Paralia-8

Daca vrei sa surprinzi relatia dintre greci si traditiile lor, precum si numeroasele povesti si legende despre zeii Olimpului, nu exista loc mai bun decat Paralia Katerini. Situata la poalele Olimpului, statiunea greceasca este o bijuterie a marii Egee si este de departe una dintre cele mai apreciate statiuni grecesti de catre romani.

Daca iti planifici o vacanta in Paralia Katerini, trebuie sa iei in considerare mult mai multe lucruri decat plaja, inot si mancare delicioasa. Este un punct de plecare catre numeroase obiective turistice si culturale si catre obiective spirituale excelente.

Pozitia statiunii este deosebita, deoarece imbina cu o deosebita armonie muntele si marea. Practic, turistul care ajunge aici se poate bucura deopotriva de drumetii pe Olimp si de zile lungi de plaja, in care sa capete un bronz auriu si placut.

Plaja din Paralia Katerini

Multi dintre romanii care ajung pe litoralul grecesc o fac pentru a cunoaste o plaja cu nisip mai fin si cu mare mai albastra decat cea de la noi. In Paralia Katerini toate acestea sunt prezente. Statiunea, aflata la doar 70 de km de Salonic, este faimoasa pentru nisipul foarte fin si pentru apa calda si limpede. Aceste calitati sunt demonstrate prin distinctia „ European Blue Flag”, castigata in mai multe sezoane.

Paralia Katerini este compusa din doua plaje, chiar daca de multe ori, cele doua sunt percepute ca fiind una singura. Confuzia vine datorita faptului ca plajele sunt la o distanta extrem de mica una de cealalta. Nu este foarte mult de povestit despre plaje, fiind suficient faptul ca aici se gasesc sezlonguri gratuite, cu conditia de a se face consumatie, o apa limpede si placuta, atat pentru copii cat si pentru cei mari si o varietate foarte mare de taverne si de localuri. Iti poti petrece, asadar, intregul sejur facand plaja si relaxandu-te.

Daca nu esti persoana care sa stea prea mult in acelasi loc insa, Paralia Katerini iti ofera si posibilitatea de a vizita o multime de obiective turistice.

Obiectivele turistice din Paralia Katerini si excursiile cu plecare de aici

Unul dintre cele mai importante obiective turistice este, fara doar si poate, Muntele Olimp. Acesta nu este doar cel mai inalt munte din Grecia, ci este considerat si a fi fostul lacas al zeilor. De aici se spune ca Zeus si restul zeilor vegheau asupra tuturor grecilor. O drumetie pe Muntele Olimp s-ar putea sa iti aminteasca de legendele Olimpului si sa iti dezvaluie o priveliste deosebita.

La doar cativa kilometri de Paralia Katerini exista si posibilitatea unui turism urban. Orasele Edessa, Salonic sau Katerini merita pe deplin sa fie vizitate. Edessa, spre exemplu, este vecina cu numeroase cascade impresionante, care i-au dat denumirea de Orasul Apei.

Foarte aproape se afla si Cetatea Platamonas. Daca ai un ghid, acesta te poate purta cu usurinta printre file de istorie si iti poate dezvalui o imagine foarte placuta asupra plajelor Olimpului, dat fiind faptul ca este situata la inaltime, pe un deal.

Un obiectiv de neratat in vacanta din aceasta statiune este Meteora. Nu este tocmai aproape de Paralia Katerini, fiind situata la 170 de km, insa este un loc impresionant, care poate fi trecut cu usurinta intr-un top 10 al locurilor pe care trebuie sa le vezi cel putin odata in viata. Aceasta este alcatuita dintr-un numar de 24 de manastiri, care au ceva cu adevarat unic: sunt construite pe niste stanci extrem de inalte, care le ocrotesc de potentialii atacatori si le ofera o priveliste de neuitat. Taxa de intrare in fiecare manastire este de 3 euro iar manastirile precum Marele Meteor, Sf. Varlaam sau Manastirea Sfintei Treimi sunt de neratat.

Plimbandu-te pe stradutele statiunii, vei descoperi diverse oferte de excursii, unele mai aproape, altele mai departe de acest loc. Sunt de evitat excursiile in Atena, spre exemplu, deoarece sunt deosebit de obositoare iar Atena este un oras care trebuie vizitat pentru mai multe zile, nu doar pentru cateva ore. Ceea ce nu trebuie sa ratezi insa, este o excursie pe Insula Skatos, una dintre cele mai frumoase insule din Grecia, care surprinde perfect armonia dintre natura si om sau o excursie in Salonic, oras care iti ofera si el foarte multe lucruri de vazut.

Preturile excursiilor sunt acceptabile, o excursie la Skiatos fiind aproximativ 35 de euro, una la Meteora fiind aproximativ 25 de euro iar una la Muntele Olimp fiind intre 12 si 15 euro. Oricare ar fi excursiile pe care le achizitionezi, poti incerca sa negociezi putin, deoarece in foarte multe cazuri se poate face asta.

Ce mananci in Paralia Katerini?

Vacantele inseamna de cele mai multe ori si preparate culinare delicioase, pe care in mod normal nu le mananci atunci cand esti acasa. Paralia Katerini este un loc intesat de cluburi, baruri, restaurante si taverne care promoveaza intens gastronomia si folclorul grecesc. Poti descoperi preparate delicioase specifice zonei la preturi destul de mici. Daca vrei totusi preparate pe care le cunosti, exista numeroase taverne cu specific pescaresc, pizzerii si fastfood-uri cu mancare delicioasa. Un lucru este cat se poate de clar: In Paralia Katerini nu vei muri de foame, deoarece mancarea este ieftina si buna.

Unele taverne ofera chiar si experienta unei seri grecesti. Pentru 20 de euro de persoana te poti bucura de bautura nelimitata si 3 feluri de mancare, toate cu specific grecesc. Parerile despre aceste seri sunt insa impartite, calitatea serviciilor nefiind tot timpul cea mai buna. Cu toate astea, o seara greceasca merita efortul financiar, mai ales datorita dansurilor grecesti si muzicii live.

Sfaturi pentru sejurul in Paralia Katerini

Daca iti doresti o vacanta in Paralia Katerini este bine sa nu te astepti la o statiune de lux, precum Mamaia. Statiunea greceasca este un fost sat de pescari care s-a transformat intr-un timp foarte scurt in statiune. Astfel, nu vei gasi cluburi de lux, gondole sau masini iesite din comun, insa acest lucru este bine primit de cei care vor doar servicii de calitate buna.

Desi este atractiv sa vizitezi Paralia Katerini si sa faci in fiecare zi plaja, este indicat sa iesi putin din zona de confort si sa mergi macar intr-o croaziera pe insula Skiatos, o drumetie pe Olimp si o vizita la Meteora.

Grecii sunt foarte primitori, asadar, asteapta-te sa fii invitat la fiecare pas in cate o taverna, de multe ori chiar insistent. Ar fi bine totusi sa iti faci de acasa o lista cu tavernele recomandate, in asa fel incat sa ai garantia ca te bucuri din plin de experienta culinara.

Pentru mai multe detalii, va asteptam pe site-ul Dertour sau in agentiile noastre.