Sursa foto: TTstudio/Shutterstock.com

Lisabona este una dintre destinatiile de calatorie preferate ale romanilor in aceste zile. Pana nu demult lasata in umbra vecinei sale mai populare, Spania, insorita Portugalie s-a lasat descoperita din ce in ce mai mult in ultimii ani, devenit una dintre tarile favorite ale calatorilor din intreaga lume. Cu o istorie extrem de bogata (Lisabona este al doilea cel mai vechi oras european, dupa Atena), cu o arhitectura vesela si colorata, cu tramvaie vintage si cu miradouros ce iti prezinta cele mai frumoase privelisti ale cartierelor vechi, Lisabona este un oras care, cu siguranta, merita sa fie vizitat!

Iar daca intrebi orice localnic ce iti recomanda sa experimentezi in Lisabona, ti se va raspunde asa: sa te ratacesti prin strazile rasucite ale cartierelor traditionale Alfama si Alto si sa asculti muzica de suflet a Portugaliei, muzica fado.

In opinia Sarei Pereira, directorul Muzeului Fado din Lisabona, “Fado este expresia muzicala a poporului portughez, o oglinda a identitatii, culturii si istoriei portughezilor, pe care nu o vei auzi in alta parte”.

In ultimii ani, muzica fado a starnit din ce in ce mai mult interes odata cu cresterea numarului de vizitatori in capitala Portugaliei. In prezent, exista peste 40 de localuri in care au loc, aproape in fiecare seara, concerte live de muzica fado, cele mai multe gasindu-se in Alfama, Bairro Alto si Mouraria.

Fado, care inseamna “destin” sau “soarta” si care poate fi descris cel mai bine prin cuvantul “saudade” care inseamna “dor”, este versiunea portugheza a bluesului, marcata de voci melancolice insotite de una sau mai multe chitare traditionale cu 12 corzi. Baladele fado au fost auzite pentru prima data in Alfama in primii ani ai secolului XIX, inspirate fiind din cantecele maurice.

Desi in prezent exista din ce in ce mai multe voci masculine care canta acest gen muzical, scena fado, in special cea din Lisabona, a fost intotdeauna dominata de femei. Ca un omagiu oferit reginei fado,  Amália Rodrigues, majoritatea solistelor vocale din ziua de azi isi infasoara umerii intr-un sal negru si poarta ruj rosu pe buze. Cu o pasiune furtunoasa, cu versuri ce amintesc de ceva drag pierdut in timp si cu acorduri melancolice de chitara, muzica fado ajunge direct la inima ascultatorilor, cucerind chiar si cele mai impenetrabile suflete.

Dar fado si “saudade” nu sunt doar despre tristete. Marco Rodrigues, aristul portughez care, impreuna cu celebra cantareata Mariza nascuta in Mozambic, a fost nominalizat la un premiu Grammy, descrie muzica fado ca fiind “amuzanta, nostalgica, fericita sau tragica, la fel ca viata”. Dar pentru a intelege cu adevarat spusele lui, trebuie sa mergi intr-un adega sau intr-un tasca atunci cand te afli in Lisabona.

Adega si tasca sunt cele doua tipuri de cluburi fado pe care le gasesti in capitala Portugaliei: in adegas vei auzi artisti profesionisti, in timp ce tascas este pentru amatori. Cluburile adega necesita o rezervare in avans si ofera, in general, o experienta completa de cina si spectacol muzical, in care sunt invitati pe micile scene unii dintre cei mai cunoscuti artisti fado din Portugalia. Clube de Fado este cea mai faimoasa adega din Lisabona, dar cei mai multi turisti sustin ca cea mai fermecatoare este adega Sr. Fado, unde cantareata Ana Marina si chitaristul Duarte Santos prepara cina vizitatorilor inainte de a le cuceri inimile in ritmurile acestei muzici linistitoare.

Spre deosebire de adegas, nu stii niciodata cine va canta intr-un tasca, iar acest lucru face ca aceasta experienta sa fie si mai interesanta. De la cantareti care aspira la celebritate la veterani ai acestui gen muzical, cluburile tasca te vor transporta intr-o calatorie fascinanta a muzicii fado autentice.

“Fado este un dialog intim intre artist si public. Poate ca nu ii intelegi cuvintele, dar daca asculti cu atentie, ii vei simti sensul.”


Daca te-am inspirat, te asteptam in agentiile noastre sa planificam o noua calatorie impreuna: http://agentii.dertour.ro