control-securitate-la-aeroport-foto-tonyv3112Calatoriile cu avionul sunt aproape intotdeauna un motiv de bucurie. Nevoia de aventura sau de relaxare, placerea de a pluti printre nori, detasarea de problemele cotidiene, toate la un loc iti ofera acea senzatie inconfundabila de vacanta pe care o astepti, de multe ori, un an intreg.

O problema aparuta de nicaieri la aeroport care ar atrage dupa sine mici intarzieri sau chiar una majora, ar strica cu siguranta aerul “zen” al fiecaruia – si nu-ti doresti asta atunci cand pleci in vacanta. Pentru a evita aparitia problemelor la aeroport iti sugeram sa citesti (si sa aplici) aceste 10 sfaturi utile testate cu succes de calatorii obisnuiti cu aeroporturile.

  1. Nu intarzia! Cei care calatoresc cu avionul stiu ca este bine sa ajungi la aeroport cu cel putin doua ore inainte de decolare daca ai si bagaj de cala. Desi pare mult, timpul zboara cat ai clipi in aeroport, ocupat fiind cu check-inul si cu imbarcarea. In plus, odata ce ai trecut de controlul de securitate poti petrece ceva timp prin magazinele duty-free. Daca respecti acest timp, vei evita situatiile in care alergi prin aeroport sau acelea in care stai la coada cu sufletul la gura cat timp detectorul de metale scaneaza fiecare calator din fata ta.
  1. Fa check-inul online. Pe langa faptul ca aceasta optiune iti da posibilitatea sa-ti alegi (la anumite companii aeriene) locul pe scaun in avion, vei reduce foarte mult din timpul petrecut in aeroport.
  1. Tine minte numarul zborului. Cel mai bine este sa-ti notezi undeva numarul zborului (mai ales cand ai escala si calatoresti cu mai multe companii). Vei avea nevoie de el la imbarcare.
  1. Nu uita actele acasa! Nimic nu este mai neplacut decat sa ajungi la aeroport si sa constati – eventual la check-in – ca actele de identitate sau biletul de avion au ramas…pe masuta din holul apartamentului. Ca sa eviti din start aceste neplaceri, asigura-te ca primele lucruri pe care le pui in geanta sau bagajul de mana sunt actele si biletul.
  1. Atentie la dimensiunile si greutatea bagajelor! Inainte de a incepe sa-ti impachetezi lucrurile pe care le vei lua in vacanta, asigura-te ca stii care sunt dimensiunile maxime ale bagajelor admise de compania aeriana cu care vei zbura; atat la bagajul de cala, cat si la cel de mana. Astfel vei evita situatiile neplacute in care trebuie sa platesti o taxa suplimentara pentru bagaj, sa rearanjezi lucrurile in geamantane sau chiar sa lasi in aeroport o parte din ele. De asemenea, cantareste de acasa bagajele cu un cantar.
  1. Alege cursele directe. Bineinteles, in cazul in care aceste lucru este posibil. Orice escala poate veni la pachet cu situatii neprevazute, care-ti pot da tot programul peste cap, pana la pierderea cursei de legatura. Daca alegi un zbor direct, nu vei mai fi nevoit sa alergi prin aeroport si scad considerabil sansele sa iti fie pierdute bagajele.
  1. Alege cat mai putine accesorii. Este bine ca atunci cand calatoresti cu avionul sa te imbraci lejer si sa optezi pentru cat mai putine accesorii gen bijuterii, curele cu catarame metalice, incaltaminte cu tinte sau catarame, sutiene cu sustinere metalica. Astfel vei economisi timp la controlul de securitate. In categoria obiectelor vestimentare “suspecte” – sau in orice caz, care solicita vigilenta agentilor de securitate – intra fustele si rochiile lungi si ample, vestele si pantalonii cu foarte multe buzunare.
  1. Nu face glume cu teroristi! Ai simtul umorului si esti tentat sa raspunzi cu o gluma nevinovata la intrebarile agentilor de securitate de pe aeroport? Uita de asta pe timpul calatoriei cu avionul, pentru ca personalul de securitate este antrenat sa nu glumeasca. Poti sa primesti o amenda care-ti va reduce simtitor bugetul de vacanta sau, mai rau, cu cateva zile de cazare in inchisoare.
  1. Nu scapa bagajul din ochi! Sfatul acesta il auzi chiar si la difuzoarele din aeroport si, crede-ne, stiu ei ce stiu – functionarii de la aeroport. Poti sa te trezesti ori fara bagaj, ceea ce nu-i deloc placut, ori cu un “bagaj suplimentar” (cateva obiecte dubioase strecurate in bagajul tau de mana), care-ti va transforma vacanta de vis intr-un cosmar. Nu gandi ca asa ceva exista doar in filme sau ca tie nu ti se poate intampla niciodata.
  1. Imprieteneste-te cu harta aeroportului. Daca te afli la prima calatorie cu avionul sau ai escala intr-un aeroport necunoscut, cauta o harta a locatiei si familiarizeaza-te cu ea. Astfel, atunci cand vei ajunge in acel aeroport vei sti exact pe unde trebuie sa o iei ca sa ajungi la poarta inscriptionata pe bilet.

*Sursa foto: TonyV3112 / Shutterstock.com