Turcia - Kusadasi (6)Soarele isi face simtita prezenta din ce in ce mai puternic, iar acest lucru te duce cu gandul la o plaja  care sa imbine perfect caldura nisipului cu racoarea marii sau a oceanului. Alegerea unei statiuni poate sa fie o adevarata provocare insa. Exista mii de locuri pentru care poti opta, care mai de care mai interesante, iar vacanta este doar una pe an (sau de 2-3 ori pentru cei foarte norocosi).

Oricate ar fi insa, un lucru este cert: trebuie sa faci cea mai buna alegere. Din multitudinea de optiuni care sunt pe piata si care iti fac cu ochiul, exista cateva care ies in evidenta, fiind ceva mai bine conturate decat celelalte si ceva mai apreciate. Printre acestea se numara si Kusadasi.

De ce sa alegi Kusadasi?

Nu vei alege Kusadasi pentru numele exotic, ci mai degraba pentru faptul ca este o adevarata perla a Turciei. Situata pe tarmul Marii Egee, nu este o simpla statiune unde poti face plaja si te poti bucura de soare, ci este un amalgam de obiective turistice, minunatii naturale, viata de noapte si aventura. Este un loc special, care a fost creat in jurul ideii de turism. Practic, desi este o localitate care numara doar 65000 de locuitori, in timpul verii atrage jumatate de milion de turisti, lucru care spune multe.

Este cert faptul ca nu ai cum sa te plictisesti in aceasta statiune, indiferent care este scopul vacantei. Sunt organizate zi de zi foarte multe excursii, vizite la situri arheologice, croaziere de lux si evident, o multime de evenimente, care mai de care mai interesante. Baile turcesti sunt si ele prezente in cladiri care dateaza de sute de ani, iar imbinarea tuturor acestor elemente este una perfecta.

Ce trebuie sa vizitezi neaparat, daca ajungi in Kusadasi?

Cea mai puternica impresie din oras este lasata de ruinele Efesului, cel mai mare oras al imperiului Roman, care emana istorie din fiecare piatra si din fiecare loc pe care il descoperi. Situl istoric iti dezvaluie si o biblioteca, un amfiteatru, o agora si numeroase case cu terase pline de farmec. Efes a fost construit in anul 3000 inainte de Hristos si gazduieste una dintre cele 7 minuni ale lumii vechi: Templul lui Artemis.

Efes - Turcia

In apropiere de Kusadasi, in satul Sirince, vei putea descoperi Casa Fecioarei Maria, un loc despre care se spune ca a fost ultimul sau loc de odihna si care astazi este ingrijit de calugari si maicute. Satul care o gazduieste este cunoscut pentru vinurile din fructe, preparatele delicioase si uleiul de masline, asadar, te poti pregati pentru o experienta culinara deosebita.

Casa Fecioarei Maria

Daca vrei sa te bucuri de soare intr-un mod unic, atunci trebuie sa vizitezi Pamukkale, unul dintre cele mai fascinante locuri din lume. Nu este departe de Kusadasi, asadar, poate intra pe lista obiectivelor care nu trebuie ratate odata ce ai ajuns in aceasta statiune. Cunoscut si sub denumirea de „Castelul de Bumbac”, Pamukkale trebuie sa fie cunoscut la fata locului, deoarece cuvintele pot exprima mult prea putin. Practic, aici poti descoperi mai multe bazine naturale, pline cu apa termala, toate sapate intr-o stanca de calcar atat de alba incat pare a fi o bucata mare de gheata.

Pamukkale

La doar 30 de km de orasul Kusadasi poti gasi Parcul National Dilek, care se evidentiaza, de asemenea, printr-o frumusete izbitoare. Este un parc national pe care il poti vizita in fiecare zi, doar pana la orele 20:00 si care ofera o diversitate foarte mare de flora si de fauna. O plimbare pe aici te poate pune fata in fata cu un ghepard anatolian sau cu cai salbatici si iti ofera locuri deosebite, cu plaje marginite de copaci si cu o fauna ce ofera liniste si relaxare. Nu exista locuri de cazare in apropierea parcului si nu se poate campa, asadar, o vizita aici trebuie sa fie programata foarte bine si sa se incadreze intre orele 9:00 si 20:00. Poti sa iti iei o intreaga zi pentru a-l vizita, merita.

