Sursa foto: asianstock/Shutterstock.com

Majoritatea oamenilor care aleg să viziteze Croația, se gândesc, înainte de toate, la orașele mai mari și mai populare precum Zagreb, Dubrovnik și Split, însă adevărata frumusețe a culturii croate se ascunde în orașele mici, de coastă. Cu un litoral spectaculos al Mării Adriatice, unde plajele sunt curate, apa este limpede, iar bucătăria mediteraneană este un adevărat paradis pentru papilele gustative, aceste destinații îți oferă cam tot ce îți poți dori pentru a te bucura de o vacanță perfectă!

Iată o listă cu câteva orașe de coastă din Croația care sunt obligatoriu de vizitat dacă vrei să ai o vacanță de vară de neuitat:

Baska. Cel mai vizitat oraș din Krk, cea mai mare insulă croată, Baska este celebră pentru viața de noapte din timpul sezonului cald. Indiferent dacă alegi să îți petreci serile la petreceri, relaxându-te cu un cocktail în compania localnicilor prietenoși sau să asiști la un concert live de chitară acustică, în Baska nu ai cum să te plictisești! Acest oraș este, de asemenea, locul ideal în care să faci drumeții cu bicicleta în natură. Nu în ultimul rând, plajele din Baska sunt printre cele mai curate din întreaga Croație, oferind turiștilor o sumedenie de activități interesante, inclusiv plimbări cu hidrobicicleta și surfing.

Oferte de vacanță în stațiunile din Krk găsești aici!

Trogir. Cuprinzând atât o parte continentală cât și o insulă stâncoasă deasupra unui mic canal navigabil, Trogir, orășel inclus în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, este un amalgam de istorie ce cuprinde atât elemente din Grecia Antică, Roma imperială, Veneția republicană, cât și părți din Croația modernă. Cel mai mult se remarcă centrul orașului, cu ale sale străzi înguste în care briza mării se plimbă de-o parte și de alta, de la balcoanele din lemn ale vechilor căsuțe la pizzeriile italiene și la vinăriile în aer liber. De vizitat, de asemenea, impozanta fortăreață Kamerlengo din apropierea centrului istoric și catedrala romanică Sf. Laurentiu.

Brela. Cei mai mulți croați consideră că cele mai bune plaje din țara lor se găsesc în Brela, un oraș situat la 15 kilometri distanță de Makarska, un alt orășel simpatic ce merită vizitat. În timpul iernii, Brela nu este foarte animată, însă în perioada lunilor de vară, când turiștii vin în număr covârșitor, orașul are o atmosferă vibrantă. Aici vei găsi una dintre cele mai frumoase plaje din Europa, Punta Rata, dar și Parcul Natural Biokovo, care este perfect pentru o excursie de o zi petrecută în natură.

Rovinj. Cu o mulțime de case italiene cu acoperișuri din țiglă portocalie construite în perioada medievală, Rovinj iese din apele turcoaz ale Adriaticii în mijlocul peninsulei Istria. Centrul istoric, un adevărat labirint de străduțe pietruite cu piețe fermecătoare pline de taverne cu fructe de mare, este un loc ce nu trebuie ratat, în special dacă îți dorești să cunoști cât mai mult din cultura tradițională croată. De remarcat impozantul turn al Basilicii Sf. Eufemia, care pare să păzească străzile înguste ale acestui centru istoric, amintindu-ne de celebrul turn cu clopotniță din Piața San Marco a Veneției (tot venețienii au construit și turnul basilicii din Rovinj).