Creta (3)Creta este una dintre cele mai renumite insule din Grecia, datorita peisajului exotic si plajelor cu nisip fin ce au iesire la Marea Mediterana, care te atrage prin apele ei limpezi de culoarea turcoazului. Desi aceasta locatie este aleasa frecvent de catre turistii care doresc sa inoate in apele cristaline si sa practice scuba diving, wind surfing si snorkeling, insula Creta te face sa te indragostesti de ea si datorita vietii de noapte diversificate, satelor locale interesante si atractiilor turistice istorice si culturale.

Creta este un loc foarte interesant, deoarece ofera o abundenta de arta, stiinta si filozofie. Insula seduce turistii cu plajele sale cu nisip fin, precum si cu locurile sale exceptionale. Din acest motiv, multi turisti care poposesc aici isi prelungesc sejurul cu pana la doua saptamani sau o luna, iar unii dintre ei chiar iau decizia de a se muta pe insula. De regula, vizitatorii invadeaza aceasta insula insorita in lunile iulie si august, insa primavara este, de asemenea, ideala pentru a veni in Creta, perioada in care poti observa modul fermecator prin care natura reintinereste, in timp ce Marea Mediterana se incalzeste incetul cu incetul.

Exista o multime de locuri de vizitat in Creta. De pilda, un loc in care merge toata lumea in fiecare vara este Loutro, acesta fiind un sat cu o viata plina, in care locuitorii isi duc traiul in mod pasnic si prietenos, fara a tine cont de turism. De asemenea, golful este foarte frumos, apa te indeamna sa faci o baie, fiind curata si destul de calma. Cele cateva magazine iti ofera alimente de tot soiul, inclusiv legume si fructe proaspete. De mentionat este ca satul Loutro dispune de hoteluri potrivite pentru persoanele de toate varstele, oferind, de asemenea, fel si fel de activitati speciale pentru copii.

Daca esti un impatimit al istoriei si iti place sa cercetezi locurile unde s-au pus bazele acestei civilizatii, ei bine, afla ca insula Creta a jucat un rol insemnat in istoria umanitatii. Mai exact, Creta a fost centrul civilizatiei vechi din Europa, cand civilizatia minoica a inflorit intre anii 2700 i.Hr. si 1450 i.Hr. Cel mai important reper istoric al insulei Creta este Palatul Knossos. Acesta este cel mai mare dintre palatele minoice conservate, fiind considerat centrul civilizatiei minoice. Palatul Knossos se afla la sud de Heraklion, iar in trecut a servitca si camin pentru regele Minos. Palatul a fost excavat si partial reconstruit de catre arheologul britanic Sir Arthur Evans in anul 1900. Monumentele acestui loc, Knossos Ancient, includ Palatul Knossos, Micul Palat, Vila Regala, Casa Frescelor si Mormantul Templului. Knossos Ancient este deschis vara, de luni pana sambata intre orele 08:00-19:00 si duminica intre orele 08:00-15:00. Acesta poate fi insa vizitat si in sezonul rece, din noiembrie pana in martie, intre orele 08:00-15:00. Cand ajungi aici, va trebui sa achiti o taxa de intrare de 6 euro, Knossos Ancient fiind gratuit doar in zilele de duminica din sezonul rece.

Daca esti iubitor de natura muntoasa, chei si defilee, afla ca si pe insula Creta exista un loc special pentru tine. Ai auzit de Samaria Gorge? Cheile spectaculoase Samaria Gorge sunt aflate intr-un parc national, unde flora si fauna sunt mai mult decat magnifice. Aici poti merge pe jos, incepand de la Xyloskala (pasii de lemn), dincolo de platoul Omalos, in Muntii Albi “Lefka Ori” la o altitudine de 1250 metri. Cheile sunt deschise in mod normal in fiecare vara, intre 1 mai si 31 octombrie. Iarna, insa, conditiile meteo nefavorabile ingreuneaza accesul in aceste chei, fiind mai periculos. De aceea, in timpul iernii, Cheile Samaria sunt inchise. Daca vrei sa strabati un astfel de drum, trebuie sa ai conditie fizica buna, deoarece plimbarea va fi destul de lunga, de circa 5-6 ore. Incaltamintea puternica este esentiala, de preferat cea care ofera sprijin suplimentar gleznelor, fiind necesar sa faca fata drumului pietros si destul de greoi. Ia-ti si un ghiozdan la tine cu o sticla de apa si un pachet de biscuiti, sticla putand fi completata in trecere, la mai multe izvoare existente in defileu. Plimbarea se termina tocmai la Marea Libiei, in micul sat de coasta denumit Agia Roumeli. Desi pare o zi lunga si obositoare, plimbarea pe defileu merita tot efortul depus, deoarece aici vei avea ocazia de a vedea specii de flora pe care nu le vei gasi in nicio alta parte.

