Centrele urbane s-au dezvoltat pe întreg mapamondul, datorită populațiilor care s-au concentrat în jurul orașelor, încercând să profite de oportunitățile economice, avantajele infrastructurii bine dezvoltate, precum și de un nivel de trai mai calitativ. În particular, orașele asiatice înregistrează creșteri record în numărul locuitorilor, cum ar fi metropolele Shanghai, Beijing și Delhi.

În topul orașelor deja suprapopulate se strecoară și o metropolă africană – Lagos, cât și una europeană, Istanbul.

5. ISTANBUL

Cu o istorie absolut fascinantă, care a început în jurul anului 660 î.e.n., Istanbulul a fost, de-a lungul timpului, capitala imperiilor Roman, Bizantin și Otoman, ultima perioadă transformându-l într-un important centru islamic.

Orașul cu 14 milioane de locuitori atrage milioane de turiști în fiecare an, fiind una dintre cele mai căutate destinații europene, recunoscut ca destinație culturală, artistică și istorică. Printre locurile pe care nu ar trebui să le ratăm atunci când vizităm acest oraș se numără Moscheea Hagia Sophia, Moscheea Albastră, zona Taksim și Turnul Galata.

4. LAGOS

Cu una din cele mai fulminante creșteri în numărul populației, orașul african a atins impresionantul număr de 16 milioane de rezidenți permanenți. Binecunoscut pentru sectorul cinematografic Nollywood și pentru festivalurile culturale, Lagos a devenit una dintre cele mai căutate destinații turistice. Odată ajunși în metropola plină de istorie, trebuie neapărat să includem în itinerarul nostru Fortul Ponta da Bandeira, Palatul Guvernatorilor, Centrul Cultural și faimoasele plaje stâncoase.

 

3. DELHI

Format din două zone contrastante, vechiul Delhi, adică partea istorică și noul Delhi, o zonă metropolitană aglomerată, acest oraș numără peste 16 milioane de locuitori.

Deși din punct de vedere ideologic este complet diferit de tradițiile europene, nu trebuie să ne lăsăm copleșiți de Delhi, iar cea mai bună modalitate de a lua contact cu frumoasa cultură indiană este să ne avântăm fără preconcepții în aglomerata metropolă.

Ca turist, pe lista locurilor de vizitat trebuie să se regăsească cea mai mare moschee din India – Jama Masjid, lăcașul sciților – Gurudwara Bangla Sahib, Templul Lotus și piața de condimente.

2. BEIJING

Capitala Chinei, care se mai numește și Peking, este una dintre cele patru capitale antice ale țării. Cu o istorie tulburătoare, ieșind cu greu de sub dictatura comunistă, Beijing s-a dezvoltat într-un timp record și a ajuns să găzduiască peste 20 de milioane de rezidenți.

Fiind un centru cultural recunoscut la nivel mondial, metropola și-a făcut loc în lista Patrimoniului Mondial UNESCO cu nu mai puțin de șapte situri protejate, printre care Orașul Interzis, Mormintele Ming, Peșterile Zhoukoudian și fosilele omului-Peking. Alte locuri pe care trebuie să le vizitatăm în incredibila capitală asiatică sunt Palatul Imperial Chinezesc, Templul Cerului, Catedrala Sudică din Beijing și Templul Marelui Clopot.

1. SHANGHAI

Cel mai mare oraș din lume adăpostește peste 24 de milioane de locuitori. Este un nod economic important al Chinei și înregistrează creșteri record încă din anul 1992. Principalul punct de atracție al orașului rămâne, în continuare, panorama de pe faleza de la Bund, de unde poți vedea cartierul business – Pudongul, cu faimoasele sale clădiri, Turnul Oriental Pearl și Shanghai World Financial Center. Trebuie să ne găsim drum și către Piața Poporului, unul din centrele turistice ale orașului, Strada Nanjing, pe care ne putem plimba cu trenulețe și nu în ultimul rând, să ne îmbarcăm într-o croazieră pe râul Huangpu.

Cu toate că aceste metropole par a fi copleșitoare și foarte aglomerate, nu trebuie să ne gândim de două ori înainte să ne facem bagajul și să plecăm într-o aventură culturală, artistică și istorică, în oricare dintre cele mai dezvoltate zone urbane din lume.