Cei mai mulți călători și pasionați de turism spun despre Myanmar ca este una dintre destinațiile cele mai misterioase din întreaga lume. În același timp, este una dintre destinațiile cele mai remarcabile din Asia, datorită localizării și caracteristicilor sale geografice distinctive. Dar acesta este doar un plus față de siturile istorice, templele și peisajele magnifice a căror frumusețe îi lasă fără grai pe vizitatorii acestui tărâm.

Myanmar este situat în Asia de Sud-Est, pe malul golfului Bengal. India și Bangladesh se găsesc dincolo de granițele de nord ale țării; în sectiunea de nord-est, găsim China; în est se găsește Thailanda, iar dincolo de granița sudică se întinde Oceanul Indian. Fiind situată în vecinătatea atâtor țări fascinante, nu este de mirare că Myanmarul a început să fie explorat din ce în ce mai mult în ultimele decenii.

Turismul se numără printre cele mai importante surse de venit național din Myanmar. Acest lucru se datorează numeroaselor atracții turistice, printre care găsim, în cea mai mare parte, temple, grădini luxuriante și muzee.

Care sunt cele mai importante obiective turistice din această țară misterioasă?

Yangon. Este unul dintre cele mai mari orașe și mai populare destinații turistice din Myanmar, găzduind o mulțime de statui ale lui Buddha, de diferite tipuri și dimensiuni. Poreclit „Orașul Grădinilor”, Yangon adăpostește un număr mare de grădini, parcuri naturale și arbori tropicali prin aproape toate zonele orașului. Totodată, în capitala Myanmarului vei găsi o mulțime de muzee, temple și clădiri coloniale captivant de frumoase. Pereții îmbrăcați în cărămidă ai clădirilor adaugă un farmec aparte orașului. Printre cele mai remarcabile clădiri din Yangon se numără Secretariatul, aceasta fiind, de altfel, una dintre cele mai mari structuri coloniale din Asia de Sud-Est.

O altă clădire și monument religios important pe care trebuie să îl vizitezi în Yangon este Padoga Shwedagon, cunoscută și sub denumirea de Padoga de Aur. Acesta este unul dintre cele mai sacre temple budiste pentru poporul din Myanmar. Importanța templului este dată, în cea mai mare parte, de faptul că adăpostește o raclă cu firele de păr ale lui Buddha.

Bagan. Incredibilul Bagan este, cu siguranță, unul dintre cele mai bune locuri de vizitat în Myanmar. Templele acestuia se întind atât de departe pe cât poate ochiul să cuprindă cu vederea, iar la răsărit de soare, când ceața se ridică deasupra câmpului, o sumedenie de baloane cu aer cald învăluie întregul peisaj în timp ce se ridică în văzduh.

Dar în Bagan nu numai priveliștea peisajului acaparat de baloanele cu aer cald este impresionantă. Vizitarea pagodelor și templelor de aici este o necesitate! Unul dintre acestea este magnificul templu Ananda, situat la sud-est de Poarta Tharabar, care a fost construit în anul 1105 de către regele Kyanzittha. De văzut, de asemenea, templul Dhammayangyi, cel mai mare templu din Bagan. Situat la est de Shinbinthalaung și Shwesandaw, acest templu enorm și maiestuos a fost construit între anii 1167 și 1170 de către regele Naruthu. Conform legendei, regele Naruthu a creat templul pentru a cere iertare zeilor pentru că și-a ucis tatăl și fratele pentru a ajunge pe tron.

Muntele Popa. Poreclit „Muntele Sacru din Myanmar”, Muntele Popa este probabil cel mai cunoscut sanctuar din țară. Aici vei găsi un complex de mănăstiri ridicate chiar pe vârful dealului Taung Kalat, unde altitudinea măsoară 737 de metri. Pentru a ajunge acolo, trebuie să urci 777 de trepte abrupte, însă efortul îți va fi răsplătit pe măsură cu o priveliște uimitoare a văii din jur.

Mrauk U. Orașul antic Mrauk U, situat în nordul statului Rakhine, nu este la fel de spectaculos ca mai celebrul Bagan, însă dimineața devreme, când ceața se ridică deasupra sutelor de vârfuri ale pagodelor străvechi, priveliștea este cel puțin la fel de impresionantă.

Deoarece este un loc sacru mai puțin turistic, în Mrauk U vei găsi mai mult localnici. Admiră aici uimitoarele pagode în formă de clopote precum și tunelurile spiralate ale templelor, căptușite cu statui ale lui Buddha!

Lacul Inle. Plimbându-te cu barca pe pitorescul lac Inle vei descoperi canale înguste, sate ce par desprinse din altă lume, grădini plutitoare masive și multe alte secrete locale. Întins pe o suprafață de circa 116 km pătrați, lacul Inle, al doilea lac ca mărime din Myanmar, reprezintă singura rută de transport pentru localnicii care și-au dezvoltat practic orașul în jurul acestuia. Casele de aici sunt ridicate pe picioroange, la fel și școlile, templele, magazinele și restaurantele. Dar cel mai fascinant aspect al orașului este faptul că localnicii cultivă fel și fel de legume în grădini plutitoare.

În afară de cele menționate în rândurile de mai sus, multe alte atracții turistice merită vizitate în Myanmar. Arhipelagul Mergui, plajele din golful Bengal, viaductul Gokteik și Mandalay sunt alte locuri fascinante în această țară asiatică. Pentru a le vizita pe toate, însă, vei avea nevoie de cel puțin 10 zile și de un program de călătorie bine stabilit. Dacă vrei să ai parte de un astfel de circuit turistic, intră aici.