Tocmai ai ajuns la València și ești nerăbdător să iei orașul la pas. Știi că te poți aștepta la vreme bună și  că abia aștepți să încerci o paella autentică sau alte feluri de mâncare locale. Vrei să explorezi centrul istoric sau să vizitezi Orașul de Arte și Științe, acele clădiri futuriste pe care le-ai văzut în seriale TV precum Doctor Who și în nenumărate fotografii de pe internet. Toate acestea ar putea fi deja în planurile tale, dar Valencia are de asemenea multe alte surprize pentru tine.

Când rătăcești pe străzile Valenciei sau chiar când vizitezi cele mai populare monumente, poți găsi lucruri neașteptate ce-ți vor aduce un zâmbet și-ți vor lăsa o amintire plăcută.  În rândurile de mai jos urmează să-ți dezvăluim câteva dintre surprizele ascunse în oraș. Vrei să mergi într-o vânătoare de comori și să încerci să le găsești pe toate?

Un crocodil în biserică:

Evident, atunci când vizitezi o biserică, nu te aștepți să găsești un crocodil care se ascunde la intrare … chiar dacă e unul împăiat. Dar este exact ceea ce vei vedea la Real Colegio Seminario del Corpus Christi sau El Patriarca (Nave 1). Așa-numitul “dragon al lui El Patriarca” are propria sa legendă, relatată odată de autorul Valencian din secolul al XIX-lea, Blasco Ibáñez, iar o vorbă populară amenință că cei care vorbesc în timpul Liturghiei vor fi atacați de ”dragon”.

P.S.: Fă puțină liniște.atunci când vizitezi biserica, pentru siguranța ta!

Gargui neobișnuiți:

La Lonja este una dintre cele mai frumoase clădiri din València, renumită pentru coloanele maiestuoase din holul principal, însă mai găzduiește și unele dintre cele neobișnuite sculpturi. Uitați-vă doar la garguii săi și la unele decorațiuni pe fațada. Transportă un mesaj secret, o critică a societății de atunci … sau a fost doar o glumă din partea constructorilor? Tu decizi!

Cea mai îngustă casă:

Clipește la momentul nepotrivit și o vei rata! Cu o lățime de doar 107 centimetri, numărul 6 de pe Plaza Lope de Vega are un motiv bun pentru a fi numit La Estrecha (cel îngust). Unii spun că este cea mai îngustă casă din Spania și chiar și în Europa, deși, în realitate, interiorul său este acum o extensie a barului din vecinătate. Fie că este vorba de cea mai îngustă casă sau nu, merită să opriți pentru a face o imagine a fațadei sale și a vă bucura de câteva tapas.

Un conac … pentru pisici:

În cartierul El Carmen, pisicile rătăcite au adresa lor proprie: Muzeu, 9. Aici găsești Casa de Pisici – de fapt, doar o pictură miniaturală pe peretele unui conac tipic din Valencia care ascunde o ușă autentică pentru pisici. Va trebui să te apleci puțin pentru a-ți aprecia detaliile: fântâna mică, nota “asigurată împotriva focului” și chiar stema proprie. Pisicile din Valencia au lumea la picioare.

Sfântul Graal:

Una dintre cele mai râvnite comori din lume, o himeră care a dezlănțuit pasiuni de-a lungul mileniilor … poate fi găsită în València! Credincioșii – și, de asemenea, Vaticanul – consideră că ceașca delicată păstrată într-o capelă din interiorul Catedralei este cu adevărat Potirul Sfânt folosit de Hristos în Cina cea de Taină. Căutarea ta. s-a încheiat!

Desigur, există multe alte exemple și fiecare vizitator își poate găsi propria bijuterie ascunsă în oraș. València este plină de surprize. Vino și tu!


In parteneriat cu

  

www.spain.info