Sursa foto: yasonya/Shutterstock.com

In Amsterdam exista nu mai putin de 400 de muzee, cele mai multe avand atat expozitii permanente cat si expozitii temporare. Cu o asemenea oferta poate fi destul de dificil sa decizi ce muzeu sa vizitezi intr-o calatorie in capitala Olandei.

Celor care prefera sa nu ia in considerare toate cele 400 de optiuni in acelasi timp, le sugeram sa viziteze urmatoarele 5 muzee, despre care noi credem ca sunt cele mai bune.

Asadar, iata 5 muzee de vizitat in Amsterdam:

1. Rijksmuseum

Rijksmuseum, Amsterdam

Rijksmuseum, Amsterdam

Muzeul Rijksmuseum detine de departe cea mai impresionanta colectie de arta din Amsterdam. Acesta gazduieste peste un milion de opere de arta, majoritatea din secolul al XVIII-lea, oferind o imagine de ansamblu a artei si istoriei din perioada considerata a fi Epoca de Aur olandeza.

Printre cele mai importante opere de arta aflate in acest muzeu se numara “Rondul de noapte” realizata de Rembrandt, “Batalia de la Waterloo” pictata de Jan Willem Pieneman si “Laptareasa” lui Johannes Vermeer.

De asemenea, la Rijksmuseum se afla si cea mai mare si cea mai veche biblioteca din tara, cuprinzand cataloage de licitatii, expozitii, carti si rapoarte anuale ale muzeului inca din 1885. Chiar si cladirea in sine, care se afla pe lista patrimoniului UNESCO, merita vizitata.

Fa o plimbare prin gradinile din imprejurimi si admira-i sculpturile intrigante!

2. Muzeul Van Gogh

Muzeul Van Gogh, Amsterdam

Muzeul Van Gogh, Amsterdam

Gazduind cea mai mare colectie de lucrari Van Gogh, muzeul Van Gogh detine, de asemenea, o colectie impresionanta de opere de arta ale contemporanilor, prietenilor, urmasilor si predecesorilor pictorului, inclusiv ale mai multor artisti impresionisti si post-impresionisti.

Muzeul Van Gogh nu numai ca detine cea de-a doua cea mai vasta colectie de arta din Amsterdam dupa cea a muzeului Rijksmuseum, dar reuseste, de asemenea, sa atraga o multime de vizitatori oferind o multime de activitati suplimentare extrem de interesante. De pilda, in fiecare seara de vineri, parterul muzeului este transformat intr-un lounge bar care gazduieste o gama variata de evenimente muzicale si artistice.

3. Casa Anne Frank

Acesta este locul in care Anne Frank se ascundea impreuna cu alte 7 persoane din 3 familii diferite, timp de 2 ani, in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, pana cand nazistii le-au dezvaluit locatia. In mod tragic, acest lucru s-a intamplat foarte aproape de sfarsitul razboiului, iar intreaga familie Frank a fost deportata in lagarele de concentrare. Dintre tot membrii familiei, singurul care a supravietuit a fost tatal Annei, Otto Frank.

Abia dupa razboi, tatal Annei s-a intors la casa, unde a gasit jurnalul pe care ea l-a scris in timpul sederii. Jurnalul a devenit ulterior cel mai bine vandut roman scris de o fetita care a crescut in perioada razboiului. Multe dintre scrierile din jurnal sunt personale, unele se refera la razboi, iar altele sunt despre sentimentele si relatiile care au avut loc in mica incapere a casei unde cele 8 persoane se ascundeau.

O vizita a acestei case este o experienta cu adevarat remarcabila si rascolitoare. Muzeul detine atat obiecte personale care apartineau Annei Frank si familiei sale, precum si dormitorul ei in starea sa originala, cu fotografii ale membrilor familiei atarnate pe pereti.

4. Casa Memoriala Rembrandt

Muzeul het Rembrandtshuis, situat in Jodenbreestraat, este casa unde Rembrandt a trait intre anii 1639 si 1658. Acesta gazduieste o colectie de gravuri, desene si placi de cupru realizate de marele artist, multe dintre ele fiind produse chiar in aceasta casa, care este portretizata exact asa cum era in perioada in care el locuia aici.

In plus, colectia include o serie de picturi ale profesorului Rembrandt, ale elevilor sai si ale mai multor artisti contemporani cu el, precum si cateva copii si reproduceri dupa desene si picturi.

In prezent, administratorii muzeului se straduiesc sa obtina o colectie de lucrari grafice realizate de predecesorii lui Rembrandt, precum si de lucrarile contemporanilor sai germani si austriaci. Printre cele mai importante achizitii se numara lucrari semnate de Jan Lievens, Johannes van Vliet, Christian Wilhelm Dietrich, Georg Friedrich Schmidt, etc.

5. Fabrica Heineken

Aceasta fabrica faimoasa de bere, situata in capitala Olandei, ofera iubitorilor de bere o experienta unica de cunoastere a istoriei Heineken. Fabrica a fost construita pentru prima data in 1867 si reprezenta locatia cea mai importanta in care se producea bere Heineken.

In 1988, directorii au decis sa construiasca o alta cladire, mai extinsa, in afara orasului. Fabrica initiala a fost insa redeschisa in 1991 pentru fanii berii Heineken, carora le ofera tururi istorice, dar si foarte multa bere contra unei mici taxe de admitere.

Daca ti-am starnit interesul, arunca o privire peste ofertele noastre cazare individuala pentru Amsterdam.