Pana acum cativa ani, peisajul festivalurilor europene de film era dominat de Cannes, eveniment care si-a construit reputatia de cel mai prestigios astfel de festival din Europa. Cu toate acestea, are concurenta serioasa din partea festivalurilor de film indie, care cu siguranta merita timpul si atentia ta. Asa ca daca te-ai hotarat sa vezi vacantele charter de la noi si sa calatoresti prin Europa, da o sansa si unui festival micut de film. Vei fi cu siguranta impresionat.

Festivalul International de Film Karlovy Vary

(Cehia, 30 iunie – 3 iulie)

Acest festival de film se tine in Karlovy Vary (in Cehia) inca din anul 1946 si se descrie ca cel mai prestigios festival de film din Europa de Est. In fiecare an, gazduieste aproximativ 200 de filme din intreaga lume, 70 dintre acestea avandu-si premiera chiar acolo. In plus, festivalul ofera si Globul de Cristal pentru cea mai buna contributie artistica unei personalitati de seama din lumea cinematografiei. Pe lista castigatorilor din trecut se numara Robert Redford, Robert de Niro, Michael Douglas sau Danny DeVito.

 

Festivalul International de Film de la Locaro

(Elvetia, 2 – 12 august)

In fiecare an, Festivalul International de Film de la Locaro ocupa micul oras elvetian-italian cu acelasi nume, oferind miilor de fani si profesionisti din lumea filmului un loc in care sa se intalneasca si sa descopere cele mai bune filme aparute recent. Piesa de rezistenta a acestui festival este cinematograful in aer liber din Piazza Grande. Avand capacitatea de aproximativ 8000 de spectatori, este unul dintre cele mai mari astfel de cinematografe din lume. Cativa participanti celebri din anii trecuti au fost Quentin Tarantino, Susan Sarandon, Anthony Hopkins sau Edward Norton.

Festivalul International de Scurtmetraj Molodist din Kiev

(Ucraina, 27 mai – 3 iunie)

Principalul scop al acestui festival este sa promoveze tinerele talente din lumea filmului si include ca sectiuni principale “filmele studentesti”, “primele filme” sau “primele filme promovate”. Festivalul International de Scurtmetraj Molodist a luat nastere in 1970 ca un simplu eveniment de doua zile in care studentii isi prezentau scurtmetrajele. De atunci, s-a dezvoltat frumos si a gazduit nume celebre printre cunoscatori, precum Fred Kelemen, Danny Boyle sau Stephen Daldry.

 

Festivalul International de Film Independent din Amsterdam

(Olanda, 18 – 20 septembrie)

In fiecare an, organizatorii Festivalului International de Film Independent din Amsterdam promit ca evenimentul se va concentra strict pe film. Si mereu se tin de promisiune. Nu vei vedea luxul si opulenta de la Hollywood sau Cannes, dar te vei bucura in schimb de o experienta unica. Atat profesionistii, cat si amatorii se aduna aici in fiecare an pentru a impartasi experiente si opinii, iar filmele acceptate vin din toate genurile si in toate formele. De la scurtmetraje pana la filme propriu-zise si pana la animatii sau documentare, le vei gasi pe toate la festival.

 

Festivalul International de Film din Reykjavík

(Islanda, 27 septembrie – 7 octombrie)

Desi un eveniment relativ nou (prima editie a fost tinuta in 2004), Festivalul International de Film din Reykjavík s-a facut cunoscut prin unicitatea premiului acordat: Pinguinul de Aur. Acest premiu adorabil este primit de regizorii sau producatorii care vin la festival cu primul lor film si a transformat Reykjavík intr-un centru popular printre tinerele talente din intreaga lume.

Sursa foto: unsplash.com