El Camino de Santiago sau Drumul Sfântului Iacob este un drum vechi de pelerinaj ce începe din St. Jean Pied de Port, Franța, și se termină la Catedrala din Santiago de Compostela, Spania, unde se găsește mormântul apostolului Iacob cel Mare, cel dintâi apostol martir al creștinătății.

De sute de ani, acest drum lung de aproape de 1.000 de kilometri, care din 1.993 este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, este străbătut de pelerini veniți din toate colțurile lumii, deși la începuturi, acesta avea să fie folosit mai mult de invadatorii romani, mauri, sarazini, cavalerii templieri și de armatele conduse de Napoleon și Charlemagne.

În trecut, pelerinii trebuiau să călătorească în felul lor, ghidându-se doar după soare, lună, stele și chiar Calea Lactee. Prin urmare, rătăcirea aproape că era un lucru obișnuit al călătoriei. În ziua de azi, traseul este atât de clar marcat, încât abaterea nedorită de la drum este imposibilă. Urmărind semnele de circulație strălucitoare, marcajele de alamă și de țiglă, precum și săgețile galbene distincte, vei ajunge negreșit la Santiago.

În secolul al XII-lea, un călugăr francez pe nume Aymeric Picaud a scris o carte cuprinzătoare detaliind ruta de la frontiera franceză spre Santiago de Compostela. Acesta a fost, de fapt, primul ghid scris vreodată pentru pelerini, în care au fost incluse recomandări despre locurile sigure de cazare și mâncare, metodele de evitare a hoților și bandiților, precum și descrieri ale diferitelor monumente, relicve și locuri sfinte găsite pe traseu. Între timp, au mai apărut multe alte ghiduri ce oferă fel și fel de sfaturi și ponturi turiștilor. Ultimele apărute oferă informații practice despre cazare, restaurante și explicații ale nenumăratelor obiective turistice, dar și despre internet cafe-uri, farmacii și piscine, recomandând călătorilor parcurgerea întregului drum pe o perioadă de cel puțin 30 de zile, pentru a evita osteneala excesivă.

Pentru a avea grijă de pelerini în Evul Mediu, Biserica, nobilimea și regalitatea au sponsorizat construirea de adăposturi (albergues) în diferite puncte ale traseului. Acolo, călătorii își puteau odihni oasele obosite pe un pat de paie, încălzindu-se la un mic foc. În secolul XXI, continuă să existe aceste albergues publice, care acum sunt conduse de Guvern și de mai multe asociații private. Aceste locuri sunt foarte solicitate în timpul verii și sunt dotate cu rânduri și rânduri de paturi supraetajate, dușuri și poate chiar cu o bucătărie mică pentru o ușoară ospătare după o zi lungă de mers pe jos.

La sosirea la impozanta Catedrală din Santiago, pelerinii medievali ajungeau cu ochii plini de lacrimi de bucurie și, copleșiți de izbânda oboselii, îmbrățișau statuia lui Santiago, mulțumindu-i pentru sosire. Astăzi, emoțiile continuă să fie mari. Călătorii ce reușesc să ajungă la destinație se îmbrățișează și plâng pe măsură ce se îndreaptă spre Plaza Obradoiro, împărtășind acea priveliște minunată a fațadei catedralei decorată în stil baroc.

De ce să te aventurezi pe acest drum anevoios, El Camino de Santiago?

Aceasta este întrebarea de pe buzele tuturor. Ei bine, există nenumărate motive să ne punem rucsacul în spate și să luăm la pas cei aproape 1.000 de kilometri. Dar cel mai important motiv este de a face o pauză de la viața obișnuită pentru a ne limpezi gândurile tulburi în care tindem să ne scufundăm mult prea mult. Există, de asemenea, rațiunea spirituală, care este cea mai apropiată de originile pelerinajului. Totodată, se spune că El Camino de Santiago este benefic pentru sănătate, deoarece ne ajută să renunțăm la fumat, să pierdem în greutate și să ne curățăm sufletul. Oricare ar fi motivația, este suficientă pentru a porni pe acest drum miraculos. Vei găsi satisfacția de a te bucura de peisaje incredibile, de a-ți încărca bagajul de amintiri frumoase și de a avea parte de o experiență unică pe care o vei purta în suflet toată viața și care te va schimba într-o persoană mai bună!

 

Pentru a găsi locuri de cazare în Spania, click aici.