Sursa foto: NiglayNik

Cunoscuta, de asemenea, sub denumirile de “Venetia Olandei” sau “Mica Venetie a Nordului”, incantatoarea localitate Giethoorn, situata in partea de nord a Tarii Morilor de Vant, mai precis in provincia Overijssel, pare a fi desprinsa din povesti. Pe langa aspectul sau fermecator, Giethoorn atrage atentia turistilor si prin prisma faptului ca este extrem de curat si deloc poluat. De fapt, in Giethoorn nu exista deloc drumuri, astfel ca cine calatoreste aici cu masina personala, este nevoit sa o lase in afara satului si sa strabata pe jos minunatele punti de lemn sau sa inchirieze o barca.

Popularitatea Venetiei Olandei a crescut incepand cu anul 1958, dupa ce Bert Haanstra, un mare producator de filme, a hotarat filmarea comediei “Fanfare” in aceasta localitate. Dar istoria satului este mult mai veche de atat. Giethoorn a fost fondat de niste fugari mediteraneeni (flagelanti) in jurul anului 1230. Oamenii locului spun ca, la sosire in sat, fugarii au dat de o imagine de-a dreptul macabra: peste tot vedeau coarne de capre salbatice care ar fi fost victime ale nemilosului potop ce a avut loc in anul 1170. Acesta a si fost motivul pentru care localitatea s-a denumit Geytenhorn (coarne de capra), nume care, in timp, s-a schimbat in Giethoorn.

Satul este inconjurat de o vegetatie naturala numita “De Wieden”, a carei imagine este mereu ilustrata in brosurile turistice locale. Dar majoritatea calatorilor care ajung in Giethoorn sunt fermecati, de asemenea, de atmosfera satului, de micile poduri de lemn, de canalele cu aer boem si de frumoasele flori multicolore prezente in fata fiecarei case. Arhitectura veche de 200 de ani a cladirilor, parca desprinsa din basmele din copilarie, face ca acest sat sa fie unul dintre cele mai frumoase locuri din Olanda. Observand-o, intelegem de ce Giethoorn este al treilea cel mai cautat loc din aceasta tara, dupa Amsterdam si Rotterdam.

Deoarece nu exista drumuri, singura modalitate de a face turul localitatii Giethoorn este pe jos sau cu barca pe apa, insa acest lucru nu este deloc deranjant. Din contra! Faptul ca acest sat turistic este atat de verde, de curat si nu poate fi poluat de masini, este cu adevarat incantator! In plus, este destul de mic, astfel ca plimbarile pe jos cu siguranta nu iti vor cauza dureri de picioare.

De-a lungul anilor, industria turistica din zona s-a dezvoltat remarcabil. In prezent, in Giethoorn sunt disponibile excursii cu ghid, numeroase atractii, cum ar fi muzee si ferme piscicole, precum si o sumedenie de locuri de cazare in casute traditionale. Recent, s-au introdus si biciclete pe care le poti inchiria de la centrele specifice.

Iata cateva informatii utile in cazul in care te hotarasti sa vizitezi Giethoornul:

Cum se poate ajunge acolo:

Giethoorn se afla la circa 95 de kilometri de orasul Amsterdam. Daca doresti sa calatoresti cu transportul in comun, poti lua trenul pana in orasul Steenwijk timp de o ora si jumatate si apoi sa iei autobuzul 70 sau 249 spre Giethoorn. Exista, de asemenea, posibilitatea de a inchiria o masina din Amsterdam cu care sa pleci spre incantatorul sat.

Cum poti rezerva bilete pentru o plimbare cu o ambarcatiune speciala pe canalele din Giethoorn:

Cea mai buna metoda de a explora superba Venetie a Olandei este printr-o croaziera pe canal. Croazierele pot fi rezervate online pentru suma de 7,5 Euro (pentru copii, biletul este de numai 4,5 Euro). Barcile sunt destul de confortabile, iar in cazul in care vremea este ploioasa, aceastea sunt incalzite si acoperite. O calatorie cu ambarcatiunea in jurul Giethoornului dureaza o ora.


Daca te-am convins sa vizitezi acest loc, te asteptam in agentiile noastre: https://agentii.dertour.ro