Sursa foto: Lisa Strachan/Shutterstock.com

Mii de turiști vizitează anual renumitul parc Xel-Ha din estul peninsulei Yucatan din Mexic, însă foarte puțini acordă atenție ruinelor mayașe din zonă.

Parcul este un acvariu natural construit cu circa 10 ani în urmă ca atracție turistică, fiind situat la marginea mării, într-un decor paradisiac extrem de exotic. Laguna din interiorul parcului este una dintre cele mai frumoase locuri de snorkeling din peninsulă, având o apă extrem de clară și bogată în pești multicolori de diferite specii. Chiar și în prezent, după ce a fost vizitată de atâția turiști, laguna încă prezintă o apă foarte curată și cristalină.

În zonă, însă, există o atracție mai puțin vizitată de turiștii ce vin în parcul acvatic, dar de o mare importanță istorică. Este vorba despre situl antic arheologic Xel-Ha, a cărui denumire înseamnă în limba mayașă „acolo unde apa s-a născut”.

În Antichitate, Xel-Ha era unul dintre cele mai importante porturi ale orașului mayaș Coba, printre celelalte porturi fiind incluse Tulum și Tancah. Unele dintre ruinele sale datează încă din Perioada Clasică a civilizațiilor maya, secolele III-VI d. Hr. Vechiul oraș prezintă și structuri mai recente.

După ce a fost abandonat timp de câteva secole, perioadă în care, pur și simplu, a fost acaparat de junglă, situl Xel-Ha a fost redescoperit de exploratorii Stephens și Catherwood în anul 1841. Ei au descris călătoria pe peninsulă în celebra carte „Incidente de călătorie în Yucatan”.

De atunci, unele dintre ruine au fost reconstruite, dar cele mai multe încă se află sub imensa vegetație a junglei.

Explorarea sitului arheologic Xel-Ha:

Comparativ cu celelalte situri antice din peninsulă, Xel-Ha este relativ mic. Este compus din doar trei grupuri de structuri, astfel că poate fi vizitat în circa o oră. Întrând în site, ai posibilitatea de a o lua în două direcții diferite. În stânga, traseul principal duce la Grupul Palatului, unde vei găsi două structuri arheologice: Piața (Mercado) și Palatul (Palacio). Ambele structuri datează din Era Clasică Timpurie (anii 1200 – 1500).

Traseul spre Mercado duce mai departe către Piramida Păsărilor. Aceasta este cea mai veche construcție din Xel-Ha, datând din anii 300 – 600 d. Hr. Motivul pentru care aceasta încă stă în picioare și este atât de bine conservată este că a fost acoperită de o structură nouă. Pe măsură ce clădirea din exterior se degrada, piramida veche a apărut la suprafață, dezvăluindu-și picturile murale ce au reușit să se păstreze într-o formă uimitoare până în zilele noastre.

Piramida Păsărilor marchează sfârșitul traseului din această primă parte, așa că trebuie să te întorci la intrare. De acolo, urmând traseul din stânga, vei da de Casa Jaguarului. Vei găsi trei structuri pe acest domeniu.

Casa Jaguarului este considerată a fi cea mai bine conservată construcție de pe întregul site Xel-Ha, arheologii ajungând la această concluzie în urma studierii frescei care prezintă un jaguar de pe unul dintre pereții săi. Clădirea are două coloane intacte în față, iar pereții interiori sunt vopsiți. Cu toate că vopseaua și stucul se prezintă într-o stare foarte bună, accesul în interior a fost interzis în ultimii ani pentru a menține frescele intacte. Din fericire, picturile sunt totuși vizibile din exterior, prin plasă.

De remarcat și uimitorul sacbe (drum antic mayaș) care conectează domeniul Casei Jaguarului de Mercado. Arheologii cred că acest sacbe avea rolul de a conecta Xel-Ha de plajă pe o parte și de Coba pe cealaltă parte.

Există, de asemenea, o cenotă (fântână natuală) interesantă pe site-ul arheologic, foarte aproape de Casa Jaguarului. Oprește-te pentru câteva minute aici pentru a admira copacii verzi, plini de păsări.

Cum se poate ajunge la situl arheologic Xel-Ha:

Situl este situat chiar pe autostrada 307, aceasta făcând legătura între Cancun și Tulum. Xel-Ha se găsește la la 122 de kilometri de Cancun. Când vezi semnul pentru Parcul Xel-Ha, uită-te atent în dreapta și vei da de un alt semn, mai mic, ce te direcționează către casa de bilete pentru vechiul oraș mayaș.

Oferte de vacanță în Mexic găsești aici