Sursa foto: muratart/Shutterstock.com

Situată în sud-vestul Turciei, pe coasta Mării Mediterane, provincia Antalya este celebră pentru resorturile sale de vis, în care plajele cu nisip auriu, apa turcoaz și hotelurile all-inclusive fac ca sejurul fiecărui turist să fie fără de cusur. Acesta este, de altfel, unul dintre motivele pentru care frumoasa regiune este poreclită Riviera Turcească.

Dar dincolo de plaje însorite și de resorturi perfecte, în Antalya vei descoperi orașe vechi, ruine romane, sate pitorești, stânci uimitoare, golfuri izolate și peisaje spectaculoase. Cel mai important, această regiune se mândrește cu numeroase situri istorice bine conservate și cu așezări antice care datează de mii de ani.

Iată 5 locuri istorice uimitoare pe care să le vizitezi în Antalya:

  1. Kaleici. Orașul Antalya a fost fondat de Attalos al II-lea, regele Pergamonului, în anul 150 î. Hr., dar siturile vechi rămase până în prezent datează din perioada romană. Cel mai faimos reper al orașului este Poarta lui Hadrian, construită de împăratul roman Hadrian în secolul al II-lea.

Cu trei arcade impunătoare la intrare, Kaleici, Orașul Vechi al Antalyei, are o arhitectură predominant din perioada otomană, dar zidurile sale datează din epoca romană.

Trecând de Poarta lui Hadrian și luând la pas străduțele înguste și cochete ale acestui cartier, vei descoperi rămășițele moscheii Korkut (construită inițial ca templu roman în secolul al II-lea și transformată ulterior în biserică bizantină), o moschee Seljuk, o biserică din timpul cruciadelor și o moschee otomană.

  1. Templul lui Appolo, Side. În anticul oraș Side se înalță Templul lui Appolo, dedicat Zeului grec al Luminii și al Soarelui. Templul are un omolog dedicat lui Athena, ambele fiind construite în jurul secolului al II-lea. Format inițial din 66 de coloane, dintre care doar 5 au mai rămas în picioare până în zilele noastre, templul avea să fie cu adevărat impresionant. Nu ezita să vizitezi, de asemenea, bazilica din apropierea templului, construită în secolul al V-lea, precum și vechiul port marinăresc Side.
  2. Phaselis. Așezat pe trei golfuri contigue, Phaselis a fost un oraș port important al Imperiului Roman. Ruinele antice ale apeductului și teatrului, precum și rămășițele orașului, formează în prezent un parc național ce poate fi vizitat cu ghid. Este un orășel izolat, ceea ce îl ajută să rămână curat și liniștit, însă pentru ca este lipsit de cafenele și de restaurante, ar fi bine să împachetezi câteva merinde atunci când vii să-l vizitezi!
  3. Orașul antic Perge. Vizitează ruinele orașului antic Pamphyia din Perge, unde Sfântul Pavel a ținut prima sa predică în anul 46 d. Hr, înainte de a se angaja în calatoriile sale. Treci de porțile antice masive și străbate rămășițele bulevardului colonizat până la nymphaem (un altar dedicat nimfelor), care se află pe panta acropolei. Site-ul include, de asemenea, zidurile orașului, un teatru cu o scenă impresionantă, un stadion, o agora, o necropolă, o sală de gimnastică și băi romane. Ideal ar fi să vizitezi orașul cu un ghid, pentru a afla toate legendele și informațiile importante despre istoria fascinantă a acesui loc.
  4. Termessos. Recomandat mai mult vizitatorilor atletici, Termessos ar putea fi o excursie de o zi minunată atunci când ajungi în regiunea Antalya. La mai puțin de o jumătate de oră de centrul orașului Antalya, vei găsi ruinele acestui oraș antic, tocmai pe un vârf de munte. Istoria spune că Alexandru cel Mare il considera impenetrabil, dar cu o pereche bună de bocanci de drumeții montane vei putea urca terenul stâncos, răsplătit fiind în final de magnifica vedere a unui teatru construit din piatra muntelui.