Sursa foto: Lamiafotografia/Shutterstock.com

Oktoberfest a inceput ca ceremonie de casatorie intre printul Ludwig I al Bavariei si printesa Therese von Sachsen-Hildburghausen, in data de 12 octombrie 1810. La festival au fost invitati sa participe toti locuitorii din Munchen, acesta desfasurandu-se pe campurile din afara portilor orasului. Ceremonia regala s-a incheiat cu o spectaculoasa cursa de cai a Garzii Nationale a Bavariei, care s-a bucurat de un succes enorm, motiv pentru care s-a decis ca festivalul sa aiba loc si in anul urmator, in acelasi loc, pe pajistea Theresienwiese de la marginea Munchenului. De atunci, Oktoberfest a devenit o traditie anuala, sarbatorita si peste hotare, devenind cel mai mare festival al berii din intreaga lume.

In 2018, Oktoberfestul marcheaza cea de-a 211-a aniversare si se anunta a fi mai interesant si mai spectaculos ca niciodata.

Pregatirile pentru festivalul bavarez incep din luna iulie, deoarece este nevoie de cel putin 10 saptamani pentru a fi instalate si amenajate toate corturile, standurile, roller coasterele si celelalte atractii.

Festivalul se tine in acelasi loc, unde inca se pot observa ramasitele celebrelor porti medievale, si dureaza doua saptamani, din 22 septembrie pana in 7 octombrie. In ultimii ani, la Oktoberfest au participat anual circa 7 milioane de oameni din intreaga lume, consumand mai mult de 6 milioane de litri de bere bavareza. In acest an, cifrele se anunta a fi chiar mai impresionante. Se spune ca festivalul incepe in mod oficial dupa ce primarul orasului deschide primul butoi de bere strigand “O’zapft is!” (in traducere, “este deschis!”). Primarul ofera prima halba de bere principalului sau rival politic, sugerand ca acest festival grandios trebuie sa fie doar despre prietenie si voie buna. Sarbatoarea se incheie in prima duminica a lunii octombrie, dupa celebrarea Reunificarii Germaniei, care are loc in data de 3 octombrie.

Sunt amplasate 14 corturi principale de bere pe pajistea Theresienwiese, unde se vor servi, in principal, bauturi Maß (bere la 1 litru). Dintre cele 14 corturi, 6 sunt foarte mari, fiecare avand capacitatea de a gazdui pana la 12 000 de persoane pe zi, iar 8 sunt mai mici. 6 fabrici de bere vor fi reprezentate la festivalul Oktoberfest: Augustiner, Späten, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner si Hacker-Poschorr. Suficient cat sa fie toata lumea multumita!

Exista si locuri amenajate pentru cei care nu sunt prea pasionati de bere, cum ar fi Weinzelt, un cort special de vin.

Fiind un festival atat de mare, la care isi fac prezenta pana la 7 milioane de persoane in cele doua saptamani, nu este chiar usor sa prinzi un loc la corturile de bere!

Fiecare cort are propriul sau sistem de rezervare a locurilor, ca sa nu mai mentionam ca fiecare are o anumita perioada a anului in care da startul rezervarilor. Trebuie sa stii ca toate rezervarile se fac pentru grupuri de 8-10 persoane, iar majoritatea ofera prioritate localnicilor care au ocupat aici mese timp de mai multe generatii.

In corturile mari (care pot gazdui intre 7000 si 10 000 de persoane in acelasi timp) este cel mai dificil de obtinut o rezervare, acestea inchizandu-si usile inca de la orele pranzului, in special in weekend, cand se aglomereaza extrem de rapid. Asadar este aproape imposibil sa faci rost de o rezervare intr-unul din cele 6 corturi mari in zilele de sambata si duminica. Totusi, langa corturi, la mesele de afara, este destul de usor sa te strecori si sa prinzi cateva locuri unde sa savurezi cateva beri bavareze.

Zilele din timpul saptamanii sunt mult mai putin aglomerate in comparatie cu noptile de sambata si duminica. Doi oameni isi pot gasi, de obicei, un loc intr-un cort pentru a bea o bere.

De asemenea, daca vrei sa mananci gustosii carnati bavarezi la Oktoberfest, te sfatuim sa o faci pe timpul zilei, deoarece serile sunt mult prea aglomerate si vei risca sa astepti chiar si cateva ore pentru o portie de mancare.

Cat costa o bere la un litru (berea “Maß”) la Oktoberfest?

Un lucru este cert; berea la Oktoberfest nu este ieftina! Pretul unui litru de bere variaza intre 8 si 10 euro, in functie de brand-ul bauturii. Bauturile racoritoare costa, de asemenea, circa 6-7 euro, iar apa plata la un litru are pretul de 6 euro.