In centrul orasului poti vizita numeroasele exemple de moschee otomane si turcesti, cum ar fi Moscheea Fortareata, Mosheea Hanim sau Moscheea Turkmen.

Daca iti place cultura urbana, poti incerca sa ajungi in Izmir, un alt oras superb al Turciei, care pune la dispozitia turistului o multime de ruine si de muzee, dar si bazare care iti vor scoate foarte multi bani din buzunar.

Kusadasi este inclusiv locul de plecare catre o insula greceasca, denumita Samos, care iti poate oferi o diversitate culturala atractiva si un vin foarte gustos. Drumul pana aici dureaza 1 ora si 15 minute, se face cu ferry-boatul si este cat se poate de placut.

In functie de perioada in care ajungi in Kusadasi, poti sa iei parte si la unul dintre festivalurile si sarbatorile de aici. Spre exemplu, in lunile decembrie sau ianuarie are loc festivalul „Intrecerea Camilelor”, o competitie unica in lume. Din pacate, perioada nu este cea mai propice pentru turistul care isi doreste mare si soare. Cu toate acestea, statiunea Kusadasi este scaldata de soare 300 de zile pe an, asadar, o vacanta in decembrie s-ar putea sa nu fie chiar atat de neplacuta.

Kusadasi din punct de vedere culinar

Multi dintre turistii care aleg sa viziteze o tara straina o fac pentru a descoperi preparatele specifice fiecarei tari. De ce sa nu recunoastem, toti suntem putin gurmanzi. Turcia este un loc in care mancarea joaca un rol foarte important, asadar, ajuns in Kusadasi poti descoperi preparate culinare locale extrem de gustoase, dar si preparate internationale. Ceea ce face bucataria turceasca sa fie unica este faptul ca imbina cu succes bucatariile Asiatice cu cele din Orientul Mijlociu, ceea ce rezulta in preparate delicioase, pe care multi dintre noi le cunoastem: kebab, dolma (sarmalute in foi de vita) sau kofte (chiftelute din carne tocata si mirodenii). Este cat se poate de adevarat ca o buna parte din aceste preparate sunt imprumutate si de romani, insa ceea ce este si mai adevarat, este faptul ca au cu totul alt gust cand sunt consumate direct din tara de provenienta.

Desertul este si el un element principal al mesei, asadar, te poti bucura de baclava si de rahat turcesc. Este bine sa nu exagerezi, deoarece sunt extrem de dulci si pot fi daunatoare pentru un corp mai putin obisnuit cu cantitati uriase de zahar. Deserturi mai putin cunoscute sunt Lokma (niste gogosi dulci) sau budinca de orez, denumita sutlac.

Evident, trebuie sa fie consumata si o cafea turceasca, consumata de regula la desert, alaturi de un pahar cu apa.

Sfaturi utile pentru turistul din Kusadasi

Daca destinatia ta de vacanta este Kusadasi, pe langa locurile pe care trebuie neaparat sa le vizitezi, este bine sa stii mici detalii care ar putea sa iti fie de folos. Spre exemplu, apa de la robinet nu este potabila, insa bauturile gasite aici sunt delicioase.

Chiar daca te-ai astepta sa bei o cafea la nisip delicioasa, restaurantele turcesti nu mai servesc astfel de delicii, optand pentru mult mai comodul expresor.

Daca vrei sa faci cumparaturi este de evitat sa alegi weekendul pentru asta, deoarece preturile pentru turisti sunt duble si este foarte dificil sa negociezi. De asemenea, este bine sa faci cumparaturi in lire turcesti, deoarece in Euro pretul poate sa fie mult mai mare.

 Pentru mai multe detalii, va asteptam pe site-ul Dertour sau in agentiile noastre.

Turcia - Kusadasi (1) Turcia - Kusadasi (2) Turcia - Kusadasi (3) Turcia - Kusadasi (4) Turcia - Kusadasi (5)