Dacă iubirea pentru călătorii se întrepătrunde cu iubirea pentru preparate delicioase, încercate pentru prima oară, Valencia este unul dintre destinațiile pe care le vei îndrăgi încă de la prima înghițitură. Este unul dintre orașele lumii în care se regăsesc în deplină armonie restaurante de pe întreg mapamondul, lăsând totuși un loc suficient de mare pentru preparatele tradiționale din Spania. Nu vei găsi multe locuri în lume în care să savurezi o paella la fel de bună sau un risotto atât de cremos.

După ce descoperi grădina zoologică, grădina botanică, plaja uriașă și arhitectura deosebită a orașului, foamea te va purta prin restaurante. Alege restaurante pline ochi, în care se servesc preparate tradiționale și încearca în fiecare zi altceva. Opțiunile sunt variate iar gustul este exploziv. Bucătăria valenciană este aromată, sănătoasă și are o istorie foarte interesantă.

Care sunt preparatele pe care nu trebuie să le ratezi?

  1. Paella. Evident, în momentul în care spui „ mâncare tradițională”, Valencia îți oferă o porție de paella. Aceset preparat este un amestec de cărnuri cu orez și cu plante aromate. Se poate folosi peștele, fructele de mare, puiul, iepurele și o mulțime de alte cărnuri, existând câteva zeci de rețete interesante ale acestui preparat. Se spune că în trecut doar bărbații găteau paella iar inițial carnea de melc era extrem de populară. Ulterior, melcul a fost înlocuit cu pui, pește sau iepure sau pește.
  2. Diverse combinații în care orezul este rege. Amestecurile pe baza de orez sunt prezente și în alte preparate, nu doar în paella. Poți să guști deliciosul orez cu sepie sau varianta cu fasole și napi.3.
  3. Fructe de mare și pește. Valencia este unul dintre orașele în care este păcat să nu încerci tot felul de fructe de mare proaspete. În meniurile restaurantelor vei putea descoperi țipari în sos de usturoi, cod sărat cu ardei dulce sau caracatiță pregătită pe grill.
  1. Arnadi. Desertul trebuie să fie și el  o parte importantă a experienței culinare, iar unul dintre cele mai interesante deserturi este arnadi. Plăcinta cu cartofi dulci este specific spaniolă și esteextrem de interesantă.5
  2. Bunyols. Dacă te mândrești cu papanașii românești, vei fi dezamăgit să descoperi că spaniolii au și ei proprii papanași. Este adevărat ca sunt puțin diferiți de ai noștri, însă principiul este asemănător. Este de la sine înțeles faptul că sunt delicioși.

Toată mâncarea este bine să fie stinsă cu unul dintre vinurile regiunii, precum Alto Turia, Serrania, Requena sau Utiel sau cu o sangria delicioasă. Pentru cei care nu consumă alcool, Agua de Valencia este o alternativă excelentă. De asemenea, horchata este un preparat unic, realizat dintr- plantă numită chufa. Nu vei găsi acest preparat altundeva în lume, nici măcar în restul Spaniei, așadar merită să fie încercat.

Informații utile

Atunci când mergi la vânătoare de preparate delicioase în Valencia trebuie să știi câteva lucruri. Evident, ca în orice alt oraș turistic este bine să eviți zonele turistice, în care bucătarii nu își văd capul de treabă și nu pot acorda atenția cuvenită fiecărui preparat. Totuși, este bine să cauți restaurante populate, de preferat cu localnici. De regulă sunt mai ieftine iar mâncarea este mai bună.

Prețurile sunt cel puțin decente, mult mai mici decât în Barcelona, spre exemplu, iar produsele sunt de cele mai multe ori foarte proaspete.

În ceea ce privește bacșișul, în orice restaurant se lasă aproximativ 10%, evident, dacă experiența a fost una care s-a ridicat la nivelul așteptărilor.


In parteneriat cu

  

www.spain.info