Copyright foto: Turespaña

Al treilea oras ca marime din Spania, Valencia, atrage milioane de vizitatori din toate colturile lumii in fiecare an. Clima mediteraneana prietenoasa si plajele intinse vesnic insorite fac ca acest oras situat pe coasta de est a tarii sa fie destinatia de vacanta ideala. Arhitectura gotica, vibrantul Bioparc si fascinantul Oceanografic te vor cuceri instantaneu. Iar cand vine vorba de mancare locala, Valencia este o sursa inepuizabila de gusturi si arome care te vor convinge sa tot revii pe acest taram.

Iata ce mancaruri locale trebuie sa incerci in acest oras:

Paella. Unul dintre cele mai cunoscute preparate culinare din Peninsula Iberica, paella isi are radacinile in Valencia. De fapt, unii sustin ca paella ar trebui sa fie mancata doar in Valencia, nu si in restul Spaniei!

Zonele umede din apropierea lacului Albufera din regiune sunt ideale pentru cultivarea orezului, pe care maurii l-au adus in Valencia in jurul secolului al X-lea. Paella s-a gatit pentru prima data in secolul al XVIII-lea, cand obisnuia sa fie gatita in ceaune gigantice in aer liber, langa lac. Preparatul a devenit insa extrem de popular la mijlocul anilor 1800.

Paella traditionala din Valencia se face din pui, iepure si fasole alba locala numita garrafó, dar si din fructe de mare. Exista, de asemenea, paella vegetariana si paella mixta, care contine atat carne cat si peste. Alte retete de paella au in compozitie anghinare, homar si chiar melci.

Arròs a banda. Valencienii, cu siguranta, adora orezul, iar arròs a banda este, dupa paella, preparatul lor favorit din toate timpurile. Insa aceasta mancare traditionala din Spania nu trebuie confundata cu paella. In arròs a banda, orezul si fructele de mare sunt servite in mod separat: mai intai vine pestele, apoi orezul este servit ca un al doilea fel de mancare, acesta fiind acoperit cu maioneza cu usturoi. Se spune ca aceasta mancare a fost initial gatita in apropiere de Alicante, unde pescarii le ofereau sotiilor pestele ramas nevandut pentru a fi preparat acasa.

Fideuà. Foarte asemanatoare cu paella, insa gatita cu fidea in loc de orez si doar cu fructe de mare, aceasta mancare a fost inventata, de asemenea, de pescari. Gatita la foc mediu, cu putin peste sau cu creveti, fideuà ofera un spectacol de gusturi si de arome, fiind intotdeauna o optiune excelenta atunci cand vrei sa incerci mancare traditionala intr-o vacanta in Valencia.

Orasul valencian Gandía este mandru ca este locul in care acest fel delicios de mancare a luat nastere. Turistii care viziteaza regiunea la inceputul verii pot chiar sa ia parte la concursul anual de gatit Fideuà, una dintre sarbatorile preferate ale localnicilor din Gandía.

Esgarraet. Desi majoritatea iubitorilor de mancare spaniola nu considera tapasul ca fiind o mancare tipica valenciana, esgarraetul este o exceptie de la regula. Acest tapas delicios include cod si ardei rosii prajiti, ambii taiati in felii foarte fine. Preparatul se prajeste in ulei de masline de buna calitate si se serveste cu paine.

All i pebre. Aceasta delicatesa este una dintre mancarurile locale favorite ale valencienilor, dar trebuie sa o incerci pentru a te convinge si singur! All i pebre este o tocana care contine bucati de anghina (un fel de peste ce seamana cu un sarpe) si cartofi fierti foarte bine intr-un sos care include usturoi, boia de ardei si migdale. Nu este la fel de cunoscut in afara regiunii precum este paella, avand o reteta pastrata in secret de catre localnici, dar este, cu siguranta, o adevarata bijuterie gastronomica ce trebuie incercata cel putin o data o viata.

Bunyols. Sa nu uitam de desert! Bunyolii sunt un fel de gogosi cu gaura in mijloc (cum au papanasii), care contin putin dovleac in aluat. Valencienii ii mananca, de obicei, in timpul celebrului festival Las Fallas in perioada lunii martie, dar noi iti recomandam sa te bucuri de ei in orice moment al anului! Acest desert delicios este unul dintre preparatele culinare traditionale din Valencia.


 In parteneriat cu si  www.spain.info