Mykonos este, cu siguranță, răspunsul Greciei la Ibiza, dar mult mai confortabilă și, eventual, puțin mai costisitoare. Farmecul acestei insule este ca un magnet pentru turiștii din întreaga lume, chiar și pentru celebritățile de la Hollywood, care aleg să vină aici în fiecare vară pentru a petrece câteva zile de relaxare.

În Mykonos se poate ajunge destul de ușor, fie cu avionul din Atena, fie cu feriboat-ul din Piraeus sau din Rafina. Dacă alegi să călătorești la jumătatea sau la finalul verii, vei găsi multe oferte excelente și accesibile, care includ atât zborul, cât și hotelul. Pentru mai multe detalii legate de acest aspect, intră pe acest link. Aceasta este, de altfel, cea mai bună perioadă de vizitat insula, deoarece atunci sunt petrecerile în toi, atmosfera este incitantă, iar vremea este perfectă pentru plajă!

Mykonos este o insulă tipică pentru cărțile poștale din Grecia, cu casele ei mici vopsite în alb și albastru și cu morile de vânt tradiționale cicladice. Turismul este principala sursă de venit în zonă, iar când oaspeții părăsesc insula, aceasta cade într-un somn frumos până în primăvară.

Fiind o insulă atât de iubită și de apreciată, Mykonos are o mulțime de lucruri de oferit turiștilor. Cele mai importante 5 ar fi următoarele:

1) Morile de vânt din Chora. Morile de vânt sunt printre cele mai recunoscute repere ale insulei și una dintre cele mai renumite atracții din Mykonos, împreună cu Mica Veneție. Timp de secole, acestea au fost folosite pentru rafinarea cerealelor cu ajutorul vânturilor puternice care lovesc insula.

Odată cu progresul tehnologic, utilizarea morilor de vânt s-a diminuat, astfel că în prezent acestea au rămas niște simple case particulare sau muzee. Cele mai renumite dintre ele sunt Kato Myloi, care se găsesc în Chora, pe un deal cu fața spre mare. Vederea de sus este incredibilă, acesta fiind, de altfel, unul dintre cele mai bune locuri pentru a privi apusul soarelui.

2) Mica Veneție. Mica Veneție este una dintre cele mai pitorești zone din Mykonos. Aici, clădirile vopsite în alb stau cocoțate la marginea insulei, chiar deasupra mării, fiind construite aparent pe niște stânci. Și aici, apusurile de soare sunt uluitoare, asigură-te însă că ajungi cu cel puțin o oră înainte de coborârea soarelui în apă, pentru a prinde un loc bun la una dintre tavernele amenajate în apropierea mării.

Se spune că acest cartier construit în secolul al XVI-lea a fost ridicat de către locuitori pentru a se apăra de pirați care, la acea vreme, reprezentau o adevărată amenințare. Prin urmare, locuitorii au construit balcoane chiar lângă apă în așa fel încât să poată încărca rapid mărfurile de pe nave, fără ca răuvoitorii să aibă timp să le fure.

3) Orașul Mykonos. Pierde-te pe aleile pietruite împrejmuite de case albe cu uși și ferestre albastre și de taverne colorate în orășelul Mykonos. Aici vei găsi unele dintre cele mai bune magazine din întreaga Grecie, inclusiv magazine în care se vând haine de designeri internaționali, magazine de bijuterii și buticuri cu articole de piele sau cu obiecte de artă. Dacă ai bani, posibilitățile sunt nesfârșite! După shopping, îndreaptă-te către zona Matogianiei, care se află în centrul orașului, și răsfață-te la o tavernă cu fructe de mare!

4) Fascinanta insulă Delos. Insula Delos este o locație inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind considerată unul dintre cele mai importante situri arheologice din Grecia. Potrivit Mitologiei, este locul de naștere al lui Apollo și Artemis. Insula este acum nelocuită, dar o poți vizita, luând una dintre numeroasele nave care pleacă zilnic din vechiul port din Mykonos (cu excepția zilelor de luni, în care situl arheologic este închis).

Biletul dus-întors către Delos este în jur de 20 de euro, iar accesul în situl arheologic costă 12 euro.

5) O incredibilă viață de noapte. Mykonos este insula petrecerilor, având cea mai bună viața de noapte din toată Grecia. Poți începe seara, savurând un cocktail în Mica Veneție în timp ce te bucuri de un apus de poveste și, pe măsură ce noaptea devine tot mai adâncă, te poți îndrepta către legendarul bar scandinav Jackie O din Cavo Paradiso sau către unul dintre cele mai renumite baruri de plajă, Nammos.