Sursa foto: Veronika Galkina/Shutterstock.com

Helsinki este capitala Finlandei și unul dintre cele mai importante orașe din Peninsula Scandinavă. Deși este deseori neglijat în favoarea altor orașe nordice mai populare, cum sunt Copenhaga și Oslo, Helsinki merită să fie vizitat, având nenumărate atracții turistice interesante. Fondat de regele Gustavus Vasa din Suedia în 1550 și reconstruit în anii 1800, în urma unui incendiu ce a distrus o treime din suprafața sa, orașul se prezintă în prezent într-un stil neoclasic, cu bulevarde largi, parcuri abundente si un port imens chiar în centru, în care staționează anual peste 300 de nave de croazieră. Helsinki este un oraș grozav, care te bucură la fiecare pas, cu un sistem excelent de transport în comun ce include chiar și bărci spre alte insule și trenuri către alte destinații din Finlanda.

Iată ce poți face într-un city break în Helsinki:

Pătrunde in tainele insulei Suomenlinna. Situată la circa 20 de minute de mers cu bacul folosind același bilet pe care îl poți utiliza la autobuze și la tramvaie, insula Suomenlinna este dominată de cetatea Sveaborg. Construită la mijlocul secolului al XVIII-lea pentru a opri invazia rușilor la Marea Baltică, fortăreața a fost cucerită de ruși în anul 1809, care au extins-o și au întărit-o, însă a revenit din 1918 pe mâinile finlandezilor. După 1960, cetatea a fost restaurată și transformată în muzeu, ajungând ulterior să fie inclusă chiar și pe lista monumentelor de patrimoniu UNESCO. Fortăreața este deschisă în cea mai mare parte a anului, dar orele și transportul cu feribotul variază, așadar asigură-te că verifici informațiile recente legate de program pe site-ul sau web.

Vizitează Biserica Temppeliaukio. În zona de nord a cartierului Hietaniemi, pe strada Fredrikinkatu, se găsește Biserica Temppeliaukio. Proiectată de Timo și Tuomo Suomalainen la sfârșitul anilor 1960, biserica a fost construită și sculptată direct în stâncă. Cu o cupolă circulară impresionantă ce permite iluminarea interiorului, biserica este deseori utilizată ca sală de concerte, având o acustică excelentă datorată suprafețelor rugoase ale zidurilor sale.

Plimbă-te prin Piața Kauppatori. Probabil cel mai pitoresc și autentic loc din capitala Finlandei, unde ai parte de o atmosferă nordică tradițională, Piața Kauppatori este un must-see când vizitezi Helsinki. Este situată în inima orașului și este considerată una dintre cele mai cunoscute piețe exterioare din nordul Europei. Are nenumărate standuri în care vei găsi absolut orice, de la produse alimentare finlandeze la flori, suveniruri, bărci de pescuit și fructe de mare proaspete.

Vizitează parcul și monumentul Sibelius. Impresionantul monument a fost proiectat de Eila Hiltunen în 1967, stârnind la acea vreme multe controverse. Inițial, monumentul era format dintr-o colecție de țevi metalice imense ce scoteau sunete consonante în momentul în care briza trecea printre ele. Ulterior, monumentului i s-a adăugat statuia tradițională a lui Sibelius, ca răspuns la controversele apărute la inaugurare. Monumentul face parte dintr-un superb parc, unul dintre multele parcuri cu care se mândrește acest oraș european.

Helsinki se remarcă, de asemenea, printr-o arhitectură futuristă, cu design sofisticat. Caracteristicile acestui tip de arhitectură se găsesc chiar și în locurile de cazare din oraș, pe care le poți găsi în link-ul următor, unde îți prezentăm câteva oferte de vacanță în capitala Finlandei: http://bit.ly/2MRhoDx