Sursa foto: Neirfy/Shutterstock.com

Situat pe coasta de nord-vest a Cretei, cea mai mare insulă din Grecia și a cincea ca mărime din Marea Mediterană, orașul-port Chania este iubit atât pentru frumusețea și rădăcinile sale turcești și venețiene, cât și pentru minunatele plaje din jurul său și pentru mâncarea tradițională delicioasă din restaurante și taverne. Cu un centru istoric fascinant care se află chiar în portul cu caracteristici venețiene, Chania este vizitată de nave de croazieră de foarte mulți ani, câștigându-și astfel faima în rândul călătorilor din întreaga lume.

De regulă, navele de croazieră poposesc doar pentru o zi în portul din Chania, astfel că vizitatorii nu au foarte mult timp la dispoziție pentru a explora toate frumusețile acestui loc. Dacă ești unul dintre viitorii turiști care vor ajunge în Chania pentru o zi, iată, în rândurile de mai jos, un ghid care te va ajuta să profiți la maxim de timpul pe care îl ai la dispoziție:

Începe ziua cu un delicios mic dejun care să includă bougatsa! Bougatsa este un preparat de patiserie tradițional grecesc făcut din straturi de aluat în foi, unt, cremă dulce de grâu și acoperit cu zahăr pudră și scorțișoară. Este unul dintre preparatele preferate ale grecilor la micul dejun și diferă de la regiune la regiune, cel din Chania fiind, după spusele localnicilor, mult mai gustos decât în restul țării. Există mai multe magazine de patiserie în Chania în care se vinde bougatsa, însă noi îți recomandăm să alegi unul în care se vinde varianta tradiționala din acest oraș, și anume pe cea care este umplută cu myzithra, o brânză cremoasă sărată. Un astfel de magazin este Bougatsa Iordanis. Acolo se servesc cele mai bougatsa din Chania încă din 1924.

Fă o oprire la Chania Market! Situată la doar câteva minute de Bougatsa Iordanis, chiar în centrul orașului, celebra piață a fost construită în anul 1908 pe locul unui bastion al zidului cetății orașului. Chania Market este una dintre cele mai mari piețe acoperite din Balcani, găzduind peste 70 de magazine, toate cu produse locale. De aici vei putea cumpăra carne, pește, plante medicinale, produse lactate, dulciuri, fructe și, desigur, suveniruri. Piața este deschisă de luni până sâmbătă, de la 8 dimineața până la 9 seara, cu excepția zilelor de luni, miercuri și sâmbătă, când se închide la ora 14:00.

Vizitează Catedrala Chania! Catedrala Ortodoxă Greacă Chania este cunoscută local ca Biserica celor Trei Mucenici. Locul pe care este situată datează din secolul al XIV-lea, când odinioara era aici o biserică venețiană mai veche. În timpul în care otomanii au condus Creta, biserica a fost transformată într-o fabrică de sapun.

În anii 1860 a fost construită actuala cladire cu arhitectura sa barocă și cu al său interior fascinant. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, biserica a fost deteriorată de bombardamentele germane, însă ulterior a fost restaurată, devenind până în prezent una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Chania. Catedrala se află pe strada Chalidon, drumul principal din Orașul Vechi, chiar vizavi de Muzeul Arheologic.

La prânz îți recomandăm să iei masa la una dintre tavernele locale de pește. Creta este cea mai mare insulă grecească, iar peștele și fructele de mare proaspete se găsesc în aproape toate restaurantele și tavernele din oraș. Dar dacă vrei să ai parte de o mâncare cu adevărat savuroasă în timp ce simți briza mării, îți sugerăm să iei masa în cartierul de pe malul plajei Nea Chora, la numai un kilometru de centrul orașului. Unul dintre restaurantele de pe plajă, renumite pentru preparate delicioase cu pește și fructe de mare, este Akrogiali. Acolo, personalul este prietenos, prețurile sunt normale, iar priveliștea mării este magnifică.

Explorează Orașul Vechi și Portul Venețian! Nicio vizită în Chania nu ar fi completă fără a explora cel mai iubit loc din această destinație: Orașul Vechi și Portul Venețian, cunoscut și sub denumirea de Veneția Estului. În acest fermecător colț al Chaniei vei găsi o combinație exotică de monumente venețiene și otomane, alei pitorești pietruite ce formează un adevărat labirint și o mulțime de cafenele și buticuri de unde să cumperi suveniruri pentru cei dragi. Pe măsură ce soarele se pregătește să apună, plimbă-te de-a lungul portului spre far. Portul Venețian se schimbă noaptea, iar pereții luminați reflectă o atmosferă magică din trecut. Mergi prin vechile șantiere navale (Neoria) și admiră replica unei nave minoice de 3500 de ani.

Cea mai frumoasă metodă de a încheia ziua și întreaga aventură în Chania este de a te răsfăța cu o bere sau cu un raki la o tavernă pe malul mării, cu mâncare excelentă și muzică tradițională cretană live. Un astfel de restaurant este Ta Chalkina.

Te-ai hotărât când mergi în Creta? Încă nu ai găsit cea mai bună ofertă? Verifică pachetele noastre de vacanță din acest link!