Turcia (4)Turcia are foarte multe de oferit turistilor sai, fiind una dintre cele mai bune destinatii de vacanta pe timp de vara pentru romani si nu numai. Desi cei mai multi romani prefera sa isi petreaca vacanta de vara in Turcia pentru a se distra in statiunile sale de pe malurile Marii Mediterane, aceasta tara este mult mai diversificata, avand locuri istorice si arheologice minunate, frumuseti naturale si un comert turistic in plina expansiune. Turcia este, de fapt, una dintre cele mai populare destinatii turistice din lume. Aceasta tara este inconjurata de trei mari pe trei laturi, iar malurile dispun de golfuri, plaje, porturi, peninsule si insule cu un peisaj exotic asemenea paradisului inchipuit de noi toti. Daca vizitezi Turcia in sezonul de vara, te poti bucura, de asemenea, de cascade uluitoare, lacuri, grote, munti imensi si vai de basm.

Dintre multele lucruri pe care le poti face si vedea in aceasta tara minunata, iata 10 motive sa iei in considerare Turcia atunci cand mergi in vacanta de vara.

Viziteaza Moscheea Albastra din Istanbul!

Istorie, frumusete si grandoare sunt doar trei cuvinte simple pe care le-am putea folosi pentru a descrie unul dintre cele mai remarcabile repere din lume. Primul cuvant care iti va iesi din gura atunci cand vei vedea Moscheea Albastra va fi “wow”. Aceasta cladire magnifica este situata in zona Sultanahmet si a fost construita la inceputul secolului al XVII-lea, in timpul in care a domnit sultanul Ahmet I. Moscheea a fost initial construita pentru a concura cu Aya Sofia si a rezultat, intr-adevar, o adevarata opera de arta. Este dificil de decis care dintre cele doua constructii este mai frumoasa. Cu toate acestea, ambele au propria lor istorie si particularitati. Daca ajungi in Istanbul, trebuie neaparat sa vizitezi Moscheea Albastra pentru a te convinge tu insuti de grandoarea arhitecturii sale. Mai mult decat atat, intrarea este gratuita; trebuie doar sa iti dai jos pantofii si sa porti val (daca esti femeie) ca un semn de respect.

Mergi la Muzeul Hagia Sofia din Istanbul!

Hagia Sofia sau Aya Sofia a trecut prin multe schimbari pentru ca in ziua de azi constructia sa arate asa. Initial a fost construita ca si Catedrala, apoi a fost transformata intr-o moschee imperiala si, desi acest loc turistic vechi de 1500 de ani functioneaza acum ca un muzeu, poti simti inca atmosfera sacra din cladire. Este extrem de important de stiut ca orice fel de cult este complet interzis in zona acestei cladiri. Interiorul muzeului este absolut fascinant, aici gasindu-se una dintre cele mai interesante mozaicuri din lume, care intruchipeaza chipul lui Iisus Hristos pe Mosaic Deeis. Accesul in muzeu este cu plata, insa aceasta vizita merita toti banii, desi tariful unui bilet este destul de mic.

Viziteaza Palatul Topkapi!

Acest palat superb a fost in trecut resedinta sultanilor otomani timp de 400 de ani. Arhitectura otomana este un exemplu foarte bun al maretiei pe care a avut-o aceasta civilizatie, relevand, totodata, importanta rivalitatii imperiale. Daca ajungi in acest palat, nu ezita sa vizitezi muzeul pentru a descoperi comorile minunate stranse de otomani de-a lungul timpului. De asemenea, nu trebuie sa pierzi vederile panoramice ale Bosforului si ale centrului Istanbulului. Ai nevoie de o zi intreaga pentru a explora palatul, gradinile si muzeele din acest loc, iar daca nu te descurci de unul singur, nu iti fie jena sa apelezi la un ghid, care iti poate oferi nenumarate informatii interesante despre ceea ce a reprezentat Topkapi pentru otomani. Cand vrei sa faci o pauza intre vizitele locurilor din Palatul Topkapi, poti sa te odihnesti la o cafenea pe care o gasesti chiar in interiorul palatului. Mai mult decat atat, aici poti sa iei masa de pranz sau, daca vrei, sa faci un picnic in gradina din jurul cladirii.

Fa cumparaturi in Marele Bazar!

