Sursa foto: PixieMe/Shutterstock.com

In fiecare an, sute de mii de iubitori de bere din toate colturile lumii calatoresc in Belgia pentru a-i vizita manastirile trapiste. Cei mai multi nu vin din motive religioase, ci pentru a se delecta cu cele mai vechi si mai bune tipuri de bere din intreaga lume.

Cunoscute pentru productia mica de bere, dar de o calitate exceptionala, manastirile trapiste sunt folosite de calugarii catolici de secole in acest scop. Pentru ca berea sa fie recunoscuta oficial de Asociatia Internationala Trapista, ea trebuie sa fie preparata in interiorul zidurilor unei manastiri trapiste, sub supravegherea caugarilor. In plus, berea nu poate fi preparata pentru profit – dar poate fi vanduta numai pentru a sustine nevoile manastirii, calugarilor si comunitatilor invecinate sau organizatiilor caritabile desemnate. Cand bei o bere trapista autentica, vei observa un mic romb pe eticheta care indica faptul ca berea a fost artizanata de (sau sub supravegherea) calugari, respectand cu strictete reteta fabricarii berii monahale, iar aceasta se vinde doar pentru a sustine manastirea si comunitatile din jur.

Berea trapista este cu mult diferita de berea pe care o gasim in comert. Are arome complexe, calugarii care o produc pun accent pe calitate, nu pe cantitate si este cu adevarat speciala. In plus, berea obisnuita are nevoie de doar 3 zile pentru a fi preparata, dar o bere trapista poate dura chiar si trei luni pentru a fi gata de consum.

In prezent exista 11 fabrici de bere trapista in intreaga lume, sase gasindu-se in Belgia, doua in Olanda, una in Austria, una in Italia si alta in Statele Unite ale Americii.

Belgia este adesea mentionata ca fiind una dintre destinatiile de top cand vine vorba de bere. Iar in manastirile sale trapiste se fabrica nu numai cele mai vechi tipuri de bere din lume, dar si cele mai gustoase. Iata cateva cuvinte despre manastirile trapiste din Belgia si despre tipurile de bere pe care le produc:

Manastirea Achel. Situata in nordul Belgiei, Achel este singura manastire trapista care are fabrica de bere si o cafenea in interiorul incintei. Asta inseamna ca in Achel poti savura bere in liniste in timp ce inveti despre modul in care se produce aici aceasta bautura. La Achel, procesul de productie a berii dureaza doua luni si se fabrica atat bere blonda cat si bere bruna.

Abatia Notre-Dame de Scourmont. Gasita in pitorescul oras Chimay, pe un deal bland, inconjurat de pasuni si paduri, Abatia Notre-Dame de Scourmont gazduieste cea mai faimoasa fabrica de bere trapista, scotand tipuri de bere rosii, albe si chiar albastre. Primul tip de bere creat aici, Chimay Red, a fost facut in 1948, in timp ce Chimay Triple, cel mai recent, a fost fabricat in 2001.

Abatia Notre-Dame d’Orval. Situata in localitatea Orval, la doar doua ore distanta de Chimay, aceasta manastire fabrica bere cu o reteta unica, in care se gasesc apa de izvor, maltul de orz, hamei si zahar. Deoarece hameiul se adauga in doua etape diferite, fermentatia berii continua si in sticla. Rezultatul este o bautura de tip Tripel, cu un gust usor amar.

Abatia Notre-Dame de St. Remy. Aceasta manastire se gaseste in Rochefort si este unica printre manastirile trapiste din Belgia pentru sistemul sau de denumire al berilor, folosind un cod numeric. Avem asadar berea Rochefort 10, Rochefort 8 (cunoscuta pentru gustul sa ascutit de hamei si condimente) si Rochefort 6. Deoarece manastirea este mica, producatorii de bere de aici pot sa controleze productia cu precizie, avand in vedere faptul ca fabrica are o reputatie de calitate exceptionala.

Abatia Westmalle. Situata in satul Westmalle, aceasta abatie are o fabrica de bere care este foarte apreciata pentru cele doua beri trapiste pe care le produce: Dubbel, o bere intunecata, bruna, si Tripel, o bere complexa, moale, cremoasa si amara.

Abatia St. Sixtus de Westvleteren. Berea trapista fabricata de calugarii de la Abatia St Sixtus a devenit faimoasa in anii 2000, cand o publicatie de specialitate a caracterizat-o ca fiind cea mai buna din lume. Mai mult, Westvleteren XII, Westvleteren XIII si Blonde sunt unele dintre cele mai ravnite beri de pe planeta. Dintre cele 11 manastiri trapiste din lume, Abatia Sf Sixtus produce cea mai putina cantitate (circa 5000 de litri pe an).


Esti pasionat de bere buna? Te-am convins sa faci o vizita la interesantele manastiri de ordin trapist din Belgia? Intra pe acest link pentru a vedea cele mai bune oferte de vacanta in aceasta destinatie: http://bit.ly/2OcA468