Parcul National Goreme, foto Anton Kudelin

*Sursa foto: Anton Kudelin / Shutterstock.com

Daca esti in pana de idei cand vine vorba despre urmatorul loc pe care sa il vizitezi, una dintre cele mai inedite recomandari este parcul national Goreme, cu ale sale cosuri de basm (Fairy Chimneys). Aflat in centrul Turciei, parcul national Goreme uimeste prin peisaje unice in lume si in acelasi timp printr-o istorie extrem de bogata si atractiva. Din 1985, intregul parc a fost trecut pe lista UNESCO, asadar, ai garantia unei excursii de neuitat.

Cum ajungi si ce vezi in Parcul National Goreme din Cappodocia?

Nu este greu sa ajungi aici. Poti sa o faci cu avionul, cu masina sau cu autocarul. Din Bucuresti pana in aceasta regiune sunt aproximativ 1400 de km, asadar, daca alegi sa mergi cu masina sau cu autobuzul, este bine sa te pregatesti din punct de vedere pentru o calatorie destul de lunga.

Indiferent cat este de lunga calatoria merita tot timpul petrecut pe drum, deoarece odata ce ai ajuns aici vei descoperi un peisaj de basm, vei putea sa treci prin aventuri de neuitat, zburand cu balonul cu aer cald si vei putea cunoaste niste localnici deosebiti.

Fara doar si poate, cea mai mare atractie turistica este Parcul National Goreme, care este un adevarat muzeu in aer liber. Cu biserici si case sapate in piatra, acesta intampina vizitatorul cu o imagine uluitoare. Orasul Goreme, situat chiar in centrul parcului, ofera o experienta turistica perfecta. Cu restaurante, cafenele si hoteluri sapate direct in piatra, sunt ceva cu adevarat inedit.

Ce trebuie sa stii, daca alegi o vacanta in zona?

In primul rand, trebuie sa te aprovizionezi cu tot ceea ce crezi ca iti va fi necesar in vacanta, deoarece zona este una rurala. Nu vei gasi mall-uri, ci sate de dimensiuni reduse, oameni simpli si in general, un stil de viata cat se poate de saracacios.

Activitatea care defineste cel mai bine intreaga zona insa, este zborul cu balonul cu aer cald. Este una dintre zonele lumii care transforma o astfel de experienta intr-una de basm. Indiferent ca ti-e teama de inaltime sau ca pur si simplu nu iti place sa zbori, o astfel de experienta iti va schimba parerea despre convingerile tale. O ora de zbor costa 160 de euro de persoana si desi nu este un pret intocmai mic, merita toti banii.

Partea culinara nu trebuie sa fie nici ea neglijata. Printre deliciile pe care trebuie sa le incerci se numara sucul de rodii si inghetata turceasca facuta cu lapte de capra.

Ce reprezinta cosurile de basm ale Anatoliei?Parcul National Goreme, foto Vlada Photo

*Sursa foto: Vlada Photo / Shutterstock.com

Daca nu stii la ce se refera “Cosurile de Basm”, nu trebuie sa te astepti la elemente cu adevarat magice. Cosurile sunt, de fapt, stancile care brazdeaza parcul national si intreaga regiune Cappadocia.  Formate de-a lungul a milioane de ani, acestea sunt ca niste ciuperci rasarite de nicaieri.

Ce altceva mai poti vedea in Cappodocia?

Pe langa “Cosurile de basm” care ofera peisaje deosebite, orasul Goreme, care la randul sau uimeste si numeroasele activitati deosebite pe care le poti face, ai ocazia sa vizitezi si una dintre cele peste 150 de asezari subterane. Da! Exista peste 150 de astfel de asezari care comunica intre ele prin tunele secrete. Toate asezarile pot adaposti peste 30.000 de persoane si, de-a lungul timpului, au servit drept adaposturi impotriva atacurilor. Asezarile au fost construite intr-un mod foarte inteligent, oferind ventilatie naturala si usi din piatra care se puteau deschide doar din interior.

Evident, nu vei putea vedea toate zonele subterane, insa vei putea sa vizitezi zona destinata publicului, care este iluminata electric. Aceasta se viziteaza doar prin intermediul unui ghid si iti va oferi o calatorie de 30 de minute pe sub pamant.

Daca esti o persoana care sufera de claustrofobie, este bine sa eviti o astfel de excursie, deoarece exista cateva locuri extrem de inguste, prin care poate trece doar o persoana si care nu permit intoarcerea.

Orasul subteran, orasul suprateran, zborul cu avionul, localnicii, deliciile culinare si in general, tot ceea ce descoperi in aceasta zona, te vor face sa mai vrei si iti vor lasa unele dintre cele mai frumoase amintiri ale vietii.

Pentru mai multe detalii, te asteptam pe site-ul Dertour sau in agentiile noastre.