Sursa foto: Jose Ignacio Soto/Shutterstock.com

Dacă ești pasionat de istorie și arheologie, atunci o excursie în Mexic pentru a vizita Chichen Itza nu ar trebui sa lipsească din planurile tale viitoare. Chichen Itza este cel mai mare dintre toate siturile arheologice din civilizațiile mayașe precolumbiene din întreaga Peninsulă Yucatan și este unul dintre motivele pentru care Mexicul este o destinație atât de turistică.

Inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1988, Chichen Itza a fost aleasă ca fiind una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne.

Dacă intenționezi să călătorești în această țară din America Centrală, cu siguranță nu vei dori să ratezi site-urile istorice aparținând culturii maya. Intinsă pe o suprafață de aproximativ 600 de hectare, cetatea maya se găsește în mijlocul unei jungle ce face parte dintr-un vechi oraș mayaș din centrul Mexicului, chiar între Cancun și Merida.

Au existat două perioade în care Chichen Itza a avut parte de o evoluție notabilă în ceea ce privește construcția templelor sale. Prima este cuprinsă între secolele VII și X, iar cea de-a doua se întinde din secolul al X-lea până în secolul al XIII-lea, fiecare perioadă având un stil arhitectural specific, mayaș și toltec.

Complexul arhitectural Chichen Itza are în componență mai multe temple: El Castillo (Castelul), Casa Colorada, Osuariul sau Casa Marelui Preot, El Caracol (Observatorul Astronomic), Platforma lui Venus, Las Monjas (Maicile), Platforma Vulturilor și Jaguarilor, Grupul celor 1000 de coloane, Marea Curte pentru Jocul cu mingea. Toate aceste denumiri au fost date de arheologii care le-au descoperit și studiat.

Cea mai importantă descoperire arheologică mayașă o reprezintă Castelul. În comparație cu piramidele de la Gizeh, Castelul sau piramida Kukulkan, cum mai este cunoscută, are o structură în terase, găzduind la baza superioară un templu, lucru care dezvăluie misterul celor 91 de trepte așezate în centrul fiecăreia dintre cele 4 fațete; în acest fel, templul dedicat zeului Kukulkan (Șarpele cu pene) putea fi accesibil.

Impresionanta construcție ii uimește în continuare pe oamenii de știință, care încă nu au găsit răspunsul modului în care aceasta a fost ridicată, piatră cu piatră, în vremuri atât de îndepărtate. Mai mult, se pare că mayașii au făcut calcule astrologice când au realizat piramida, lucru dovedit de faptul că numărul treptelor este egal cu numărul zilelor dintr-un an solar.

Deși este mai puțin impresionantă în înălțime decât Piramida lui Keops din Egipt, Piramida Kukulkan ne uimește prin armonia sa perfectă. Astrologii au observat că, la apusul soarelui, în perioada echinocțiilor, pe treptele din partea de nord a templului apare o formă de șarpe, imagine ce îl întruchipează pe zeul căruia i-a fost dedicată piramida. Desigur, numărul de vizitatori este mult mai mare în această perioadă a anului. De asemenea, se spune că dacă bați din palme în apropiere de piramidă, se formează un sunet asemănător cu țipătul păsării Quetzal, unul dintre simbolurile naționale ale Guatemalei.

Din păcate, pentru a se conserva cât mai bine templul, accesul în interiorul Castelului este interzis de câțiva ani încoace.

Înainte de a vizita piramida mayașă Castelul, oprește-te la Cenote Ikil!

Așezat în apropiere de Chichen Itza, în partea de nord a Peninsulei Yucatan, acest paradis acvatic natural scufundat la o adâncime de 26 de metri sub nivelul mării promite o experiență unică vizitatorilor săi. Cenote Ikil este, de fapt, o imensă groapă umplută cu apă provenită din subteran, care a luat naștere în urma prăbușirii stratului de calcar. Se spune că aceste tipuri de gropi erau folosite ca surse principale de apă pentru civilizațiile antice.

Site al Patrimoniului Mondial UNESCO și una dintre cele 7 minuni ale lumii noi, Chichen Itza nu este doar un vechi oraș mayaș. Este, de asemenea, un mare centru cultural, religios, politic și militar, un testament al uneia dintre cele mai fascinante civilizații demult apuse.


Dacă îți dorești să ajungi pe vechiul tărâm mayaș, verifică ofertele noastre de vacanță în Mexic: http://bit.ly/2AxlfBJ