bansko-foto-nataliya-nazarova-2Iubitorii sporturilor de iarna sunt mereu in cautarea unei solutii  perfecte pentru schi, snowboard sau sanie. Desi partiile din Romania ofera conditii acceptabile, se pare ca vecinii de la sud ne-au depasit si la capitolul zone montane, printr-o statiune deosebit de bine pusa la punct: Bansko.

Situat in sud-vestul Bulgariei, Bansko se afla la altitudinea de doar 927 de metri deasupra marii. Chiar si asa, este un magnet pentru iubitorii de sporturi albe din toata Europa.

Daca in trecut orasul a trait si s-a dezvoltat prin cultivarea tutunului, astazi, gratie fondurilor investite in el, a devenit una dintre cele mai mari statiuni montane din sud-estul Europei.

Hoteluri noi, partii de buna calitate, retele de transport prin cablu bine puse la punct si preturi mici, toate le poti descoperi in Bansko.

Ce poti sa faci in Bansko?

Desi schiul este prima optiune pe care o ai, bulgarii prefera destinatia Bansko de foarte multa vreme pentru drumetii in Parcul National Pirin, pentru monumentele culturale si pentru restaurantele de foarte buna calitate, asadar, poti sa le iei exemplul.

Ai la dispozitie o multime de muzee si de vestigii antice, cum ar fi ruinele fortaretei Staroto Gradishte, Dealurile Tracice sau Turnul cu Ceas al Bisericii Sveta Troita.

Muzeul Nikola Vaptarov este cel care iti va dezvalui intreaga istorie a orasului, dar si o multime de exponate de vanzare, daca doresti sa achizitionezi ceva cu adevarat valoros din vacanta la sud de Dunare.

Vara, orasul este gazda unui festival de Jazz care atrage o multime de tineri bulgari si deopotriva din Germania sau SUA.

Cand sa mergi in Bansko?

Teoretic, poti vizita orasul din Bulgaria oricand, deoarece exista o multime de activitati pe care le poti face. Daca vrei sa schiezi, decembrie – februarie sunt lunile cele mai potrivite pentru vacanta. Un Craciun sau un Revelion aici pot sa iti ofere o noua perspectiva asupra serviciilor din aceasta perioada si sa te convinga sa te intorci.

Daca vrei sa ajungi vara, o vei face doar pentru a vizita orasul Bansko, in conditiile in care statiunea este destul de nepopulata. Chiar si asa, poti face drumetii si te poti relaxa.

Transportul in Bansko

Nici orasul si nici statiunea nu sunt foarte mari, asadar, daca nu ai nicio problema cu asta, poti sa mergi foarte mult pe jos. Pe partii, transportul este asigurat de telescaune, telecabine si teleschiuri iar prin oras exista varianta taxiului, care costa, de regula, intre 5 si 10 leva.

Este recomandat sa vizitezi la pas intreaga zona, deoarece poti descoperi o multime de lucruri cat se poate de interesante.

Partii de schi

Vei descoperi 65 de km de partii, dotate si construite atat pentru incepatori, cat si pentru avansati. Exista doua zone principale: Chalin Valog, intre 1100 si 1600 de metri altitudine si Shiligarnika, intre 1700 si 2500 metri altitudine.  Acestea sunt destinate incepatorilor si celor cu o experienta medie. Pentru avansati, exista partii pentru slalom si slalom urias, care nu sunt amenajate.

Cifrele sunt destul de impresionante in ceea ce priveste dotarile partiilor. Exista 44 de tunuri de zapada artificiala, 650 de metri de partie luminata si 32 de variante de transport prin cablu: 7 telescaune, 7 teleschiuri, 8 telecabine si 10 teleschiuri pentru copii.

Daca esti fan snowboard, in Bansko exista si primul parc de distractii de iarna din Balcani, unde poti sa iti satisfaci setea de adrenalina si chiar sa participi la diverse concursuri.

Mancarea in Bansko

De regula, mancarea este foarte buna si ieftina. Daca iti faci o lista cu restaurante recomandate (Mehana, cum le spune in bulgara), vei descoperi preparate cu adevarat delicioase. Bulgarii se mandresc, la fel ca si noi, cu Shkembe chorba, care este ciorba de burta; cu tarator, care este o supa din iaurt; cu placinte delicioase; musaca; sarmale sau branza delicioasa.

Multe dintre preparate sunt asemanatoare cu cele pe care le gasesti in Romania, insa exista si foarte multe care iti vor imbogati experienta culinara.

Shopping si viata de noapte

Nu lipseste viata de noapte din Bansko,  chiar daca nu este una impresionanta. Intregul oras ofera peste 120 de baruri, restaurante si cluburi, multe cu muzica live si atmosfera foarte placuta. Nu este intocmai o statiune recomandata pentru distractie de acest fel, insa daca iti doresti o seara de dans, ai unde sa o obtii.

Sfaturi utile:

  • Nu lasa niciodata obiecte valoroase sau bani cash in camera de hotel;
  • Ai grija la modul in care parchezi, daca ajungi cu masina, deoarece sunt sanse ca aceasta sa fie ridicata;
  • Evita casele de schimb valutar particulare daca vrei sa schimbi bani.

*Sursa foto: Nataliya Nazarova / Shutterstock.com