Teide (2)Muntele Teide este primul lucru pe care il observa cineva care zboara deasupra Insulelor Canare. Pur si simplu nu se poate pierde din ochi acest munte uimitor care se inalta deasupra norilor si care, in timpul iernii, este acoperit cu o zapada stralucitor de alba, in special in varfuri.


Afla mai multe detalii despre vacantele in Spania de la un expert Dertour – 031.428.73.21


Muntele Teide este cel mai inalt munte din Tenerife si din toata Spania continentala, inaltimea maxima fiind de 3718 metri inaltime. Acesta este, de asemenea, al treilea cel mai inalt munte vulcanic din lume. Parcul National Teide (Parque Nacional del Teide, cum este numit in limba spaniola) a devenit un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 2007, fiind o atractie din ce in ce mai populara pentru turisti veniti din toate colturile planetei.

Nu este deloc surprinzator faptul ca Muntele Teide este o locatie foarte populara pentru turisti, acestia vizitand parcul national datorita nenumaratelor oportunitati de distractie pe care le ofera, pentru aventura si, desigur, pentru flora si fauna unica.

Astfel, in fiecare zi sosesc mai multe persoane cu masini de la compania de autobuze Tenerife TITSA, care ofera servicii de transport ce pornesc din nordul statiunii Puerto de la Cruz si, de asemenea, din Las Americas, din partea de sud a insulei. Alte persoane se bucura sa faca plimbari pe jos prin Parcul National Teide, desi acestia se aventureaza intr-o urcare destul de abrupta, care necesita un permis special pentru a ajunge in partea de sus a muntelui.

Dintre toate locurile care sunt un “must-see” in Tenerife, Muntele Teide se afla in topul listei. Este, intr-adevar, o vizita intr-o alta lume, in special in cursul sau superior, cand se observa formatiuni bizare de roci vulcanice care fac ca peisajul rural sa arate mai mult ca Luna sau ca planeta Marte.

Datorita peisajelor uimitoare pe care Muntele Teide le ofera, nu este o surpriza sa constatam ca diverse companii producatoare de filme si televiziune au folosit acest parc national ca locatie pentru diferite filmari. Unul dintre cele mai populare filme care s-au turnat in Parcul National Teide este renumitul SF Barbarella.

Vizitatorii vor observa, la un moment dat, pe traseul acestui parc niste formatiuni de roca albastra cunoscute sub numele de Los Azulejos. Culoarea neobisnuita a acestor roci se datoreaza continutului de minerale. In unele parti, se gaseste cu preponderenta piatra ponce sau roci rosiatice. In alte locuri, se poate vedea obsidian negru lucios.

Vis-a-vis de centrul turistic se gaseste Roques de Garcia, un grup de coloane de roca in forma ciudata. La sud de aceasta parte este Llano de Ucanca, care este un platou vast ce seamana cu o plaja de nisip, inconjurat de munti.

In continuare, mai sus, vizitatorii vor gasi telecabina Teleferico, care transporta pasagerii pana la un punct, mai exact la 163 metri sub varful montan. Restul traseului montan poate fi parcurs pe jos doar de catre cei care au obtinut anterior un permis special, dintr-un birou din Santa Cruz.

La aceasta inaltime, este recomandat ca persoanele care sufera de rau de inaltime, afectiuni cardiace sau probleme respiratorii sa nu se aventureze mai departe. Daca, insa, esti alpinist si nu prezinti nicio problema medicala, esti liber sa escaladezi muntele. Trebuie doar sa fii atent in anumite locatii care sunt abrupte si, totodata, destul de periculoase.

Din cauza temperaturii extreme si a habitatului unic, in Parcul National Teide exista flora si fauna speciale. Acest lucru face ca Muntele Teide sa fie unul dintre cele mai cautate locuri de catre ecologistii si botanistii care cauta plante rare si neobisnuite, dar si de catre oamenii care, pur si simplu, vor sa se bucure de un peisaj spectaculos.

Ce trebuie sa stii despre flora si fauna din Muntele Teide:Teide (1)

Soparla Tenerife (Gallotia galloti) este destul de usor de gasit in acest parc national si poate fi vazuta alergand sub soare chiar si in zonele in care inca exista zapada sau parti umbroase. Soparlele Tenerife traiesc, de asemenea, langa Centrul de Turism al parcului, unde asteapta resturile pe care le lasa vizitatorii in afara restaurantului.

Fluturele Albastru de Canare (Cyclyrius webbianus) poate fi adesea observat in zona Centrului Turistic. Omizile sale se hranesc cu mai multe specii de arbusti leguminosi care cresc in zona.

O pasare interesanta care zboara prin acest habitat este sfranciocul mare (Lanius excubitor). Aceasta pasare cantatoare in culorile alb, negru si gri are obiceiul bizar de a-si agata prada (mici animale) in spinii arbustilor si copacilor. Sfranciocul este, de asemenea, cunoscut sub numele de “pasarea macelar” din cauza acestui comportament.

Dintre plantele care cresc pe muntele Teide, iarba-sarpelui (Echium Wildpretii) este cea mai cunoscuta, iar acest lucru nu este deloc surprinzator, deoarece varfurile inalte ale acestor flori rosii au devenit un simbol al plantelor pe insula Tenerife si apar in nenumarate picturi, carti postale si fotografii din ghidurile turistice despre Insulele Canare si Teide, in special. O planta asemanatoare, insa cu dimensiuni mai mici si cu flori albastre, care creste in zona montana inalta a Parcului National Teide este Echium Auberianum, o specie foarte rara.

Erysimum Scoparium, cu ale sale flori violet colorate, este un alt soi de planta salbatica si foarte frumoasa care traieste pe muntele Teide.

Viola Cheiranthifolia creste pana in varful muntelui si nu poate fi gasita nicaieri altundeva in lume. Aceasta este, in mod sigur, o planta pe care si-ar dori sa o vada orice botanist.

Pe zonele stancoase din Teide, se poate observa frumoasa floare alba Spartocytisus supranubias, renumita pentru parfumul sau si pentru productia imbelsugata de nectar care hraneste albinele ce provin din stupii tinuti sus pe munte.

Guanches, locuitorii insulei Tenerife de dinainte de cucerirea spaniola, obisnuiau sa isi duca turmele de oi si capre la pascut pe muntele Teide in sezonul de vara, iar in timpul iernii le intorceau jos, la campiile de coasta. Acesti oameni credeau ca muntele Teide era locul in care se gasea duhul cel rau, cunoscut sub numele de Guayota. Ei au numit muntele “Echeide”.

Este usor de inteles de ce Guanches credeau ca muntele Teide a fost casa spiritelor, atunci cand iei in considerare ceea ce a facut atunci cand a erupt. Chiar si astazi sunt inca emise gaze sulfuroase din orificiile din varful muntelui.

Puterea incredibila a muntelui nu poate sa nu impresioneze. Muntele Teide este un loc foarte ciudat si pare sa apartina altei lumi, fiind una dintre cele mai uluitoare destinatii turistice de pe mapamond.


Profita de ofertele Dertour si planifica-ti vacanta mult dorita in Spania. Mai multe detalii in urmatorul link: http://www.dertour.ro/destinatie/Spania