Atena, centrul Greciei Antice, cu o civilizație puternică și o istorie tulburătoare dominată de clădiri realizate în secolul V î.Hr., este o destinație turistică ce îmbină istoria, setea de cultură, legenda și arta culinară.

Chiar dacă obiectivele turistice sunt numeroase și am avea nevoie de o vacanță prelungită pentru a le vedea pe toate, îți oferim o listă cu cinci locuri care înglobează tot ce are Grecia mai bun de oferit.

PARTENONUL

Faimosul templu de pe Acropole, construit în numele zeiței Atena în anul 438 î.Hr., este considerat o capodoperă arhitecturală a Greciei Antice, fiind inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Cu toate că templul a suferit modificări și restaurări de-a lungul timpului, multe dintre elementele sale fiind distruse sau eliminate, o parte dintre ele au fost salvate și sunt acum găzduite de British Museum.

ACROPOLE

Aflată chiar în centrul orașului, colina sacră fortificată este fără dar și poate cea mai cunoscută acropolă din lume și înglobează un număr important de vestigii.

Aici putem admira, pe lângă Partenon, Odeonul lui Pericle, Templul lui Dionysos, Statuia Atenei Promachos și Vechiul Templu al Atenei. Amplasarea sa deasupra Atenei, la 156 de metri deasupra Văii Ilissos, pe un deal stâncos, Acropolele mai este cunoscut ca „stânca sacră”, fiind apogeul dezvoltării artistice grecești.

TEMPLUL LUI ZEUS

În sud-estul Acropolei găsim ruinele celui mai mare templu al Greciei Antice, având 96 de metri lungime și 40 de metri lățime – Templul lui Zeus. Susținut de 104 coloane la momentul edificării sale, în prezent au mai rămas în picioare numai 15 dintre acestea.

Un alt lucru impresionant este faptul că dimensiunea coloanelor este de 17 metri înălțime și au un diametru de doi metri. Construcția templului a început în anul 515 î.Hr., dar lucrările au fost abandonate atunci când fiul lui Pisistratus, Hippias, a fost înlăturat de pe tron, în anul 510 î.Hr.

Templul a fost finalizat în anul 129 d.Hr., de către un împătimit al culturii grecești, Hadrian, care a preluat conducerea mărețului proiect.

AGORA ROMANĂ

Centrul social și politic al orașului, care se află în nordul Acropolei, agora romană a fost fondată de către Iulius Cezar și Augustus, în secolul I î.Hr.

Acest loc era frecventat de atenienii înstăriți care veneau să asculte predicile sfântului Pavel și cuvântările lui Socrate. Această agoră reprezenta inima orașului și s-a extins atunci când romanii au pus stăpânire pe oraș.

MUZEUL NAȚIONAL DE ARHEOLOGIE

Pentru și mai multă istorie, putem face o plimbare prin camerele Muzeului Național de Arheologie, unde arta grecească, materialele din perioada miceniană, precum și exponatele de ceramică antică fac din acest muzeu un loc cu totul unic în lume. Nu trebuie să ratăm impresionanta mască mortuară de aur, despre care se spune că ar fi aparținut regelui Agamemnon, și statuia de bronz denumită Tânărul din Antikithera, înaltă de doi metri.

Dacă timpul nu îți permite, dar vrei cu adevărat să respiri aerul antic al Greciei, aceste cinci obiective sunt chintesența acestei uimitoare capitale. Progresul modern al acestei țări are la bază rădăcini antice, ce izvorăsc atât din istorie, cât și din mitologie. În prezent, poporul elen este un adevărat exemplu, prin grija și atenția acordată acestor vestigii, de la cele mai impunătoare monumente, până la cele mai mici descoperiri.

Rezervă-ți și tu un loc pentru o călătorie pe care nu ai cum s-o uiți și bucură-te de un city break în Atena de la Dertour.