Barcelona, foto Georgios Tsichlis

*Sursa foto: Georgios Tsichlis / Shutterstock.com

Antoni Gaudi (1852 – 1926) este probabil cel mai faimos si admirat arhitect catalan. El este principala figura a asa-numitului Modernism Catalan (echivalentul Art Nouveau-ului din Catalonia), desi lucrarile sale cele mai mari reflecta un stil unic, bizar, care transcend stiluri si miscari arhitecturale individuale. Cele mai multe dintre operele sale au fost construite in sau langa Barcelona, in timp ce sapte dintre ele sunt recunoscute ca situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO.

Iata care sunt cele mai bizare cladiri din Barcelona, care au fost construite datorita geniului lui Gaudi:

1. Sagrada Familia

Sagrada Familia, foto TTstudio

*Sursa foto: TTstudio / Shutterstock.com

Cea mai faimoasa lucrare a lui Gaudi este inca in constructie din 1882. Renumitul arhitect a preluat constructia Sagrada Familia (care inseamna in limba spaniola “Sfanta Familie”) un an mai tarziu, dar el nu a trait indeajuns pentru a-si vedea capodopera terminata. De fapt, mai putin de o treime din catedrala a fost finalizata pana in momentul mortii sale din 1926. Se spune ca Sagrada Familia va fi finalizata dupa 100 de ani de la moartea arhitectului, in anul 2026. Cu toate acestea, in ziua de azi aceasta biserica este deja impresionanta si atrage milioane de turisti din intreaga lume in fiecare an, fiind declarata sit al Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 2005. Aceasta biserica monumentala este cea mai faimoasa opera de arta a arhitectului Gaudi si, totodata, cel mai de seama simbol al capitalei Cataloniei, Barcelona.

2. Casa MilaCasa Milo, foto Mihai-Bogdan Lazar

*Sursa foto: Mihai-Bogdan Lazar / Shutterstock.com

De asemenea, cunoscuta sub numele de La Pedrera, Casa Mila este una dintre cele mai bune exemple de creativitate ale genialului Gaudi. Parte a “Operelor lui Antoni Gaudi” incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO din 1984, casa a fost construita intre anii 1906 si 1912. Astazi, La Pedrera gazduieste Fundació Catalunya, unde se organizeaza mereu expozitii si diverse activitati publice. Cladirea este, de asemenea, deschisa publicului pentru vizita in fiecare zi.

Numele de La Pedrera este datorat fatadei cladirii, care pare a fi din stanca. Balcoanele par a avea alge marine si seamana cu niste valuri unduitoare.

Casa Mila este, in mod cert, unul dintre cele mai bune exemple de geniu al lui Gaudi, putand fi vizitata pe strada Paseo de Gracia.

3. Casa BatlloCasa Batllo, foto ollirg

*Sursa foto: ollirg / Shuttestock.com

Denumita si “Casa Oaselor” (Casa dels Ossos, in limba catalana), Casa Batllo nu a fost, de fapt, construita de celebrul arhitect. Cu toate acestea, Gaudi a fost cel care a facut din ea una dintre cele mai renumite cladiri din Barcelona. In anul 1904, Gaudi a fost angajat de Joseph Batllo pentru a-i renova casa astfel incat aceasta sa iasa in evidenta. In 1906, Gaudi a finalizat ceea ce a devenit ulterior una dintre lucrarile sale cele mai spectaculoase, in timp ce domnul Batllo a primit ceea ce isi dorea – o casa care atrage privirea tuturor, cu un design uimitor si cu prestigiu in Barcelona. In anul 2005, Casa Batllo a devenit sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, ca parte a “Lucrarilor lui Antoni Gaudi”.

Casa Batllo este cunoscuta pentru decorarea sa elaborata cu forme derivate din natura. Cladirea pare a fi facuta din oase si cranii, avand un acoperis care aminteste de creasta unui dragon.

Aceasta frumoasa cladire este situata in Passeig de Gracia, una dintre cele mai mari strazi comerciale din Barcelona.

4. Parcul GüellParcul Guell, foto S-F

*Sursa foto: S-F / Shutterstock.com

Creat intre 1900 si 1914 pentru omul de afaceri catalan Eusebi Güell, Parcul Güell este unul dintre cele mai renumite si frumoase parcuri publice din lume, chiar daca nu a fost niciodata finalizat. Acesta a fost conceput ca o parte a unei dezvoltari de locuinte in Barcelona, care, cu toate acestea, a fost un esec. Sit-ul, care dispune de sculpturi originale ale lui Gaudi, mozaicuri si diverse structuri – toate intr-un amestec perfect cu mediul natural – a fost in cele din urma achizitionat de primaria orasului Barcelona si deschis publicului. In 1984, Parcul Güell a fost recunoscut ca un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Gaudi insusi a trait in interiorul parcului pentru o perioada de timp in cladirea care este astazi Muzeul Casei Gaudi.

