Thassos

Thassos – Sursa foto: Boerescu/Shutterstock.com

Cu o istorie bogata ce dainuie azi prin ruinele arheologice raspandite pe tot teritoriul, cu plaje exotice incredibile, cu o varietate de activitati interesante de facut si, mai presus de toate, cu localnici foarte prietenosi si ospitalieri, insula greceasca Thassos, cea mai nordica insula a Marii Egee, a devenit in ultimul timp una dintre destinatiile de vacanta preferate ale romanilor.

Denumita si Insula Smaraldului, aceasta insula neasemuit de frumoasa are un relief montan, dens impadurit, unde coamele muntilor sunt acoperite de paduri de pini si plantatii de maslini.

Iata 5 motive sa iti petreci vacanta pe fascinanta insula Thassos din Grecia:

1. Are o multime de plaje frumoase

Plaja din Thassos

Plaja din Thassos

Principalul motiv pentru care strainii sunt atrasi de aceasta insula sunt plajele. Thassos are numeroase plaje cunoscute la nivel mondial pentru frumusetea lor rara. Cele mai recomandate sunt plajele situate pe coasta de est a insulei, in special Murble Beach, al carui nisip alb format din pietricele mici de marmura ce intra in apa turcoaz a marii te va face sa te simti ca in Caraibe.

A doua cea mai apreciata plaja din Thassos este Paradise Beach. Situata intr-un golf de mici dimensiuni, cu nisip auriu si cu apa cristalina, plaja este inconjurata de paduri luxuriante.

Alte plaje pe care noi le recomandam turistilor sa le viziteze pe Insula Thassos sunt Golden Beach, Makriamos Beach, Limenaria, Pachis Beach si Notos Beach.

2. Are un port extrem de pitoresc in Limenas, capitala insulei

Port, Limenas

Port, Limenas

In capitala Thassos-ului se gaseste si portul principal. De fapt, numele oraselului, “Limenas”, inseamna chiar “port” in limba greaca. Istoria insulei, care ne intoarce in vremurile preistorice, a lasat cateva urme importante in jurul orasului, cum ar fi ruinele teatrului antic, unde inca se tin spectacole in aer liber in timpul verilor. Muzeul Arheologic din Limenas iti va oferi o cunoastere mai profunda a istoriei insulei, asadar nu il rata!

3. Pentru a vizita Manastirea Arhanghelului Mihail

Situata la aproximativ 25 de kilometri de Limenas, pe drumul ce duce spre Alyki, aceasta cladire religioasa este cea mai mare si cea mai faimoasa manastire de pe insula, datand din secolul al XVIII-lea.

Construita pe marginea unei stanci, cu o vedere spectaculoasa asupra marii Egee, manastirea pastreaza o colectie de articole si lucrari religioase create de calugarii din Athos, cea mai valoroasa dintre ele fiind Sfanta Unghie de la rastignirea lui Iisus Hristos.

Manastirea Arhanghelului Mihail insista ca vizitatorii sa se imbrace in conformitate cu regulile lor. Astfel, pentru a intra in incinta, barbatii sunt rugati sa poarte pantaloni lungi, iar femeile sa poarte fusta lunga si sa aiba umerii acoperiti.

4. Pentru a face o drumetie incantatoare pe muntele Ipsarion

Varful Ipsarion

Varful Ipsarion

Daca nu esti foarte dornic sa iti petreci intreaga vacanta la plaja, noi iti recomandam sa faci o drumetie pe Muntele Ipsarion, unde vei gasi cel mai inalt varf de pe insula (are o inaltime de 1204 metri).

Se poate ajunge pe jos sau chiar cu o masina 4×4, dar ultimii 200 de metri pot fi facuti doar pe jos. Cei mai multi calatori isi incep aventura din satul Potamia, de unde sunt necesare 2,5 ore pentru a ajunge in varf.

 Desi este putin extenuanta, drumetia merita facuta pana la capat, recompensandu-te in varf cu o priveliste de nedescris a insulei ce pare sa se scufunde in albastrul turcoaz al marii Egee. Un mic sfat inainte de plecare! Atentie la picioare, deoarece partea deluroasa a insulei Thassos este cunoscuta ca fiind populata de multe vipere.

5. Pentru a vizita Theologos, un sat extrem de pitoresc

Situat la 52 de kilometri de orasul Limenas, intre Kastro si Kinira, traditionalul Theologos este un sat foarte frumos, plin de case si vile incantatoare. Theologos este, de fapt, cel mai vechi sat din insula Thassos, fiind declarat, din 1979, asezare traditionala de catre guvernul grec.

Din cauza acestei decizii, o multime de oameni nu au reusit sa-si reconditioneze casele, motiv pentru care le-au vandut strainilor, in special germanilor si englezilor, care le-au transformat in institutii.

Astazi, aceste vile pitoresti ofera un aspect fermecator satului, atragand o multime de vizitatori pentru frumusetea lor aparte.