Sursa foto: S-F/Shutterstock.com

Dubrovnik este un oraș bogat în istorie, situat în Croația, în Dalmația de Sud, o regiune pitorească din jurul Mării Adriatice, cunoscută sub numele de Perla Adriaticii. Este unul dintre puținele orașe înconjurate de ziduri care au mai rămas în lume, iar cel mai vechi cartier al său (Orașul Vechi) este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1979.

Cu un aspect fermecător, cu străzi din marmură și cu clădiri construite în stil baroc, Orașul Vechi al Dubrovnikului, în special Placa, principala zona pietonală, este plin de cafenele, magazine și buticuri, dar mai presus, cu monumente istorice fabuloase. Iar dacă în interiorul zidurilor vei avea impresia că ai pășit cu câteva sute de ani în urmă, în perioada medievală a Dubrovnikului, în afara orașului vei avea senzația că ai ajuns în paradis. În jurul Dubrovnikului vei găsi plaje uimitoare, peninsule împădurite și albastra Mare Adriatică presărată cu o sumedenie de insule luxuriante la care se poate ajunge cu vase de croazieră.

Dacă încă nu ți-am atras atenția suficient, iată, mai pe larg, 5 motive să vizitezi orașul Dubrovnik:

1. Aici s-a filmat o bună parte din Game of Thrones, unul dintre cele mai iubite seriale ale momentului

Dubrovnik

Dubrovnik

Orice fan al serialului GOT trebuie să ajungă în Dubrovnik, mai exact în Orașul Vechi, unde se găsește Debarcaderul Regelui (King’s Landing). Mai multe părți ale orașului apar în diferite episoade din GOT, inclusiv strada St. Dominika, Fortul Sf. Laurentiu și Turnul Minceta (care este, de altfel, cel mai înalt punct al orașului). În Dubrovnik s-a filmat una dintre cele mai memorabile scene din serial și anume drumul căinței al lui Cercei. O altă scenă importantă filmată aici este nunta lui Joffrey, care a avut loc în Parcul Gradac, în afara centrului istoric.

2. Pentru a-i explora Orașul Vechi

Centrul vechi Dubrovnik

Centrul vechi Dubrovnik

Înălțat deasupra Mării Adriatice, Orașul Vechi din Dubrovnik este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai frumoase și bine conservate centre istorice din întreaga lume. Vreme de câteva sute de ani, portul comercial al orașului a concurat cu Venetia, dar s-a remarcat mai mult prin zidurile sale imense din piatră construite între secolele XI – XVII, cu scopul de a proteja orașul de invazia străinilor.

Fiind o zonă în care accesul autovehiculelor este interzis, este o adevărată plăcere să te plimbi pe străduțele Orașului Vechi. Peste tot, în stânga și în dreapta, vei putea admira construcții medievale fermecătoare realizate în stil gotic, renascentist sau baroc, multe dintre ele fiind reconstruite după cutremurul din 1667 și după Războiul Civil care a avut loc în anii ‘90. Printre cele mai spectaculoase locuri de descoperit se numără Catedrala Dubrovnik, Piața Loggia, Palatul Rectorului și Fortul Sf. Ioan.

Orașul Vechi al Dubrovnikului este un loc vibrant, plin de localnici ale căror locuințe se întind peste tot prin labirintul de străduțe înguste, cu piețe stradale, galerii de artă, restaurante remarcabile și, nu în ultimul rând, cu priveliști fantastice ale Mării Adriatice și ale insulelor sale luxuriante.

3. Pentru a-i vizita plajele

Dubrovnik

Dubrovnik

Atât în interiorul orașului cât și în afara lui, vei găsi plaje minunate, cu o apă albastră, clară si cu valuri blânde. Cea mai populară este plaja Banje, care se găsește chiar în Orașul Vechi, motiv pentru care este și cea mai aglomerată. Acesta este locul ideal în care să te relaxezi cu o bere rece la una dintre terase.

Dacă însă ai chef de o zi întreaga la plajă, într-o zonă mai retrasă, atunci trebuie să te îndrepți spre marginea orașului (la doar 5 minute de mers cu autobuzul din Orașul Vechi), spre Sveti Jakov, unde nu numai că vei avea parte de liniște, dar te vei putea bucura, de asemenea, de priveliști superbe ale Dubrovnikului.

4. Pentru mâncare

Dubrovnik

Dubrovnik

Croația este una dintre destinațiile ce trebuie neapărat vizitate de către pasionații de gastronomie și vin. Sub soarele arzător al Dalmației vei da de o sumedenie de oferte gustoase, fie cu pește și fructe de mare, vinuri bune și ulei de măsline, fie cu carne și brânzeturi aduse din nordul țării. În felurile de mâncare de specialitate de pe întreg teritoriul Croației vei regăsi atât elemente locale cât și tradițiile și influențele gastronomice profund înrădăcinate ale țărilor din apropierea Mării Mediterane. Printre cele mai recomandate preparate se numără stridiile, homarii, deserturile kotonjata și orancini, precum și vinurile Pelješac.

5. Pentru festivaluri

Dubrovnik

Dubrovnik

Dubrovnik oferă localnicilor și vizitatorilor săi o gamă largă de evenimente culturale în fiecare an. Fie că ești pasionat de muzică clasică sau că dorești să deguști cele mai bune gemuri și marmelade ale Croației, în Dubrovnik există cel puțin un festival care să îți aducă zâmbetul pe buze. Cel mai important eveniment al anului este Festivalul de Vară, cu piese de teatru, spectacole muzicale și literatură. Alte festivaluri interesante sunt Maraton Ladja, o cursă incredibilă de bărci tradiționale ce are loc pe un râu îngust din nordul orașului și Festivalul de Film pentru Copiii și Tinerii Țărilor Mediterane.


Găsește alaturi de Dertour cele mai bune oferte de vacanță în Dubrovnik, Croația!