Sursa foto: S-F/Shutterstock.com

Înălțându-se deasupra Mării Adriatice, cu un fundal de munți calcaroși, Dubrovnik este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai frumoase și bine conservate orașe medievale din întreaga lume. Timp de sute de ani, Dubrovnik a rivalizat cu Veneția ca port comercial, cu imensele sale ziduri de piatră construite între secolele XI și XVII ce oferă protecție acestui fost oraș-stat. În zilele noastre, aceste ziduri înconjoară centrul istoric al orașului, iar o plimbare de-a lungul lor oferă vizitatorilor unele dintre cele mai frumoase priveliști asupra „Perlei Adriaticii” și insulelor luxuriante din jur.

Dubrovnik este, fără doar și poate, o destinație pe care ar trebui să o exploreze toți pasionații de călătorii. Nu este doar un oraș plin de istorie și locul în care s-au filmat nenumărate secvențe din îndrăgitul serial Game of Thrones, ci o destinație încărcată de atracții turistice, cu plaje uimitoare și cu o gastronomie locală fascinantă.

Dacă plănuiești să vizitezi cândva Dubrovnik, iată câteva sfaturi utile:

Când să mergi:

Orașul este cel mai puțin aglomerat în timpul lunilor de iarnă, însă atunci activitățile turistice sunt mai puține decât în restul anului, plajele fiind nefrecventabile. Infrastructura turistică este mai mare în lunile iulie și august, când călători veniți din toate colțurile lumii se înghesuie să exploreze Debarcaderul Regelui, capitala celor Șapte Regate din Game of Thrones. Prin urmare, o călătorie la Dubrovnik este cel mai bine planificată în lunile iunie sau septembrie. Atunci te poți bucura de toate atracțiile turistice ale orașului fără a te simți copleșit de aglomerație. 

Ce să mănânci:

Dubrovnik este un paradis al iubitorilor de fructe de mare. Încearcă o friptură suculentă de ton la restaurantul Panorama de pe muntele Srd, care oferă o vedere spectaculoasă asupra orașului. De asemenea, bucură-te de niște calamari prăjiți și de un cod cu crustă de măsline negre la elegantul și rafinatul Konoba Posat, un restaurant situat chiar în afara zidurilor Orașului Vechi. Asigură-te că nu pleci din Dubrovnik fără să te delectezi și cu o porție de crni rižoto (risotto negru), un preparat local tradițional, care își derivă culoarea neagră din cerneala de calamar. 

Atracții turistice:

Zidurile orașului. Unul dintre lucrurile pe care fiecare turist trebuie să le facă în Dubrovnik este să se plimbe pe partea de sus a zidurilor medievale ale orașului. Aceste ziduri înconjoară întregul Oraș Vechi și au fost construite în secolul al XIII-lea, dar au fost consolidate de-a lungul anilor pentru a rezista atacurilor repetate. În secolul al XV-lea, zidurile au fost completate cu o serie de turnuri impunătoare menite să protejeze orașul împotriva turcilor. Cu 25 de metri înălțime în unele locuri și până la 6 metri grosime, aceste ziduri sunt ele însele o priveliște minunată, dar vederile pe care le oferă asupra orașului, portului și Mării Adriatice sunt, pur și simplu, spectaculoase.

Fortul Lovrijenac. Situat pe o stâncă falnică deasupra Mării Adriatice, Lovrijenac a fost construit ca o fortăreață pentru a respinge atacatorii atât de pe pământ cât și din mare. Structura inițială datează din jurul anului 1301. Forma sa triunghiulară și terasele eșalonate au fost construite pentru a se adapta formei stâncii. Astăzi, Lovrijenac este o atracție populară în Dubrovnik și este deseori folosit ca loc de desfășurare a mai multor evenimente culturale. De asemenea, a servit ca fundal în unele dintre cele mai memorabile scene din seria Game of Thrones.

Plaja Banje. Este cea mai apropiată plajă de Orașul Vechi, oferind vederi excelente asupra zidurilor Dubrovnikului. De aici se poate vedea, de asemenea, insula Lokrum, o altă atracție turistică a acestei zone. Este cu pietricele, însă apa ei turcoaz, atmosfera relaxantă și vederile din jur fac ca această plajă să fie mai mult decât grozavă în zilele călduroase de vară.

Portul Vechi. Situat în partea de est a orașului, Portul Vechi este protejat de două moluri: Porporela, construit în 1873, și Kaše, mult mai vechi, datând din 1485. Astăzi, Portul Vechi este atât un obiectiv turistic, cât și un punct de plecare pentru vasele de croazieră către plajele de pe insula Lokrum din apropiere. Cu priveliștile sale pitorești, Porporela este un loc popular pentru o plimbare de seară, când soarele dispare în Marea Adriatică.

Stradun. O mare parte din Dubrovnik a fost distrusă de un cutremur ce a avut loc în 1667. În urma reconstrucției, care a fost realizată conform unei scheme bine organizate, orașul a luat o formă mult mai aspectuoasă. Rândurile de case baroce sunt un rezultat al acestei planificări atente. Stradun, care trece prin centrul Orașului Vechi, este o stradă frumoasă, cu arhitectură barocă, unde vizitatorii pot face cumpărături de suveniruri, se pot bucura de o înghețată sau se pot alătura localnicilor pentru plimbarea tradițională de seară. Multe dintre monumentele orașului sunt situate pe Stradun, inclusiv celebrul turn-clopotniță din secolul al XV-lea din Piața Luža.

Oferte de vacanță în Dubrovnik găsești aici!