Sursa foto: Patino/Shutterstock.com

Poreclit “New York-ul Europei”, impresionantul Berlin este dificil de descris în doar câteva cuvinte. Capitala Germaniei are de oferit mult mai multe decât poate un turist sa viziteze într-o săptămână sau două de vacanță. Pentru a avea o oarecare idee despre Berlin, este suficient să spunem că are o suprafață de aproximativ 900 km pătrați, este vizitat de peste 850 000 de turiști anual și găzduiește 172 de muzee și palate, 50 de teatre, peste 200 de cluburi și discoteci, zeci de parcuri, opere importante în scena muzicii mondiale, mall-uri în care se comercializează produsele celor mai importante brand-uri din lume și, nu în ultimul rând, 180 de muzee și galerii de artă.

În ceea ce privește arta, Berlinul este fantezia oricărei persoane pasionate de acest domeniu. Orașul, traumatizat după cel de-al Doilea Război Mondial, afectat tragic de Zidul Berlinului și de administrația divizată, este într-un proces continuu de reînnoire, reinventare și reconstrucție. Iar una dintre direcțiile în care capitala Germaniei s-a remarcat cel mai mult după 1989 este, cu siguranță, arta.

Iată de ce acest oraș te va încânta nespus dacă ești pasionat de artă și ce anume trebuie să vizitezi aici:

 

Muzeul Pergamon

 Cel mai vizitat muzeu din Berlin, Pergamon găzduiește o colecție impresionantă de artă antică grecească și romană. În muzeu există, de asemenea, o colecție fascinantă de antichități babiloniene și persane și alte comori din Antichitate expuse pe două etaje. Departamentul de Artă Islamică este și el plin de piese de artă interesante culese din Orient. Secțiunea de antichități grecești și romane este însă atracția muzeului, cele mai importante opere adăpostite aici fiind Altarul Pergamon și Poarta Romană din Piața din Milet.

Muzeul Pergamon este situat în renumita Insulă a Muzeelor din Berlin, iar clădirea, proiectată de Alfred Messel și de Ludwig Hoffmann, a fost dată în folosință începând cu anul 1930.

Institutul KW pentru Artă Contemporană

 Unul dintre cele mai bune locuri din Berlin pentru iubitorii de artă contemporană, Institutul KW este cu totul altfel decât un muzeu obișnuit. Acesta nu are o colecție proprie sau o colecție realizată cu ajutorul unor asociații, ceea ce îi oferă o flexibilitate uimitoare în crearea celor mai variate și neobișnuite exponate. Găzduit de o clădire de 4 etaje, cu o curte frumoasă și cu uși colorate la intrare, Institutul KW are un program ce îmbină ateliere, expoziții, discuții și evenimente din domeniul artei. Este considerat mai mult un spațiu de creație colaborativ unde se țin spectacole dinamice și avangardiste susținute de artiști locali și emergenți.

Gemäldegalerie.

Pasionații de pictură vor fi încântați de ceea ce oferă această uimitoare galerie de artă din Berlin. În Gemäldegalerie sunt expuse câteva dintre capodoperele secolului al XVIII-lea din Europa, fiind astfel una dintre cele mai importante instituții artistice și culturale de pe acest continent. Clădirea în sine este modernă, însă piesele din interior datează de sute de ani, mai exact din perioada cuprinsă între secolele XIII și XVIII, incluzând lucrări clasice realizate de Rubens, Christus, Vermeer, Rembrandt și Caravaggio. Tot în acest muzeu se găsesc cinci dintre Madonnele lui Raphael.

Muzeul Bode

 Situat în partea de nord a Insulei Muzeelor (Museumsinsel), Muzeul Bode are o expoziție de piese „elegante”, majoritatea articolelor fiind create înainte de secolul al XVIII-lea. Deschis în 1904, acesta are o colecție de artă bizantină, inclusiv sute de capodopere renascentiste, gotice și prusace realizate în bronz, marmură și porțelan. De asemenea, are o expoziție de picturi in ulei ce provin din Italia, Grecia și Egipt, multe dintre ele fiind efectuate pe lemn și pe pânză. La parter este expusă o colecție de circa 500 000 de monede antice și artefacte ce datează din secolul al VII-lea până în prezent. Muzeul găzduiește, de asemenea, cea mai mare monedă din aur din lume, un dolar canadian (care valorează un milion de dolari americani). Arhitectura muzeului este o capodoperă în sine, încoronată de o cupolă imensă îndreptată spre râul Spree.


Verifică aici ofertele noastre de vacanță în Berlin!