Sursa foto: trabantos/Shutterstock.com

Viena, capitala Austriei, este un oraș frumos cu o istorie colorată și unul dintre cele mai importante centre culturale europene, având de-a lungul timpului o influență masivă asupra muzicii clasice, operei și artei. Fiind fosta capitală a Imperiului Austro-Ungar, Viena găzduiește nenumărate monumente și palate imperiale, o sumedenie de muzee spectaculoase și biserici și catedrale frumos ornamentate. Este, totodată, Orașul Muzicii, câștigând această poreclă pentru numărul mare de compozitori eminenți care au locuit și au lucrat aici. 

Având parte de o climă temperat continentală, capitala Austriei este plăcut de vizitat în orice perioadă a anului. Vara, te încântă cu ale sale grădini superb decorate, iar iarna, cu târgurile de Crăciun excepționale, despre care se spune că ar fi cele mai frumoase de pe întregul continent.

Acestea fiind spuse, iată ce ar trebui să includă un itinerariu de călătorie în Viena:

Pentru entuziaștii muzicii clasice:

Viena este renumită pentru patrimoniul său muzical cu opere clasice. Aici s-au dezvoltat și au devenit celebri cei mai mari compozitori-maeștri ai perioadei clasice, inclusiv C.P.E. Bach, Haydn, Gluck, Mozart, Beethoven și Salieri. Totodată, Viena a fost locul de înflorire al mai multor compozitori romantici, dintre care nu putem să nu îl amintim pe Schubert. 

Având o istorie muzicală atât de bogată, orașul găzduiește o mulțime de atracții ce ne învață despre cei care aveau să schimbe muzica pentru totdeauna. Printre acestea se numără Mozarthaus, fosta resedință a genialului Mozart, situată pe Domgasse. Totodată, statuia lui Mozart de la Palatul Hofburg este un obiectiv ce nu trebuie ratat de către cei pasionați de operele marelui compozitor, aceasta având un aspect aparte datorat notei muzicale realizate din flori, situată în fața ei. În oraș vei găsi, de asemenea, cafenele, restaurante și magazine cu numele de Mozart și o mulțime de concerte și evenimente în care sunt interpretate operele sale, cel mai popular fiind concertul Mozart / Strauss de la Kursalon. Haydn, Schubert, Strauss și Beethoven au și ei case / muzee dedicate lor, ce își au porțile deschise entuziaștilor muzicii clasice.

Wiener Staatsoper, Casa Operei din Viena, oferă tururi vizitatorilor pentru mai puțin de 5 Euro. Este un loc minunat ce găzduiește cele mai bune opere și balete din lume! În apropiere se găsește Haus der Musik (Casa Muzicii), Muzeul Filarmonicii din Viena, un loc în care sălile sunt conectate cu fel și fel de tipuri de tehnologii moderne, ce îi fascinează atât pe cei mari, cât și pe copii. 

Pentru cei pasionați de istorie, artă și arhitectură:

Dacă pleci la Viena cu gândul de a-i cunoaște mai bine istoria și cultura, începe prin a vizita masivul Palat Hofburg. Cu o arhitectură splendidă în stil gotic, palatul avea să fie locuit de familia imperială până în anul 1918. Aici poți vizita Apartamentele Imperiale și Schatzkammer, trezoreria, care adăpostește bijuteriile imperiale ale dinastiei habsburgice. Vizitează, de asemenea, Biblioteca Națională a Austriei și cele 4 muzee ale sale, precum și Școala Spaniolă de Călărie, unde vei putea admira câteva exemplare superbe de cai lipițani. 

Apoi, plimbă-te pe bulevardul Ringstrasse pentru a vizita Muzeele Gemene construite la cererea împăratului, unde este adăpostită colecția de artă formidabilă a dinastiei habsburgice. Primul este Muzeul Kunsthistorisches, Muzeul de Istorie a Artei, care este unul dintre cele mai bogate și importante muzee de artă din lume, găzduind mai multe picturi ale secolului al XVIII-lea, colecții de artă renascentistă și barocă și colecții superbe de antichități egiptene, grecești și romane. Al doilea este Naturhistorisches Museum Wien, Muzeul de Istorie Naturală din Viena, unul dintre cele mai mari și spectaculoase muzee de acest tip din Europa. 

Când vrei să faci o pauză de la vizitarea muzeelor, îndreaptă-te către Buggarten și Volksgarten, două parcuri foarte frumoase, ideale pentru a te relaxa dincolo de forfota turiștilor.

De neratat este și Museumquartier, Cartierul Muzeelor din Viena. Aici vei găsi MUMOK și Kunsthalle Wien (cu artă modernă), Muzeul Leopold (cu artă austriacă) și Architekturzentrum Wien (cu arhitectură și design urban). Muzeul de Arte Aplicate (MAK) este, de asemenea, destul de interesant și este gratuit în serile de marți!

Puțin mai departe de centrul orașului vei găsi celebrul Palat Schönbrunn. Comparat cu Versailles din Paris, acest palat gigantic, cu grădini superbe întinse în spatele lui, este considerat a fi una dintre cele mai frumoase clădiri baroce din Europa, fiind folosit în trecut ca reședință imperială de vară. 

Tiergarten Schönbrunn, cea mai veche grădină zoologică din lume, se găsește aproape de Palatul  Schönbrunn, prin urmare îți recomandăm să o vizitezi și pe aceasta când te afli în zonă.

Dacă nu vrei să te îndepărtezi de centrul orașului, îți sugerăm să vizitezi palatul Belvedere, construit și el în stil baroc în mijlocul unui parc splendid și realizat de celebrul arhitect J. L. von Hildebrandt pentru Eugen de Savoia.

Nu poți părăsi Viena fără a vizita și cele mai importante biserici din oraș, Stephansdom (Catedrala Sf. Stefan) și Karlskirche (Biserica Sf. Carol). Prima se găsește în Stephenplatz și este construită în stil gotic și roman, în timp ce a doua este situată în Karlplatz, acaparând atenția prin stilul ei arhitectural baroc. Ambele au turnuri în care se poate urca pentru a admira panorama orașului.

Bucătăria vieneza:

Viena are propria sa bucătărie, deși aceasta este adesea considerată a fi echivalenta bucătăriei austriece. Uneori, se spune că este o variantă a bucătăriei germane, dar acest lucru este cât se poate de fals. Gastronomia Vienei este unică în multe feluri pe care le vei găsi mai mult decât plăcute!

Printre mâncărurile pe care le recomandăm a fi încercate în acest oraș se numără Rindsuppe (supă de vită), Wiener Schnitzel (șnițelul vienez), Gulasch (un gulaș asemănător cu cel unguresc), Tafelspitz (carne de vită servită cu sosuri de mere și hrean), Selchfleisch (carne afumată servită, de regulă, cu varză și găluște) și Apfelstrudel (ștrudel cu mere). Auf Geschmack (Poftă bună!).

În ceea ce privește hotelurile din Viena, informații găsești aici!