Sursa foto: Abdoabdalla/Shutterstock.com

Stonehenge este un site al Patrimoniului Mondial UNESCO si cel mai celebru monument preistoric din Regatul Unit. Dar ce este, de fapt, Stonehenge? Pentru ce a fost creat? Cine a adus pietrele la “henge”, care se afla pe campia Salisbury? A fost un observator astronomic? A fost un templu? Adevarul este ca nimeni nu stie cu adevarat ce este Stonehenge si, cel mai probabil, nici nu vom afla vreodata.

O explicatie ar fi ca Stonehenge a fost creat ca centru ceremonial al mortii, fertilitatii si renasterii; totusi, acest lucru nu a fost niciodata confirmat de experti. Din contra, a fost o teorie ce a intrat in contradictoriu cu cele descoperite de arheologi. Multe mituri s-au invartit in jurul acestui monument in decursul anilor, inclusiv unul care ne spune ca Stonehenge a fost construit de extraterestri.

Ce se stie cu certitudine despre Stonehenge:

    • Este o formatiune din piatra compusa din patru cercuri concentrice. In exterior avem Cercul Sarsen care masoara un diametru de 33 de metri si care este compus din 30 de blocuri mari de megaliti asezati in picioare. In prezent, doar 17 dintre aceste blocuri mai sunt in pozitie verticala). Peste megaliti sunt asezate niste pietre curbate, ca niste praguri, formand un arc de cerc. In interiorul Cercului Sarsen avem un lant interior de blocuri din piatra vanata ce inconjoara un aranjament asemanator cu o potcoava, realizat tot din piatra vanata. In interiorul potcoavei se gaseste o placa de gresie micacee cunoscuta sub numele de Piatra de Altar. Intregul ansamblu de blocuri de piatra este imprejmuit de un lant circular de un diamentru de 104 metri. Interiorul adaposteste “gaurile lui Aubrey”, cele 56 de morminte descoperite de John Aubrey.
    • Stonehenge a fost construit intre anii 3000 si 1000 i. Hr.
    • Pietrele au fost aduse de la sute de kilometri, din Dealurile Preseli, sudul Tarii Galilor.
    • Cele mai multe blocuri de piatra cantaresc mai mult de 4 tone si se crede ca au fost aduse de oamenii Beaker, care le-au transportat cu barcile si cu saniile. A fost, cu siguranta, o mare realizare transportarea tuturor elementelor, proces ce trebuie sa fi durat mai mult de cateva decenii.
    • Constructorii ce au luat parte la proiectul Stonehenge erau matematicieni avansati, deoarece ingineria structurala avea nevoie de o intelegere profunda a geometriei.
    • Se estimeaza ca, pentru constructia intregului ansamblu, a fost nevoie de mai mult de 30 de milioane de ore de munca.
    • Pentru a evita deteriorarea monumentului, guvernul britanic a decis in anul 1978 sa interzica vizitatorilor sa intre in cercul de piatra, acesta putand fi admirat doar din exterior.

 

  • Stonehenge este una dintre cele mai renumite locatii din intreaga lume.

 

Cele mai populare mituri legate de Stonehenge:

  • Este un portal intre doua lumi paralele.
  • A fost creat de extraterestri si contine un mesaj care va fi descoperit de oameni atunci cand civilizatia noastra va fi pregatita; aceasta este una dintre cele mai populare legende legate de Stonehenge in randul britanicilor.
  • Un alt mit spune ca Stonehenge era un fel de calendar al extraterestrilor. Se crede ca acuratetea si cunostintele matematicii folosita in constructia monumentului era mult prea avansata pentru epoca in care a fost realizata.
  • A fost folosit ca templu sacrificial.
  • Un alt mit spune ca Merlin (personaj legendar din povestile arthuriene ale vechilor britanici) a adus pietrele tocmai din Irlanda, de la Muntele Killaraus.

Probabil ca niciodata nu vom putea gasi o explicatie stiintifica pentru constructia impresionantului monument Stonehenge. Insa stim cu certitudine ca acesta este o declaratie a cunostintelor avansate ale stramosilor nostri si un testament al tuturor minunilor lumii.


Daca iti doresti sa vizitezi acest misterios monument, te asteptam in agentiile noastre sa planificam impreuna o vacanta: http://agentii.dertour.ro