Sursa foto: Luciano Mortula – LGM/Shutterstock.com

Se spune că Bodrum este poarta Turciei spre turismul mondial, un loc cu adevărat unic, binecuvântat cu peisaje încântătoare, localnici ospitalieri, plaje de o frumusețe răpitoare și mâncare tradițională excelentă. De-a lungul timpului, aici au trăit oameni de rase și culturi diferite, care vorbeau limbi străine și totuși conviețuiau bine. Expresia „Să trăiești și să-i lași pe ceilalți să trăiască” este tipică pentru cetățenii din Bodrum, având în vedere imensa toleranță care îi caracterizează.

În Antichitate, Bodrum era cunoscut sub denumirea de Halicarnassus, oraș făcut capitală a Cariei de către regele Maussollos. Când a murit, soția sa Artemisia a II-a a angajat mai mulți arhitecți greci pentru a construi mausoleul soțului său aici. Creat în secolul al IV-lea, acest mausoleu este considerat în prezent una dintre cele șapte minuni ale lumii antice. Din păcate, nu s-a păstrat până în zilele noastre.

Halicarnassus este cunoscut, de asemenea, ca fiind orașul natal al lui Herodot, „Părintele Istoriei”. Totodată, cavalerii din Rhodos au construit Castelul Sf. Petru aici în anul 1402, castelul și orașul devenind cunoscute de atunci sub denumirea de Petronium. Apoi, în 1522, sultanul Suleiman Magnificul a făcut ca orașul să devină parte a Imperiului Otoman și, din acele vremuri, acesta și-a luat numele de astăzi, Bodrum.

Începând cu mijlocul anilor 1980, Bodrum a devenit o importantă stațiune turistică, la mare căutare în rândul străinilor, în special în rândul rușilor și românilor. Deloc surprinzător acest fapt! Farmecul orașului este bine cunoscut pe tot Pământul, atrăgând un număr mare de pasionați de călătorii, scuba diving și natură sălbatică.

Iată care sunt principalele obiective turistice de vizitat în Bodrum:

Castelul Sf. Petru. Așezat la malul Mării Egee, la capătul portului, acest castel bine conservat, construit în secolul al XV-lea, este un must-see pentru cei care doresc să pășească puțin în trecutul impresionant al Turciei. În interiorul castelului sunt expuse mai multe artefacte găsite în zonă, însă mai impresionant este exteriorul, în special turnul său înalt ce veghează orașul deasupra orizontului, oferind priveliști excelente asupra pământului și a mării. Recomandat ar fi să vizitezi castelul după-amiaza târziu, nu numai pentru a te bucura de o vreme puțin mai răcoroasă, dar și pentru a asista la un apus de soare de poveste.

Centrul orașului. După ce a fost modernizat de mai multe ori, centrul orașului Bodrum se poate lăuda că are toate facilitățile pe care le-ai putea dori. Aici ai totul la îndemână, de la restaurante cu mâncare locală la cluburi de noapte faimoase, baruri cu muzică occidentală, magazine cu branduri internaționale și, nu în ultimul rând, buticuri în care se vând suveniruri și obiecte artizanale. Cele mai importante atracții turistice pe care le găsești în această parte a Bodrumului sunt Castelul Sf. Petru și Muzeul de Arheologie Subacvatică.

Muzeul de Arheologie Subacvatică. Situat aproape de Castelul Sf. Petru, Muzeul de Arheologie Subacvatică este o atracție fascinantă și unică în această regiune de coastă. Firește, într-o țară cu istorie bogată cum este Turcia, explorarea arheologică este plină de roade atât pe uscat cât și pe mare. Prin urmare, dacă vizitezi orașul, nu rata acest impresionant loc ce găzduiește o sumedenie de relicve conservate care au fost descoperite în adâncurile mării, evocând o civilizație frumoasă și nobilă, pierdută în trecut.

Stațiunea Gumusluk. Situată la 23 de kilometri de Bodrum, pe țărmul Mării Egee, mica stațiune Gumusluk este unul dintre locurile preferate ale străinilor care explorează peninsula Bodrum. Bine cunoscut în întreaga țară pentru Insula Iepurilor și restaurantele de pește de pe litoral, acest orășel este, de asemenea, la mare căutare în rândul bogaților din Istanbul care sunt dispuși să plătească excesiv pentru felurile de mâncare de pește și vinul de calitate care se servesc în restaurantele din zonă.

Yalikavak. Eleganta stațiune din apropiere de orașul Bodrum se mândrește cu una dintre cele mai bune plaje din regiune, cu apusuri de soare superbe, cu un port de agrement spectaculos și cu un centru istoric fermecător, unde se găsesc restaurante cochete cu pește delicios și fructe de mare proaspete.

Dacă ești interesat să vizitezi orașul Bodrum, vei găsi, cu siguranță, mult mai multe locuri grozave pe care să le explorezi. Asigură-te doar că prinzi cea mai bună ofertă ca să te bucuri de vacanța perfectă! Pentru asta, noi îți oferim câteva idei, aici!