Insula ThassosExista multe motive pentru a alege insula Thassos pentru destinatia de vacanta de anul acesta. In primul rand, este cea mai apropiata insula greceasca de Romania, asadar, nu vei face foarte mult pe drum pana la destinatie, in al doilea rand, are peisaje mirifice, care te vor uimi ori de cate ori vei deschide ochii si vei incerca sa admiri ceea ce este in jurul tau. 

Insula Thassos se mai numeste si insula de smarald a Greciei si, pe buna dreptate, caci este o insula cu adevarat superba. Imbina cu succes marea cu muntele si poarta pe stancile milenare o istorie atragatoare si bogata, desprinsa din povestile cu zei. Apele cristaline si plajele cu nisip alb si fin, sunt motive suficiente pentru mii de turisti sa revina an de an pe aceasta insula.

Odata ajuns aici, vei descoperi ca desi este o insula mica, Thassosul te acapareaza si iti ofera in fiecare zi ceva nou de facut.

Pe teritoriul insulei vei descoperi o serie de ruine ale templelor dedicate zeilor si plaje inconjurate de paduri de pini sau brazi.

Circumferinta Thassosului este de aproximativ 100 de km, asadar, din masina o poti descoperi pe toata, intr-o singura zi. Desi este o insula mica, ofera o varietate turistica foarte mare, prin cele peste 20 de localitati pe care le gazduieste.

Evident, cea mai importanta localitate este Limenas (sau Thassos), care este capitala si principalul port al insulei. De aici poti pleca in calatorii de neuitat de-a lungul Thassosului si poti descoperi in fiecare zi ceva nou.

Nu trebuie sa parasesti Limenasul pana nu ii descoperi propriile frumuseti. Acesta gazduieste o multime de magazine si restaurante, fiind vizitat an de an pentru ruinele arheologice pe care le ascunde si pentru panoramele deosebite. Este adevarat, plajele din Limenas nu sunt cele mai atragatoare de pe insula, insa daca vrei sa faci plaja, gasesti o multime de optiuni la doar cateva zeci de minute de capitala.

Cele mai cunoscute statiuni din Thassos

Nu iti inchipui ca in Thassos exista statiuni aglomerate si zgomotoase, deoarece intreaga insula este destinata celor care prefera linistea si relaxarea. Cu toate astea, nu te vei plictisi, deoarece fiecare statiune si fiecare loc ofera ceva special. Iata, asadar, principalele puncte de atractie, pe care trebuie sa le vizitezi:

Golden Beach. Este cea mai populara plaja a insulei si se afla la doar 12 km de Limenas. Succesul sau este dat de nisipul auriu si de apa limpede si cristalina. Golden Beach este un loc ideal pentru familiile cu copii, deoarece are ape calme, fara adancimi mari si este foarte atractiv pentru persoanele care iubesc sporturile nautice, deoarece ofera o multime de centre de unde se pot inchiria echipamente in acest sens. Ca si in Limenas, in Golden Beach vei gasi o multime de taverne , baruri si unitati de cazare, care mai de care mai atractive.

Skala Potamia. Este plaja satului de munte Potamia, care se afla la poalele celui mai inalt varf de pe insula: Ipsario. Daca ajungi sa il urci, vei descoperi un peisaj impresionant si o mare Egee de care te vei indragosti. Satul Potamia este o asezare foarte linistita, cu localnici ce au ocupatii precum turismul, pescuitul, agricultura sau zootehnia. De aici poti achizitiona o miere delicioasa sau diverse preparate specifice locului. Skala Potamia este o statiune extrem de populara in Thassos, oferind un nisip auriu si ape turcoaz. Este destinata atat cuplurilor, cat si familiilor si ofera peisaje cu contraste puternice intre mare, munte si plajele aurii.

Plaja Paradise Beach. Este o alta plaja cu mare succes in randul vizitatorilor, care ofera multiple facilitati. Aceasta este situata la doar 2 km de statiunea Kinira, una dintre cele mai linistite statiuni de pe insula. Daca iti doresti un sejur linistit, statiunea Kinira este cea care ti-l poate oferi.

Pe langa aceste statiuni, poti descoperi si alte optiuni, cum ar fi Skala Prinos, Skala Sotiros, Peninsula Aliki sau statiunea Potos. Este recomandat ca, odata ce ai ajuns in Thassos, sa incerci sa faci plaja in fiecare zi, in alt loc.

Cand sa mergi in Thassos

Daca vrei sa te bucuri de soare si de frumusetile insulei, atunci trebuie sa o vizitezi intre aprilie si septembrie. Vremea de aici nu este la fel de calduroasa ca in alte insule grecesti, insa acest lucru nu inseamna neaparat ca este ceva rau. Iernile sale sunt umede, in timp ce verile sunt destul de racoroase, rareori fiind depasite temperaturi de 30 de grade Celsius. Pe timpul verii, temperatura apei ajunge la maxim 25 de grade Celsius.

Ce sa mananci in Thassos

Unul dintre punctele forte ale insulei este mancarea. Aceasta este extrem de indragita de majoritatea turistilor, pentru ca este pur si simplu delicioasa. Aproape fiecare restaurant si fiecare taverna de pe insula iti ofera preparate grecesti delicioase, de unde nu lipsesc fructele de mare, pestele, maslinele, branza de capra si evident, faimosul tzatziki.

Nu vei cheltui o avere pe mancare, deoarece exista restaurante pentru toate buzunarele. De regula, preturile pentru un meniu nu depasesc 10 euro.

Ce poti sa vizitezi in Thassos

Chiar daca te saturi de plaja si de soare, nu te vei plictisi pe aceasta insula, deoarece poti vizita o multime de ruine, situri arheologice sau pesteri extrem de interesante. De asemenea, poti parcurge trasee pe munte si poti practica sporturi nautice.

Cu siguranta, insula Thassos este o destinatie de vacanta care merita toata atentia si unde trebuie sa ajungi cel putin o data in viata. Cu costuri reduse la tot ceea ce inseamna viata de vacanta, o multime de posibilitati in ceea ce priveste activitatile si peisaje deosebite, nu exista nicio sansa sa te dezamageasca.