Dar ce este o calatorie in Creta fara a vizita plajele exotice ale acestei insule superbe? 

Una dintre cele mai atractive plaje din Creta este Laguna Balos, situata in nord-vestul insulei. Aceasta se afla, mai exact, in partea de sus a Peninsulei Gramvousa. Exista doua moduri de a ajunge la Balos, unul usor si unul greu. Daca alegi calea grea, va trebui sa conduci pe un teren accidentat timp de 40 de minute si apoi sa mergi pe jos pe un drum de munte inca 40 de minute. Calea cea mai simpla este, insa, de a te alatura unei croaziere care sa te duca pe peninsula Gramvousa si la Laguna Balos. Croaziera porneste din portul Kissamos si este o excursie de o zi, in care vei avea ocazia de a vedea golfuri cu plaje inguste cu nisip alb si fin, ce se pierd in apa turcoaz a Marii Mediteraneene. Atunci cand vei ajunge pe renumita plaja Balos, vei fi cu adevarat uimit de frumusetea incomensurabila a naturii de acolo. Aceasta plaja este formata in mod natural intr-o laguna in timpul sezonului de vara. Apa este rece, racoritoare si, in cea mai mare parte, foarte limpede. Intreaga zona este protejata de programul Natura, care vrea sa restaureze frumusetea naturala a acestei lagune unice.

O alta plaja uimitoare pe care o poti vizita in insula Creta este plaja Elafonisi. Aceasta este situata in partea de sud-vest a Cretei, la aproximativ 75 de kilometri de orasul Chania. Poti ajunge la plaja Elafonisi cu masina sau cu autobuzul. Daca preferi transportul public, poti gasi cu usurinta autobuze normale ce pornesc din statiile publice din Chania. Acolo vei gasi toate informatiile necesare pentru a ajunge in siguranta pe plaja pe care doresti sa o vizitezi. Plaja Elafonisi este renumita pentru apele sale curate si pentru nisipul roz. Este, intr-adevar, o priveliste rara, nisipul roz ocupand cea mai mare parte a plajei, ceea ce nu vezi in multe alte parti ale lumii. Nisipul pare roz datorita milioanelor de cochilii de culoare roz care au fost zdrobite de valuri odata cu trecerea anilor.

Plaja Falassarna este o varianta buna pe care o poti experimenta in sejurul tau in Grecia, aceasta plaja fiind situata in nord-vestul Cretei, sub Peninsula Gramvousa. Timp de mai multi ani, plaja Falassarna a fost declarata de mai multe asociatii ca fiind una dintre primele zece plaje din Europa. Aceasta este cu adevarat fabuloasa, avand ape cristaline de culoare albastra, cu nisip gros auriu. Apa devine adanca foarte usor si este destul de rece. Daca vrei sa te intinzi la soare pentru a obtine un bronz  de invidiat, afla ca aceasta plaja depaseste 150 de metri in lungime, fiind astfel mai mult decat incapatoare pentru turistii care o strabat. De asemenea, pe plaja vei gasi cafenele si restaurante, unde vei putea savura preparate culinare pe baza de fructe de mare, dar si mancare internationala si bauturi alcoolice si non-alcoolice.

Pentru oferte de cazare si pachete charter spre Creta, te asteptam pe site-ul Dertour sau in agentiile noastre.

Creta (1) Creta (2) Creta (4) Creta (5) Creta (6) Creta (7) Creta (8)