Sursa foto: cge2010/Shutterstock.com

Unul dintre cele mai cunoscute state din lume, Vaticanul, inima catolicismului este un loc incarcat de istorie, cultura si arta, ce atrage anual milioane de vizitatori din toate colturile lumii. Denumit si Cetatea Sfantului Scaun, Vaticanul este resedinta oficiala a Papei, capul Bisericii Catolice. Turistii vin in aceasta parte a lumii pentru a cunoaste mai bine grandoarea acestui taram sfant, care este centrul civilizatiei crestine.

Este cea mai mica tara de pe Pamant, atat ca populatie cat si ca marime. Situat in interiorul orasului Roma, capitala Italiei, Vaticanul are mai putin de 1000 de locuitori, fiind declarat stat independent din anul 1929. Este considerat a fi sediul catolicismului mondial din secolul al XIV-lea, cand a primit si denumirea de Cetatea Sfantului Scaun.

Desi are o suprafata de doar 44 de hectare, Vaticanul este extrem de bogat in atractii turistice, avand in spate secole de istorie, cultura si religie ce au lasat amprente semnificative asupra intregii omeniri.

Iata care sunt principalele atractii turistice ale Vaticanului:

Bazilica Sf. Petru. Aceasta structura arhitecturala colosala ridicata peste mormantul Sfantului Petru este una dintre cele mai mari si mai frumoase biserici din lume. Bazilica a fost terminata in secolul al XVII-lea, dupa 120 de ani de munca, luand locul unei foste biserici din secolul al IV-lea.

Accesul in biserica este gratuit, insa vizitatorii trebuie sa aiba grija la vestimentatie, in special femeile, care trebuie sa aiba umerii si picioarele acoperite. Odata intrat in interior, vei fi uimit de grandoarea celor trei capodopere ale bisericii: baldachinul de 29 de metri al lui Bernini, care se gaseste pe altarul papal, Pieta lui Michelangelo (a doua capodopera a marelui artist, dupa Statuia lui David de la Florenta) si fascinanta Capela Sixtina. Capela Sixtina este, de fapt, unul dintre principalele motive pentru care turistii aleg sa vina la Vatican. Superba fresca de pe tavan a fost creata de Michelangelo in perioada Renasterii si descrie o poveste ce s-a desfasurat in Cartea Genezei (prima carte a Vechiului Testament).

Piata Sf. Petru. Proiectata in timpul secolului al XVII-lea de catre Gian Lorenzo Bernini, unul dintre cei mai mari artisti ai stilului baroc, Piata Sfantului Petru reprezinta intrarea principala in orasul Vatican si, desigur, in bazilica. Bernini i-a realizat un design impartit in doua sectiuni, dorind astfel sa creeze un efect care sa onoreze “matricea tuturor bisericilor”.

Piata gazduieste 140 de sculpturi impresionante asezate de-a lungul balustradelor, infatisand diferiti sfinti, statui ale Sfintilor Petru si Pavel, doua fantani maiestuoase si o promenada generoasa ce se termina la intrarea in bazilica.

Mormantul Sfantului Petru. Sub moderna constructie a bazilicii se gasesc ramasitele unei alte biserici catolice din secolul al IV-lea. Sapaturile arheologice realizate aici au descoperit mormantul Sfantului Petru, despre care credem ca a murit candva intre anii 64-67 d. Hr. Osemintele acestuia s-au gasit in anul 1942, intr-o cutie aflata in spatele unui zid al bisericii.

Castelul Sant’Angelo. Construit cu scopul de a servi ca Mausoleu pentru Imparatul Hadrian, Castelul Sant’Angelo, cu al sau exterior rotunjit, este unul dintre cele mai recognoscibile repere ale Vaticanului. Incaperile castelului gazduiesc Muzeul National al castelului, expunand o colectie remarcabila de sculpturi, picturi, arme medievale si o sumedenie de piese militare provenite din mai multe perioade istorice. La etaj, camerele castelului sunt realmente impresionante cu ale sale ornamente renascentiste. In plus, de la terasa se pot observa privelisti uimitoare ale orasului Roma.

Muzeele Vaticanului. Infiintate de catre Papa Iulius al II-lea in timpul secolului al XVI-lea, Muzeele Vaticanului au una dintre cele mai bogate si importante colectii de arta din intreaga lume. Adapostite de doua palate – Palatul Vatican si Palatul Belvedere, muzeele sunt intinse in total pe circa sapte kilometri de coridoare si au ca atractii principale mumii egiptene, opere renascentiste, arta moderna si piese de arta etrusce. De neratat sunt statuarul clasic din Muzeul Pio-Clementino si frescele lui Raphael. Impresionante sunt si cele trei curti interioare: Cortile della Pigna, Cortile del Belvedere si Cortile della Biblioteca.

Insusi Papa. Daca vii la Vatican intr-o zi de miercuri, vei avea ocazia de a-l vedea pe Papa, aceasta fiind ziua in care Sfintia Sa tine predica in Piata Sf. Petru. Fiind o zi destul de aglomerata, asigura-te ca vii devreme pentru a obtine un loc cat mai bun la slujba.


Daca te-am convins sa vizitezi acest loc, te asteptam in agentiile noastre sa conturam impreuna oferta potrivita tie: https://agentii.dertour.ro/