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face in Istanbul este sa te plimbi prin Marele Bazar. Aici exista peste 2000 de magazine, in care se vand covoare, delicii turcesti, bijuterii, lampi, haine, etc. Marele Bazar este cea mai mare si mai veche piata acoperita din intreaga lume. Aici iti va placea, cu siguranta, tot si, mai mult decat atat, vanzatorii nu incearca sa puna presiune pe cumparatori incercand sa le vanda marfa pe care o au. Bazarul este deschis de luni pana sambata intre orele 08:30 si 19:30.

Socializeaza cu turcii si incearca mancarea traditionala turceasca!

Turcii sunt oameni foarte prietenosi, ei tratand foarte bine turistii, carora le ofera siguranta si confort. Din momentul in care vei lua un taxi de la aeroport, ei vor incepe sa poarte o conversatie cu tine. Pentru unii straini, acest lucru ar putea fi suprinzator, insa pentru noi, romanii, este ceva normal, deoarece si noi suntem un popor sociabil, prietenos si cald. De asemenea, alimentele traditionale turcesti sunt absolut delicioase. Aici vei gasi o varietate de mancaruri, foarte bogate in condimente si arome unice. Partea favorita a celor mai multi turisti sunt, cu siguranta, dulciurile din Turcia, mai ales baclavalele si macunul.

Zboara cu parapanta in Kas!

Kas este un oras mic din Turcia, fiind amplasat in munti, chiar langa Marea Mediterana. Acesta este renumit in Europa pentru multitudinea de activitati extreme si aventuri pe care oamenii le practica aici. Mai mult, Kas este unul dintre cele mai pitoresti locuri din Turcia, iar zborul cu parapanta iti va oferi prilejul de a vedea si fotografia de la inaltime frumusetile acestui decor. Zburand cu parapanta, vei putea pluti deasupra zidurilor de munte, vei observa locuinte rupestre antice si vei putea admira Marea Mediterana. Inainte de a ateriza, aluneca scurt peste mare pentru a te putea bucura de briza imbietoare.

Fa drumetii in Termessos!

La aproximativ o ora de mers cu masina din Antalya vei gasi Parcul National Termessos si orasul antic Termessos, care sta cu mandrie pe partea de sus a muntelui. Dupa ce vei conduce sapte kilometri de la intrarea in traseu pana la Termessos, vei face o excursie oarecum usoara pana la ruine. Aici vei descoperi morminte, cladiri si un teatru uimitor.

Viziteaza Cirali si Olympos!

Calatorind o ora pe coasta Antalyei, vei gasi Cirali si Olympos, un loc uimitor unde sa-ti petreci vacanta de vara in Turcia, mai ales daca iti place sa stai la plaja si sa te bronzezi. Aici vei gasi plantatii de portocali, vei putea face drumetii prin zona si vei simti ca ai atins o mica bucata din taramul Raiului, datorita frumusetii florei ce umple acest loc exotic.

Mergi la Piscinele Naturale Pamukkale!

Pamukkale este un loc natural ce contine izvoare termale si travertine fasonate in terase stratificate. In turca, pamukkale inseamna “castelul de bumbac”, deoarece locul in care sunt formate aceste piscine naturale sunt de culoarea alba, similara bumbacului. Pamukkale este situat in regiunea Denizli, la aproximativ 2,5 ore de condus din statiunea Kusadasi.

Viziteaza vechiul oras Efes!

Acest oras antic grecesc este localizat in vestul Turciei, la doar cativa kilometri de Marea Mediterana. Construit in secolul 10 i.Hr. de catre colonistii greci, Efes a devenit unul dintre orasele istorice cele mai importante ale Imperiului Roman antic. Efes a atins apogeul in timpul primului si celui de-al doilea secol dupa Hristos, in timp ce facea parte din Imperiul Roman, multe dintre cele mai celebre cladiri fiind construite in aceasta perioada. In ziua de azi, o plimbare prin Efes este o calatorie incredibila si o privire in trecut, intr-o istorie ce avea loc acum cateva secole. Cea mai importanta cladire ce poate fi vazuta astazi in Efes este libraria Celsus, care uimeste prin grandoarea ei.

Pentru oferte de cazare si pachete charter spre Turcia, te asteptam pe site-ul Dertour sau in agentiile noastre.

 Turcia (1) Turcia (2) Turcia (3)