5. Casa VicensCasa Vicens, foto Luxerendering

*Sursa foto: Luxerendering / Shutterstock.com

Casa Vicens, una dintre primele lucrari majore ale lui Gaudi este, in acelasi timp, una dintre creatiile sale cele mai spectaculoase. Construita ca o cladire rezidentiala pentru antreprenorul Manuel Vicens intre anii 1883 si 1889, Casa Vicens a servit ca resedinta privata inca de atunci. Aceasta a schimbat proprietarii de mai multe ori pana recent, in martie 2014, cand a fost cumparata de grupul MoraBanc, care a promis sa o renoveze si sa o deschida publicului ca muzeu. In anul 2005, Casa Vicens a devenit una dintre cele patru cladiri ale lui Gaudi care au fost adaugate in “Lucrarile lui Antoni Gaudi” incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO.

6. Casa CalvetCasa Calvet, foto Brian Kinney

*Sursa foto: Brian Kinney / Shutterstock.com

Casa Calvet iese in evidenta din lucrarile lui Gaudi. Dar nu atrage atentia datorita unui design unic, original sau inovator, ci pentru faptul ca are un stil prea conservator sau prea conventional pentru standardele lui Gaudi. Cladirea, care a fost proiectata ca una dintre proprietatile comerciale rezidentiale, are cateva trasaturi distinctive care arata ca aceasta este, totusi, o “atingere a lui Gaudi”, dar arata de parca s-ar imbina cu alte cladiri din cartier. Casa Calvet a fost construita pentru industriasul Pere Calvet intre anii 1898 si 1900.

7. Palatul GüellPalatul Guell, foto David Pereiras

*Sursa foto: David Pereiras / Shutterstock.com

Gaudi a construit Palatul Güell, una dintre primele sale opere si, totodata, una dintre cele mai mari capodopere ale sale, la sfarsitul anilor 1880. Acesta a fost comandat de unul dintre cei mai mari admiratori ai lui Gaudi, industriasul Eusebi Güell, care a folosit cladirea ca resedinta timp de aproximativ doua decenii, inainte de a se muta intr-o casa din Parcul Güell. La fel ca si cea din urma, Palatul Güell a fost achizitionat de primaria orasului Barcelona. In anul 1984, cladirea a devenit una dintre primele trei lucrari ale lui Gaudi declarate sit-uri ale Patrimoniului Mondial UNESCO.

8. Biserica din Colonia GüellColonia Guell, foto Oscar Garriga Estrada

*Sursa foto: Oscar Garriga Estrada / Shutterstock.com

Biserica din Colonia Güell este, de fapt, o cripta care a fost construita in conformitate cu designul lui Antoni Gaudi intre anii 1908 si 1914. Planul original pentru biserica, care a fost destinat pentru lucratorii din Santa Coloma de Cervelló, a fost abandonat din cauza comisionarului sau, Eusebi Güell, care a fugit cu banii inainte ca arhitectul catalan sa poata sa termine lucrarea. Cu toate acestea, in anul 2005, UNESCO a recunoscut aceasta cripta ca un sit al Patrimoniului Mondial.

9. Fantana Cascada din Parcul CiutadellaFantana Cascada, foto Fotokon

Proiectata in anul 1881 de catre Josep Fontseré alaturi de asistentul sau tanar Gaudi, Fantana Cascada avea sa fie centrul atentiei la Expozitia Universala din 1888. Sursa de inspiratie pentru Cascada a fost celebra Fontana di Trevi, care poate fi gasita in capitala Italiei, Roma.

Fantana Cascada este situata in unul dintre cele mai faimoase parcuri din Barcelona, Parcul Ciutadella.

10. El Drac de Gaudi at Finca GüellFinca Güell, foto Karol Kozlowski

*Sursa foto: Karol Kozlowski / Shutterstock.com

Finca Güell este o proprietate importanta a unuia dintre cei mai mari clienti ai lui Gaudi, Eusebi Güell i Bacigalupi. Ceea ce atrage atentia la aceasta proprietate este, insa, poarta de fier de la intrare. Complexul este format din doua cladiri unite printr-o poarta comuna din fonta impodobita cu decoratiuni vegetale in stil Art Nouveau si cu un medalion cu “G”, care provine de la Güell. Caracteristica cea mai uimitoare a portii este un dragon mare de fier, care atrage atentia prin aspectul sau bizar.

Pentru mai multe detalii, te asteptam pe site-ul Dertour, pe pagina de Facebook Dertour sau la numarul de telefon 031 438 73 21.