Sursa foto: Patiwat Saraiya/Shutterstock.com

Se spune că succesul unei cărți grozave de călătorii poate fi măsurat nu în cuvinte, ci în kilometri. Toate cărțile pe care le parcurgem reprezintă, de fapt, descoperirea unor noi universuri, fie că vorbim despre povești inspirate din viața reală sau despre ficțiuni. Dar există anumite cărți care, prin relatările lor vii, nu numai că reușesc să te transpună cu gândul în destinațiile descrise, dar îți oferă, de asemenea, o dorință puternică de a împacheta imediat și de a porni cu adevărat în descoperirea locurilor povestite.

Iată o listă de cărți de călătorie care îți vor hrăni intelectul, dându-ți, în același timp, un dor fantastic de ducă:

“India – Însemnări, eseuri, jurnal” de Mihaela Grigor. Urmând exemplul lui Mircea Eliade de a explora India, inițial ajungând pe acest tărâm pentru o conferință și ulterior pentru a promova volumul „Professor Mircea Eliade, Reminscences”, Mihaela Grigor s-a oprit întâi în Callcuta, oraș pe care nu avea să îl indrăgească foarte mult, dar pe care îl va admira pentru faptul că a reușit să depășească anumite limite și să nu mai fie atât de imprevizibil la orice pas. Într-un mod direct și sincer, scriitoarea ne prezintă atât aspectele frumoase ale vieții din India, cât și pe cele negative, vorbindu-ne despre diversitate, culori, obiceiurile indienilor din viața de zi cu zi, ritualurile religioase, obiectivele turistice, despre templele stropite de sângele caprelor sarcificate și despre ofrandele de flori și bețisoarele parfumate. Nu este o carte despre spiritualitate, ci un simplu jurnal al unei călătoare romance care a stat 4 luni în India.

„Pe drum” de Jack Kerouac. Scrisă in 1957, cartea lui Jack Kerouac a devenit un roman de călătorie atemporal și un ghid minunat pentru vizitarea Statelor Unite ale Americii. Povestea își urmează personajul principal, Sal Paradise, și pe prietenul său, carismaticul Dean Moriaty.

Călătoria începe din New York și se îndreaptă spre vestul țării, având ca puncte de oprire Village Vanguard, celebrul loc din Cartierul Greenwich Village în care se întâlneau cele două generații beat și Parcul Hudson River, unde se pot suprinde cele mai pitorești apusuri de soare din New Jersey.  Urmează The Green Mill din Chicago, pentru a învăța despre cultura jazz-ului, călătoria cu feribotul pe fluviul Mississipi spre fermecătorul cartier Algiers din New Orleans și multe alte destinații uimitoare ale Statelor Unite ale Americii, în care cu toții ar trebui să ajungem la un moment dat în viață.

“Un an în Provence” de Peter Mayle. Poposind timp de un an în regiunea Provence din Franța, protagonistul cărții, Peter Mayle, ne povestește despre evenimentele importante din fiecare lună petrecută aici, dar și despre viața de zi cu zi a francezilor, despre minunata gastronomie frantuzească și despre plăcerea francezilor de a mânca, despre cât de mare este pasiunea provensialilor pentru vânătoare, despre vinul din regiune, care a devenit faimos în întreaga lume și, desigur, despre festivalurile reprezentative fiecărui sezon.

„Călătorii pentru o viață” de National Geografic. Cuprinzând 500 de locuri incredibile ale lumii, printre care Italia, Germania, Scoția, Hong Kong, Spania și Franța – toate destinații care nu ar trebui să lipsească din bucket list-ul unui pasionat de călătorii, acest volum realizat de Național Greografic este genul de carte pe care să o ții mereu pe măsuța de cafea din living room pentru a o răsfoi ori de câte ori ai o clipă de relaxare. Destinațiile descrise în carte sunt însoțite, de asemenea, de câteva fotografii de o calitate excepțională.

„Călătorii prin Europa” – Bill Bryson. Considerată una dintre cele mai bune cărți de călătorie scrise până în prezent, „Călătorii prin Europa” este scrisă de un jurnalist cu un mare talent de scriitor, născut în Statele Unite ale Americii. Bill Bryson a trăit o perioadă în Anglia, după care s-a repatriat și s-a angajat la un ziar în care ținea o rubrică în care vorbea, într-un stil umoristic, despre diferențele culturale dintre cele două țări.

În anii ‘70, pe când era foarte tânăr, Bill, însoțit de un prieten, a traversat Europa de la nord la sud, iar după 20 de ani a hotărât să reparcurgă acest traseu pentru a retrăi experiențele și cu mintea de adult trecut prin viață. Cu un ochi ascuțit, el pătrunde în esența fiecărei culturi și o descrie cu un umor fantastic și cuceritor, nemaîntâlnit la alți scriitori.

Este o carte care te va înveseli, dar care îți va crește, de asemenea, pofta de a călători in țările europene pe care le descrie.

Care este cartea ta favorită de călătorie?