Sursa foto: www.peruforless.com

Inclus in lista celor 7 minuni ale lumii moderne, Machu Picchu este unul dintre locurile cele mai misterioase si impresionante de pe planeta. Situat in inima Anzilor peruvieni, aceasta destinatie vizitata de peste 850 000 de turisti in fiecare an ar trebui sa fie inclusa in bucket list-ul oricarui iubitor de calatorii, istorie, cultura si, mai ales, civilizatii vechi.

Ce este, de fapt, Machu Picchu?

Machu Picchu este un oras construit in jurul anului 1450 de catre incasi, secolul al XV-lea fiind considerat perioada de apogeu a acestei civilizatii, si abandonat la mijlocul secolului al XVII-lea pentru a-i impiedica pe conchistadorii spanioli sa-l gaseasca. Acesta a ramas un loc necunoscut lumii exterioare pana in anul 1911, cand arheologul Hiram Bingham III l-a descoperit. El a fost condus la site de catre un baiat de 11 ani ce locuia in zona, iar cand a sosit la destinatie a observat ca existau trei familii de fermieri care deja traiau in vechiul oras.

Arhitectura incasa s-a dovedit triumfatoare in fata cutremurelor de care a avut parte de-a lungul timpului.

Incasii erau o civilizatie incredibil de avansata, care valorifica matematica. Aceasta abilitate le-a permis sa cultive culturi pe solurile nefertile de munte si sa construiasca orase mari. De asemenea, matematica le-a permis sa construiasca cladiri care sunt in picioare si in ziua de azi, in ciuda naturii seismice a Peru-ului. Totodata, calitatile lor in zidarie sunt remarcabile, dovada fiind lipsa de spatiu dintre pietrele care alcatuiesc structurile din oras, desi nu foloseau mortar. Mai mult, incasii au proiectat structuri cu fundatii solide si baze largi pentru a preveni prabusirea in timpul cutremurelor ce au loc frecvent in regiune. Toate constructiile din Machu Picchu sunt realizate exclusiv din blocuri de piatra, unele dintre ele ajungand chiar si la 50 de tone.

De ce a fost construit Machu Picchu?

Scopul constructiei acestui loc uimitor ramane inca un mister pentru toata lumea, mai ales pentru cercetatori. In timp ce unii arheologi sustin ca orasul a fost un spatiu religios sacru, alti cercetatori au venit cu teoria conform careia Machu Picchu era un centru de control al economiei regiunilor cucerite. De asemenea, se mai spune ca acest vechi oras era locuit doar de catre nobilime sau ca a fost un punct de cercetare si observare astronomica.

Situat la o altitudine mare, vizitarea Machu Picchu-lui poate fi pentru unii o provocare!

Construit in Anzi, in regiunea Cusco, Machu Picchu se gaseste la altitudinea de circa 2400 de metri. La aceasta inaltime, aerul contine mai putin oxigen decat in mod normal, fapt ce provoaca multor turisti ameteli si dureri de cap. Daca ai de gand sa calatoresti in regiunea Cusco, este important sa incerci sa te misti mai incet in primele cateva zile pentru a evita starile de rau. Incasii din trecut nu aveau nicio problema cu lipsa de oxigen din aer si, dimpotriva, erau chiar buni alergatori pe distante lungi.

Principalele puncte de atractie din Machu Picchu:

Cele mai importante monumente arheologice din vechiul oras incas sunt piatra Intihuatana (una dintre stancile ritualice folosite de aceasta cultura), Camera celor 3 Ferestre (dedicate principalei zeitati incase, Inti, zeul Soarelui) si Templul Soarelui.

Machu Picchu are, practic, doua zone: una ce era locuita de nobilime si o alta in care traiau oamenii simpli.

Sunt inca multe descoperiri ce trebuie facute in misteriosul oras incas din Anzii peruvieni. Dincolo de ruinele centrale, se pot observa mai multe cai de duc in paduri. Padurile din regiune cresc foarte repede si ascund multe dintre zonele din jurul Machu Picchu-lui. Faptul ca exista inca descoperiri care pot fi facute este unul dintre principalii factori ce continua sa aduca mii de oameni la Machu Picchu in fiecare an.


Vrei sa vizitezi Machu Picchu? Gaseste aici cele mai bune oferte de vacanta catre aceasta destinatie: http://bit.ly/2NMOBAn