Sursa foto: Shutterstock.com

Bogata gastronomie a Antalyei, influențată de locația sa situată între Munții Taurus și Marea Mediterană, este o parte esențială a fiecărei călătorii în această regiune magnifică a Turciei. Aromele provenite din pădurile răcoroase de la munte, câmpurile fertile și adâncurile mării se amestecă armonios împreună pentru a forma o cultură culinară ce aduce o imensă plăcere oricăruia care o explorează.

Iată câteva feluri de mâncare pe care ți le recomandăm în timp ce vizitezi ținuturile Antalyei:

Kebab turcesc. Considerat a fi piatra de temelie a bucătăriei turcești moderne, kebab-ul înseamnă, de fapt, “grătar pe cărbune” și include mai multe preparate precum carne de vită, miel sau oaie, roșii, ceapă și un mixt de condimente. Îl poți găsi atât la vânzătorii de stradă, cât și în restaurante. 

Lahmacun (pizza turcească). Este un fel de pită care se coace într-un cuptor de piatră. Aceasta include carne de vită tocată, ceapă, pătrunjel, piper negru și piper roșu. Există și lahmacun vegetarian, acesta fiind similar cu cel obișnuit, însă fără carne.

Yaprak sarma. Credeai că sarmalele se găsesc doar în Romania? Ei bine, nu! Acestea se prepară mai peste tot în Balcani, inclusiv în Turcia. În regiunea Antalyei, acestea se numesc yaprak sarma și se fac în foi de viță de vie, având ca umplutură grâu sau orez și carne tocată de vită.

Karniyarik. Unul dintre cele mai des întâlnite feluri de mâncare turcești, kurniyarik este compus din vinete și carne de vita. Practic, vinetele sunt umplute cu carne de vită tocată și cu încă vreo câteva ingrediente precum ceapă sau roșii.

Baklava. Acest desert vine, de fapt, din Asia Centrală și este răspândit în întreaga Turcie, fiind adus aici de către otomani. Dar baclavaua și-a făcut drum chiar și spre occidentul Europei, unde vienezii au modificat-o în ștrudel. Astăzi, capitala incontestabilă a acestui desert savuros este orașul Gaziantep, aici găsindu-se cele mai variate, aromate și gustoase baclavale. Deși se prepară în zeci de combinații, peste tot baclavaua este făcută din foi subțiri de aluat nedospit înmuiate în unt, având intre ele miez de nucă, fistic, migdale sau alune și deasupra siropuri aromate cu apă de flori de citrice.

Kestane șekeri. Turcilor le place să facă dulciuri din orice. Așadar, nu este de mirare că au făcut deserturi din diferite legume și fructe confiate, inclusiv din castane. Kestane șekeri, acest desert compus din castane confiate cu zahăr, are rădăcini deosebit de puternice. Se spune că acesta datează încă din anii 1300, când era foarte popular în fosta capitală otomană Bursa.

Rahat. Turcii numesc aceste cuburi delicate lokum sau hulkum. Rahat înseamnă în limba turcă „împăcare sau mulțumire”, prin urmare “rahat hulkum” semnifică “răsfăț pentru gură sau bucata de plăcere”. Este făcut din amidon și zahăr, însă ingredientele de bază sunt aromele folosite, acestea fiind extrem de variate. Cele mai multe dintre rețete folosesc ca arome nuci, fistic, alune sau trandafiri. 

Turcii adoră să mănânce rahat când beau cafea. De fapt, deoarece nu consumă zahar la cafea, ei alungă gustul amar al cafelei luând, din când în când, câte o bucățică de rahat. Deși în ziua de azi se găsește peste tot în lume, rahatul din Turcia este, cu siguranță, cel mai delicios, așadar nu ezita să îl încerci când ai ocazia!

Pe lângă preparate culinare delicioase, Antalya se remarcă cu peisaje ce îți taie respirația, istorie veche de mii de ani, plaje minunate și cu tradiții interesante. Este, în mod cert, o destinație ce merită vizitată cel puțin o dată în viață! În plus, în ziua de azi se găsesc oferte de călătorie în Antalya pentru toate buzunarele!