Arlington Row, Bibury - Sursa foto: Jenifoto/Shutterstock.com

Arlington Row, Bibury – Sursa foto: Jenifoto/Shutterstock.com

Anglia ascunde, dincolo de metropolele sale aglomerate, un mediu rural fermecător în care poți avea parte de o experiență cu adevărat autentică a vieții britanice.

De la sate micuțe și cochete în care trăiesc comunități formate din doar câteva sute de oameni, cum sunt încântătoarele localități din Cornwall, la orășelele balneare romane cu arhitectură din piatră și băi istorice, cum sunt cele din Somerset, Anglia se mândrește cu câteva felii uimitoare de perfecțiune rurală tradițională care merită să fie explorate.

Iată 5 dintre cele mai frumoase și pitorești sate pe care le poți vizita în această țară:

1. Castle Combe, Wiltshire

Castle Combe, Wiltshire

Castle Combe, Wiltshire

Considerat de mulți cel mai frumos și autentic sat din Anglia, Castle Combe se întinde de-a lungul unei văi din Cotswolds, înconjurat fiind de păduri dense, veșnic înverzite. Datând din secolul al XV-lea, acest sat cu clădiri fermecătoare din piatră pare a fi locul perfect în care să scapi de stresul vieții moderne pentru câteva zile.

Plimbă-te din Market Cross spre By Brook și admiră casele tipice Cotswold-ului, vechi de sute de ani, în care artiștii artizanali obișnuiau să trăiască pe când satul ocupa un loc important în industria lânii în perioada Evului Mediu. Încântătorul sat a apărut în mai multe filme celebre, precum “Doctor Doolittle”, “Stardust”” și The Wolf Man”.

Să nu fi uimit dacă vezi vulpi, iepuri și veverițe umblând nestingherite pe străduțele din sat; animalele sălbatice iubesc acest loc la fel de mult ca turiștii, deoarece se află într-o zonă de conservare, iar atât peisajul rural, cât și clădirile sunt protejate de lege.

2. Polperro, Cornwall

Acest sat pitoresc construit la marginea unui port plin de bărcuțe a fost votat cel mai frumos sat din provincia Cornwall. Cu străzi înguste, fără trafic, satul Polperro are o istorie plină de culoare – la sfârșitul secolului al XVIII-lea, satul era un paradis al pescarilor și un hotspot al mărfurilor de contrabandă care se strecurau peste Canalul Mânecii spre Guernsey.

Intră în magazinele sale pline de personalitate, fă o plimbare cu barca spre una dintre insulele din apropiere și oprește-te la unul dintre micile puburi pentru a bea o bere locală. În sat poți vizita, de asemenea, un muzeu de patrimoniu ce prezintă o expoziție privind pescuitul și contrabanda care au ținut acest sat în viață.

3. Amberley, West Sussex

Situat între Downs, Amberley Mount, South Down Way și râul Arun, satul Amberley din regiunea West Sussex este adesea inundat de râu în timpul iernii, astfel că pământul său este mereu umed, iar terenurile din apropiere sunt mlăștinoase, lucru care îi oferă un farmec cu totul și cu totul aparte. Castelul din sat este acum un hotel, iar în spatele său se găsește celebra Mlaștină Amberley.

Vizitează Amberley Working Museum pentru a vedea uneltele agricole antice și mașinăriile industriale folosite de comunitățile ce au populat fermecătorul sat în vremurile de demult. Din exterior, casele din localitate sunt acoperite în cea mai mare parte cu paie, au ziduri groase din piatră și sunt înconjurate de paturi de flori colorate, având un aspect rupt parcă din povești.

4. Bibury, Gloucestershire

Bibury, Gloucestershire

Bibury, Gloucestershire

Descris de scriitorul William Morris în una dintre operele sale din secolul al XIX-lea ca fiind “cel mai frumos sat din Anglia”, Bibury a devenit între timp o destinație turistică rurală, cu căsuțe din piatră înșiruite, delimitate de străduțe înguste și de un râu traversat de un pod simpatic.

Cu un aspect tipic Cotswold-ului, Bibury este cunoscut mai mult pentru încântătoarea stradă Arlington Row și ale sale căsuțe de țesători din secolul al XVII-lea. Aici poți vizita, de asemenea, Bibury Trout Farm și biserica St. Mary, precum și insula Rack din apropiere, care este populată doar de faună sălbatică.

5. Clovelly, Devon

Clovelly, Devon

Clovelly, Devon

Acesta este un sat privat, cu străzi pietruite și lipsit de vehicule cu motor, construit într-o crăpătură a unei stânci abrupte, înconjurată de păduri dense ce se înclină spectaculos spre mare. Pe aleile înguste se zăresc câteva case albe cu ferestre colorate, în timp ce dealurile sunt adesea străbătute de măgărușii ce transportă mărfurile sătenilor.

Din orice unghi al satului vei avea parte de priveliști uluitoare ale mării.

Acesta este probabil farmecul satului care, deși necesită o taxă pentru a putea fi vizitat, merită toți banii, mai ales că bugetul merge aproape în totalitate la meșterii tradiționali ce păstrează meticulos aspectul și bunăstarea localității.

De regulă, turiștii care vizitează satele de poveste din Anglia preferă să se cazeze în hotelurile din orașele mari, urmând ca de acolo să ia un mijloc de transport în comun către destinațiile dorite. Intră pe Dertour.ro pentru oferte către cele mai bune hoteluri!