Sursa foto: xbrchx/Shutterstock.com

Situat la umbra muntelui Pilatus, unul dintre masivii Alpilor Bernezi, Lucerne (sau Luzern, în limba germană) este un oraș încântător, cu o mulțime de lucruri de văzut și de făcut, și o destinație de vacanță minunată în care să te refugiezi timp de câteva zile, lăsând în urmă rutina și grijile de zi cu zi.

Deoarece se găsește chiar în centrul Elvetiei, orașul este ușor accesibil din toate părțile țării și nu numai. Practic, se află la doar o oră de capitala elvețiană, Berna și, totodată, la o oră de Zurich, astfel că poate fi vizitat și timp de o zi în cazul în care plănuiești să îți petreci vacanța într-unul dintre aceste două orașe și ai un timp limitat. Dar Lucerne are o mulțime de atracții turistice și locuri frumoase, prin urmare ideal ar fi să fie explorat timp de cel puțin 3 zile. 

Iată care sunt cele mai importante obiective turistice ale acestei destinații de poveste:

Lacul Lucerne. Imaginea acestui lac pitoresc, cu apă strălucitoare și cu un fundal creionat de vârfurile acoperite de zăpadă ale muntelui Pilates, o întâlnim în majoritatea cărților poștale din Lucerne. Cunoscut sub denumirea germană de Vierwaldstattersee, care se traduce în „patru situri forestiere”, lacul este înconjurat de patru cantoane – Uri, Schwyz, Unterwalden și Lucerne. 

O modalitate foarte bună de a aprecia frumusețile și dimensiunea copleșitoare a lacului este de a face un tur cu barca din Lucerne, existând o sumedenie de vapoare istorice, bărci moderne și iachturi ce oferă croaziere pe lac. 

Podul Capelei și Podul Spreuer. Fără îndoială, una dintre cele mai populare atracții din Lucerne este Podul Capelei (Kapellbrücke). Datând din anul 1333, uimitoarea construcție medievală este doar unul dintre numeroasele poduri ce străbat râul Reuss, dar acesta este cel mai renumit, datorită turnului său distinctiv de apă, cu un acoperiș octogonal.

Un alt pod celebru din Lucerne este Podul Spreuer, acesta fiind construit în anul 1408 ca parte a fortificației orașului. 

Orașul Vechi. Probabil cea mai fermecătoare parte a Lucernei, Orașul Vechi găzduiește o serie de piețe medievale, străzi pietruite și o sumedenie de buticuri, magazine și cafenele, multe dintre ele decorate cu fresce.

De aici vei putea cumpăra cele mai renumite produse elvețiene: ceasuri, cuțite militare, ciocolată, etc. Totodată, din buticurile din Orașul Vechi vei putea achiziționa cele mai originale și încântătoare suveniruri pentru cei de acasă. 

Iar pe timp de vară, când vremea este prietenoasă, cafenelele și terasele, în special cele cu vedere la lac, sunt pline de localnici și de turiști bucuroși să se relaxeze în atmosfera boemă a Orașului Vechi.

Biserica Iezuită. Considerată o adevărată bijuterie arhitecturală barocă, Biserica Iezuită din Lucerna a fost construită în anul 1667 pentru Francisc Xavier, unul dintre cei mai renumiți iezuiți ai secolului al XVI-lea. 

Deoarece are un exterior ce pare destul de simplu, în care se remarcă doar cele două turnuri gemene ce domină orizontul de pe malul sudic al râului Reuss, biserica îți va capta mai mult atenția, cu interiorul său, acesta fiind decorat în marmură albă, cu o mulțime de ornamente și fresce. 

Muzeul Transportului Elvețian. Chiar lângă lac, Verkehrhaus, Muzeul Transportului Elvețian, te învață cum merg lucrurile aici, literalmente! Cu o expoziție fascinantă compusă din avioane, trenuri și automobile, acest muzeu este dedicat istoriei transportului din Elveția. 

Mai mult, afișajele statice și interactive, simulatoarele, cinematograful IMAX și planetarul fac ca acest loc să fie cel mai popular muzeu de mijloace de transport din întreaga Elveție.

Muntele Pilatus. La 2132 de metri deasupra nivelului mării, Muntele Pilatus oferă priveliști magnifice asupra orașului și împrejurimilor Lucernei. Iar vârful său poate fi atins destul de ușor! Cu o telegondolă sau cu o telecabină ce străbat peisaje spectaculoase, vei ajunge în vârful Muntelui Pilatus în doar câteva minute!

Coborând înapoi în Lucerne, vei avea impresia că ești transportat într-o poveste medievală. Străzile pietruite, podurile de peste șapte sute de ani și aleile înguste dau vizitatorilor senzația că nimic nu s-a schimbat prea mult în acest oraș în ultimele secole. Este o senzație liniștitoare, ce te face să uiți de aparatele tehnologice care ne fură mintea în cea mai mare parte a zilei, dar mai ales de grijile pe care le-ai lăsat acasă. 

Lucerne este așadar o destinație nu numai plină de obiective turistice interesante, dar și un loc numai bun de relaxare. Iar modul de a călători până aici și hotelurile din oraș sunt, în ziua de azi, mai mult decât accesibile! Iată, în următorul link, mai multe detalii legate de acest aspect.