PamukkaleTurcia este o tara fabuloasa, cu o varietate de forme de relief si cu un peisaj care iti taie respiratia. Aici gasesti metropole pline de viata, moschei cu o arhitectura unica, plaje exotice la Marea Mediterana si la Marea Neagra, cascade de poveste si multe alte elemente turistice care incanta ochiul fiecarui turist. Dar unul dintre cele mai uluitoare locuri pe care ar trebui sa le viziteze oamenii care vin in Turcia este, cu siguranta, Pamukkale.

Ce sunt piscinele de la Pamukkale?

Pamukkale este un loc natural care contine izvoare naturale si travertine sculptate in terase stratificate, formand un peisaj cu adevarat mirific. In turca, Pamukkale inseamna “castelul de bumbac”, deoarece suprafata acestui loc are o culoare alba similara cu cea a bumbacului, iar piscinele naturale se inalta asemenea castelelor medievale. Datorita albului pe care il au stancile, s-ar putea sa crezi ca ai ajuns intr-un loc plin de zapada. Evident, apropiindu-te de minunatie, vei descoperi de fapt un loc cald si prietenos pentru picioarele tale.

Pamukkale este situat in sudul central al regiunii Egeene din Turcia. Pentru a ajunge acolo, trebuie sa parcurgi 19 kilometri din orasul Denizli sau sa conduci timp de 2,5 ore din renumita statiune Kusadasi.

Apele din izvoare contin minerale importante, cum ar fi creta si calcar si curge din versantul sudic al Muntelui Cal, construind depozite si aceste travertine albe fantastice. Apele care curg aici contin, de asemenea, bicarbonat de calciu, fapt care explica existenta sedimentarii bicarbonatului de calciu. Acest loc minunat este inca in curs de dezvoltare in Valea Menderes, astfel ca piscinele naturale uluitoare vor fi in viitor si mai spectaculoase si, probabil,  mult mai numeroase. Daca ai probleme in a gasi locul unde se afla aceste travertine naturale, este bine de stiut ca acestea sunt localizate in interiorul granitelor dintre Caria, Licia si Frigia.

Bazinele sunt rasfirate peste tot, unele spre varf, altele spre vale, unele sunt mai mari, iar altele sunt de dimensiuni mai mici. Unii oameni sustin ca apa izvoarelor termale influenteaza scaderea tensiunii arteriale, amelioreaza problemele arteriale si trateaza mai multe afectiuni ale ochilor si ale pielii. Chiar si asa, majoritatea turistilor care viziteaza terasele Pamukale sunt mai degraba indragostiti de privelistea magnifica, lasand pe planul doi avantajele pe care acestea le ofera sanatatii omului.

Drumul spre Pamukale este si el impresionant, regiunea Aegian din jurul raului Menderes fiind o regiune parca uitata de lume si de timp.

Terasele de calcar de la Pamukkale pot fi considerate o adevarata minune a lumii. Turcii chiar spun despre ele ca sunt a 8-a minune a lumii, datorita incarcaturii istorice, a apelor curative si a peisajului spectaculos.

Sfaturi de urmat, atunci cand ajungi in Pamukkale

Daca vrei sa faci o baie intr-unul dintre izvoarele termale de aici, este bine sa iti lasi incaltamintea pe margine, in asa fel incat sa nu strici puritatea apei. Chiar daca apa este calda, te va racori in arsita turceasca si iti va oferi un confort sporit din care poti admira mult mai bine intreaga panorama din jur. Sunt de evitat terasele superioare, in care apa este foarte fierbinte. Pe masura ce aceasta isi croieste drum catre partea inferioara, se raceste pana la aproximativ 33 de grade Celsius, ceea ce inseamna ca te poti balaci in bazinele naturale.

Atunci cand pleci in calatoria spre Pamukkale este bine sa te pregatesti cu o sticla mare de apa, deoarece temperaturile in zona pot depasi 45 de grade Celsius, mai ales pe timpul verii, iar acest lucru necesita hidratare din belsug. Evident, nu trebuie sa lipseasca nici palaria sau ochelarii de soare, din acelasi motiv: sunt esentiale pentru a te feri de insolatie si de probleme destul de grave de sanatate.

Nu doar terasele Pamukkale te vor impresiona in zona. Dupa ce te-ai balacit in aceste locuri minunate cu apa fierbinte, poti merge cateva sute de metri pentru a descoperi o piscina naturala deosebita: Piscina Cleopatrei. Aceasta este plina cu apa termala iar pe fundul sau se gasesc coloane din vechea cetate Hierapolis. Legenda spune ca denumirea piscinei vine de la faptul ca insasi Cleopatra venea aici si facea baie. Printre turci exista convingerea ca femeile care inoata cel putin o data in aceasta piscina, vor intineri cu 10 ani. Pentru a intra in piscina Cleopatrei trebuie sa platesti o taxa de intrare, insa aceasta merita fiecare banut.

Pamukale si imprejurimile sale reprezinta, fara doar si poate, unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Ceea ce transforma aceasta masa de calcar si apa intr-un loc impresionant sunt cele 3 elemente indispensabile: apa, calcarul si lumina soarelui care conlucreaza si ofera diverse nuante de culori in fiecare perioada a zilei.

Dertour ofera curse catre cele mai cunoscute statiuni din Turcia, printre care si Kusadasi, aflata la numai 185 km de Pamukkale. Pentru mai multe detalii, va asteptam pe site-ul Dertour sau in agentiile noastre.

Pamukkale (1) Pamukkale (2) Pamukkale (3) Pamukkale (4)