Sursa foto: bondvit/Shutterstock.com

Lisabona are atât de multe atracții și obiective turistice încât ți-ar trebui câteva săptămâni întregi, dacă nu chiar luni, pentru a le bifa pe toate. Dar farmecul acestui oraș nu constă doar în diversitatea sa, ci și în numărul mare de destinații obligatorii pentru excursii de o zi în imediata vecinătate. 

Aproape de Lisabona se găsesc superbele stațiuni de plajă cu ieșire la Oceanul Atlantic, fermecătorul orășel Cascais, Cabo da Roca (cel mai vestic punct al Europei), castelele istorice din Sintra și multe alte locuri și peisaje naturale binecuvântate de o frumusețe incredibilă.

Iată care sunt, în opinia noastră, principalele locuri de vizitat în apropiere de capitala Portugaliei:

Belém

Belem

Detaliu complex statuar din Belem

Cândva un important port maritim (mai ales în timpul descoperirilor portugheze), Belém se mândrește în prezent cu un număr mare de muzee și monumente istorice. Printre cele mai importante obiective turistice din micuța localitate se numără Mosteiro dos Jerónimos (Mănăstirea Jerónimos) și Torre de Belém (Turnul Belém), ambele construite în perioada secolului al XVI-lea, în stilul arhitectural manuelin, conform dorinței regelui Manuel I al Portugaliei. Lângă mănăstire există și alte locuri care merită vizitate, precum Planetário (Planetariul) și Museu Marítimo (Muzeul Maritim), Muzeul Berardo din Centrul Cultural al Belémului și faimoasa fabrică Pastéis de Belém, unde se prepară celebrele prăjituri portugheze cunoscute sub numele de Pastéis de Nata.

Sintra

sintra By Sean Pavone

Peisaj din Sintra, Portugalia

Sintra este una dintre cele mai populare destinații situate în vecinătatea Lisabonei. Pitorescul oraș, aflat la doar 30 de kilometri de capitala Portugaliei, este cunoscut pentru numeroasele castele și palate pe care le adăpostește, pentru centrul său istoric și, nu în ultimul rând, pentru uimitorul Parc Natural Sintra-Cascais. Cel mai cunoscut dintre toate obiectivele turistice din Sintra este Palatul Național Pena, cocoțat pe vârful unui deal destul de aproape de un alt castel important, Castelul Maurilor. De vizitat, de asemenea, misterioasa Quinta da Regaleira, unul dintre cele mai enigmatice locuri din Sintra, unde vei găsi multe lucruri legate de cavalerii templieri, masonerie și alchimie.

Cascais

Cascais

Plaja din Cascais

Situat la o scurtă călătorie cu trenul din centrul Lisabonei, Cascais, una dintre cele mai căutate destinații atât de vizitatorii naționali, cât și de cei internaționali, reprezintă locul de evadare perfect de la agitația urbană, mai ales dacă ești în căutarea unor plaje întinse, cu nisip fin și auriu. Tamariz, Rainha și Santa Marta sunt doar câteva dintre plajele din Cascais, acestea fiind ideale atât pentru înot, cât și pentru surfing. Cascais este, de asemenea, renumit pentru gastronomia sa, oferind cele mai bune preparate cu fructe de mare, cum ar fi Cataplana, Polvo a Lagareiro (caracatiță pe pat de cartofi), Bacalhau com broa (cod portughez) și Amêijoas à Bulhão Pato (scoici în sos de ulei de măsline și usturoi).

Cabo da Roca

Cabo da Roca

Peisaj din Cabo da Roca

Cel mai vestic punct al continentului european, considerat în Antichitate ca fiind locul în care „țara se termină, iar marea începe”, Cabo da Roca este una dintre cele mai spectaculoase locații din întreaga Portugalie, fiind situat chiar în Parcul Natural Sintra-Cascais. Stâncile sale verticale se ridică la circa 100 de metri deasupra nivelului mării, oferind peisaje uluitoare. Dacă vizitezi locul, asigură-te că te îmbraci bine deoarece vânturile din zonă sunt extrem de puternice, indiferent de anotimp.

Almada

Almada

Parc din Almada

Almada este un oraș ce face parte din districtul Setubal, învecinându-se cu Oceanul Atlantic și cu râul Tagus (Tejo). Acesta este legat de capitala Portugaliei prin Podul 25 Aprilie, pod ce măsoară o lungime de 2,27 km și are un aspect extrem de asemănător cu mai celebrul Golden Gate din San Francisco. Turiștii vizitează Almada, în principal, pentru a vedea îndeaproape Cristo Rei, o replică a statuii lui Hristos din Rio de Janeiro. De menționat, de asemenea, că zona de coastă a orașului, denumită Costa da Caparica, se mândrește cu unele dintre cele mai bune plaje din țară. 

Lisabona are, după cum vezi, o mulțime de locuri frumoase în împrejurimile sale. Dacă vrei să le vizitezi, îți recomandăm una dintre ofertele noastre de călătorie!