Sursa foto: cge2010/Shutterstock.com

Puglia, o regiune situată în sudul Italiei, pe coasta Mării Adriatice, este un ținut misterios pentru cei care identifică „Cizma” cu Roma, Florența, Veneția și cu alte destinații turistice clasice. 

Cuibărită în mijlocul coastelor mării, cu podișuri aurii, plantații de măslini, râpe stâncoase și un cer azur, Puglia este ca un tablou impresionist: colorat, bogat și senzual. Îmbrăcată în nuanțe de albastru, verde și alb, această regiune aproape că îți copleșește simțurile. Adaugă la toate acestea grote magnifice, castele medievale, catedrale antice și crame cu peste 30 de tipuri de struguri autohtoni!

Dar cel mai frumos lucru legat de Puglia este spiritul de toleranță și ospitalitatea locuitorilor ei. Poți merge oriunde în Italia și nu vei găsi oameni mai prietenoși și mai primitori decât aici.

Printre locurile pe care nu ai voie să le ratezi într-o călătorie în regiunea Puglia se numără următoarele:

Valea Itria. Numită și Valea Trulli, această vale extinsă din centrul Pugliei, cu al său peisaj de basm compus din case țărănești cilindrice albe cu acoperișuri în formă de stupi, este primul loc pe care trebuie să îl vizitezi când ajungi în regiune. Astăzi, fantezistele Trulli sunt case de vacanță restaurate pentru turiști, niște locuri liniștite și pașnice, călduroase pe timp de iarnă și răcoroase în lunile de vară. 

Una dintre cele mai cunoscute case din Valea Itria este Corte Bianca, aceasta îmbinând caracteristici tradiționale cu stilul contemporan. O altă casă autentică uimitoare din inima văii este Trullo Rosanna, o locuință retrasă cu piscină privată, foișor umbrit și grădină cu măslini și migdali.

Alberobello. Unul dintre orășelele din Valea Itria, Alberobello este un loc de basm, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, format din 1500 de Trulli. Este considerat un loc unic și fermecător, în ciuda faptului că, în ultimii ani, a devenit foarte turistic. 

Majoritatea căsuțelor Trulli de aici au fost transformate în magazine de suveniruri, cafenele și restaurante. Mai există însă și câteva care au rămas simple case în care locuiesc încă oameni.

Bari. Capitala Pugliei, fondată cu peste 2000 de ani în urmă de către tribul Peucetii, este astăzi unul dintre cele mai importante centre economice din sudul Italiei și, datorită aeroportului și portului său internațional, o poartă importantă pentru regiune. Cei mai mulți vizitatori ai regiunii ajung în Bari, dar tind să evite vizitarea orașului, alegând în schimb zonele mai turistice precum Alberobello. Îți recomandăm să petreci 1-2 nopți în Bari pentru a te plimba în Orașul Vechi (Bari Vecchia) și pentru a te relaxa în atmosfera sa autentică.

Peninsula Salento. Cea mai sudică parte a Pugliei este Peninsula Salento, o zonă creionată de plaje superbe și orășele pitorești cu arhitectură ce amintește de Grecia, precum Otranto și Gallipoli. O mare parte din peninsulă este acoperită cu livezi de măslini care produc ulei de măsline de înaltă calitate pentru care este cunoscută Puglia în întreaga lume, dar și cu plantații de viță de vie din care ies struguri folosiți în producerea faimoaselor vinuri Primitivo și Salice Salentino. 

Polignano A Mare. Este unul dintre cele mai fermecătoare orașe de pe litoralul Pugliei și totodată una dintre cele mai importante așezări antice din regiune. Cu o poziție spectaculoasă pe coasta Adriaticii, Polignano A Mare a fost construit pe marginea unei chei marcate cu peșteri. 

Pentru o experiență culinară incredibilă, recomandăm o vizită la Grotta Palazzese, un restaurant de lux cu vedere la magnifica mare în nuanțe de smarald, sculptat în roci calcaroase.

Întreaga regiune Puglia este o adevărată încântare! În plus, nu este aglomerată, nu este scumpă și nu este supraapreciată! 

Dertour te invită să descoperi frumusețile Pugliei în cadrul unei croaziere pe Mediterană, care va include opriri în Veneția, Kotor, Mykonos, Santorini, Kefalonia și Bari. Mai multe detalii despre acest program poți găsi în următorul link!