Tenerife, satul Masca, foto ZM_Photo

*Sursa foto: ZM_Photo / Shutterstock.com

Satul de munte Masca a fost, timp de mai multi ani, unul dintre secretele ascunse din Tenerife, fiind denumit “satul pierdut” din Insulele Canare, deoarece pana in 1990 nu a existat niciun drum care sa te duca acolo.

Pana in 1990, existau in jur de 150 de oameni care traiau in Masca, izolati de restul insulei. Singurele modalitati de a ajunge si de a pleca din Masca erau fie prin parcurgerea unui drum lung si dificil pe jos pe o rapa de langa ocean si apoi cu o barca pe mare, fie printr-o calatorie chiar mai dificila prin muntii din jurul satului.

Asadar, Masca a reprezentat o adevarata viata Shangri – ascunsa, departe de lumea exterioara gratie muntilor abrupti care o delimiteaza. Astazi, cu toate acestea, accesul in acest sat idilic este mai usor datorita unui drum serpuit care face conexiunea intre Santiago del Teide cu Masca si apoi cu Buenavista del Norte.

Drumul catre Masca

Soseaua in zig-zaguri care duce catre satul Masca are foarte multe viraje. Drumul destul de abrupt poate fi intimidant pentru cei cu frica de inaltime, insa ofera privelisti spectaculoase ale vailor de jos si ale oceanului Atlantic.

Din fericire, compania de autobuze TITSA din Tenerife pune in serviciul oamenilor microbuze care parcurg aceasta ruta de cateva ori pe zi. Este, desigur, un microbuz de dimensiuni mici, deoarece un autobuz de dimensiuni normale nu ar putea sa parcurga acest drum in conditii de siguranta. Microbuzul pleaca de la Santiago del Teide sau din Buenavista de Norte din regiunea Teno din nord-vestul insulei Tenerife.

Exista, de asemenea, multe agentii de turism care organizeaza excursii la Masca. Unele dintre acestea includ o calatorie de 30 de minute cu barca-taxi care te duce inapoi in civilizatie, in statiunea Los Gigantes. Barcile sunt, insa, de folos doar persoanelor care coboara din satul Masca prin vale, o rapa abrupta care poate fi strabatuta in aproximativ 3 ore pana la ocean, de unde oamenii pot sa se imbarce.

Masca este unul dintre cele mai pitoresti locuri pe care le vei vizita in Tenerife. Satul are chiar si o mica piata si o biserica de mici dimensiuni. Cu toate acestea, aici vei gasi destule baruri, restaurante si magazine de cadouri care pun in vanzare produse locale si obiecte de interes pentru turisti.

Restaurantele din Masca servesc unele dintre cele mai bune mancaruri traditionale din Insulele Canare si, ca noutate, aici poti gusta un preparat pe care probabil nu il vei mai intalni in alte parti ale lumii, inghetata din cactus.

Masca este un loc de mare interes pentru botanisti si ecologisti, deoarece in zona se gasesc mai multe specii rare de flori salbatice. Unele specii endemice, cum ar fi Urechelnita (Aeonium mascaense), se gasesc numai in aceasta locatie.satul-masca-foto-alexander-chaikin

*Sursa foto: Alexander Chaikin / Shutterstock.com

De ce sa vizitezi Masca?

Raspunsul este unul foarte simplu: pentru locatia sa deosebit de frumoasa. Ceea ce face ca Masca sa iasa in evidenta fata de celelalte catune indepartate ce sunt asezate haotic prin insula Tenerife este faptul ca centrul principal al acestui sat, care isi urmeaza cursul de-a lungul unei creste sub o culme, imprumuta putin din aspectul spectaculos al faimosului Machu Picchu. Zidurile defileelor abrupte ce cresc de-o parte si de alta a satului adauga dramatism peisajului, in timp ce La Gomera incadrata intr-un V al rapei care duce la vest spre ocean este si ea un bonus pentru aceasta asezara rurala minunata.

Exista povesti interesante despre comunitatea mica ce obisnuia sa traiasca in Masca atunci cand satul era pierdut in insula, sugerand ca acesta a fost candva un sat al piratilor. Exista,  cu siguranta, un aer intrigant in legatura cu acest sat, ajutat de povestile si legendele cu vrajitoare si pirati.

Cateva informatii exacte despre transportul in comun ce duce spre si dinspre Masca:

Transportul cu autobuzul:

Linia 355: Buena Vista-Masca (singura linie directa de autobuz)

Celelalte linii ajung la Santiago del Teide, de unde s-ar putea sa ai nevoie de un taxi:

Linia 325: Puerto de la Cruz – Los Gigantes

Linia 462: Guia de Isora – Los Gigantes

Transportul cu barca:

De la Los Gigantes la Masca: 9:30, 11:30, 13:30, 14:30.

De la Masca la Los Gigantes: 13:30, 15:30, 16:30.

Masca este, in mod cert, una dintre locatiile must-see din Tenerife si, totodata, din Insulele Canare si merita sa fie vizitata de catre oricine isi doreste sa experimenteze cu adevarat ceea ce are de oferit insula Tenerife.

satul-masca-foto-kevin-eaves

*Sursa foto: Kevin Eaves / Shutterstock.com