Sursa foto: Cristian Balate/Shutterstock.com

Romania este o tara care se bucura din plin de ape termale si izvoare minerale, astfel ca autoritatile au dezvoltat, de-a lungul timpului, in zonele binecuvantate cu astfel de comori naturale statiuni balneare unde turistii si oamenii cu diferite afectiuni sa se poata trata, relaxa, dar si distra.

Inainte de anii ‘90, statiunile balneare aveau sa fie printre cele mai populare destinatii de vacanta. Cei care alegeau sa isi petreaca aici zilele de concediu primeau un pachet turistic complet, care continea atat un loc de cazare cu mese regulate cat si tratament si relaxare, la un pret convenabil.

Incepand cu anii ‘90, insa, multe dintre statiunile balneare din tara au fost neglijate, lasandu-se sa se degradeze si sa isi piarda stralucirea din anii de odinioara. Exista insa cateva care au rezistat si, mai mult, au fost dezvoltate atat cu fonduri nationale cat si prin investitii europene, ajungand sa fie locuri cu adevarat spectaculoase, ce ofera vizitatorilor, pe langa tratamente cu ape termale, o sumedenie de activitati distractive si relaxante in peisaje pitoresti, unde natura este bine conservata.

Iata care sunt cele mai frumoase statiuni balneare din Romania:

Baile Felix

Situata in judetul Bihor, Baile Felix este cea mai mare statiune balneoclimaterica din tara noastra si una dintre destinatiile turistice preferate ale romanilor de toate varstele. Faimoasa in toata lumea pentru apele sale termale, aceasta statiune este vizitata anual de zeci de mii de turisti. In zona de tratament a statiunii, pacientii isi pot trata afectiunile reumatice, neurologice periferice si post-traumatice, avand parte de aplicatii cu namol cald, hidroterapie, gimnastica medicala, sauna si electroterapie.

La Baile Felix se gasesc mai bine de 7000 de locuri de cazare. Obtine si tu unul intrand pe acest link.

Baile Herculane

Cea mai veche statiune balneo-climaterica din tara noastra, Baile Herculane este pretuita pentru proprietatile sale curative inca din anul 153 d. Hr, cand romanii, care o numeau “Ad Aquas Herculi Sacras Ad Mediam” (inseamna “apele sfinte ale lui Hercules de la Ad Mediam”) obisnuiau sa isi trateze afectiunile reumatice in apele sale termale.

Statiunea Baile Herculane se gaseste in judetul Caras-Severin, pe Valea Cernei si este parte a Parcului National Valea Cernei-Domogled. Persoanele care vin aici dorind sa isi intareasca sanatatea pot avea parte de aerohelioterapie, bai termale sulfuroase si sarate in vane si bazine acoperite, (hidro)kinetoterapie, electroterapie, cura interna cu ape minerale si inhaloterapie.

Intra pe acest link pentru mai multe informatii, dar si pentru a gasi locuri de cazare la Baile Herculane.

Baile Govora

Situata la o mica distanta de Ramnicu Valcea, statiunea Baile Govora este binecuvantata cu ape termale ce trateaza diferite tipuri de afectiuni ale organismului uman, in special afectiuni ale sistemului respirator, cum sunt bronsita cronica, astmul bronsic alergic si rinosinuzita. Izvoarele statiunii contin mult iod si brom de natura organica, Baile Govora fiind una dintre putinele statiuni balneo-climaterice din Europa care se pot lauda cu astfel de caracteristici. Pentru a gasi locuri de cazare in Baile Govora, intra pe acest link.

Baile Tusnad

Asezata la umbra muntelui Ciomatu, la circa o ora de condus de la celebrul lac Sfanta Ana (unicul lac vulcanic de pe Batranul Continent), statiunea balneara Baile Tusnad este apreciata pentru aerul sau curat si pentru apele termale cu proprietati de tratare a afectiunilor cardiovasculare, ale sistemului nervos central, ale tubului digestiv si ale cailor urinare.

Poreclita “Mica Elvetie” sau “Perla Ardealului”, aceasta statiune are 44 de izvoare naturale si foraje pline cu ape minerale carbogazoase, bicarbonatate, cloruro-sodice si mofete. Tratamentele care se fac aici includ: impachetari cu parafina, masaj, cura interna cu apel minerale, ionizari si bai cu plante. In link-ul urmator vei gasi mai multe informatii.

Caciulata

Caciulata, alaturi de statiunea Calimanesti, formeaza una dintre cele mai apreciate statiuni balneare din valea Oltului, fiind celebra pentru calitatile apelor sale termale, pentru aerul sau curat, dar si pentru obiectivele turistice din zona, in special pentru manastiri. Folosind izvoarele sulfuroase, numai bune pentru tratarea bolilor digestive, respiratorii, hepatobiliare si ale sistemului renal, aceasta statiune isi asteapta pacientii pentru tratamente de hidrokinetoterapie, electrohidroterapie, tratamente cu aerosoli si inhalatii, precum si cu bazine de inot cu ape sulfuroase. Afla ce alte activitati poti face in Caciulata si unde poti gasi locuri de cazare, intrand pe acest link.

Calimanesti

 Se spune ca insusi imparatul Napoleon al III-lea al Frantei s-a imbaiat in apele minerale de la Calimanesti. Situata in apropiere de Caciulata, la doar 18 kilometri de municipiul Ramnicu Valcea, Calimanesti este binecuvantat cu ape minerale sulfuroase, bromurate, calcice, sodice, clorurate, magneziene, etc., pe care pacientii le folosesc in tratarea afectiunilor renale, tubului digestiv, hepatobiliare, reumatismale, neurologice periferice, metabolice si de nutritie. Afla ce locuri de cazare poti gasi in Calimanesti, accesand acest link.

Sovata

 La doar 15 kilometri distanta de Targu Mures, Sovata este atestata in documente ca fiind o statiune balneara inca din 1597. Faima proprietatilor sale curative este datorata lacurilor imbelsugate in ape sodice si clorurate din zona, Ursu, Verde, Alunis, Rosu, Negru, Serpilor si Mierlei. La Sovata se fac tratamente pentru vindecarea si ameliorarea simptomelor afectiunilor ginecologice, reumatismelor degenerative, inflamatorii si abarticulare, afectiunilor posttraumatice, bolilor endocrine si problemelor de natura neurologica periferica. Afla mai multe in acest link.

Olanesti

 Din ce in ce mai frecventata in ultimii ani datorita dezvoltarii masive de care a avut parte, statiunea Olanesti, situata la circa 20 de kilometri de Ramnicu Valcea, este recunoscuta inca din 1527 pentru calitatile apelor sale termale (unii spun ca, inca de pe vremea romanilor, oamenii se bucurau de beneficiile acestor ape). Este statiunea balneara din Romania cu cele mai multe izvoare termale si ofera  remedii pentru pacientii care sufera de afectiuni digestive, renale, cardiovasculare, respiratorii, dermatologice, alergice si metabolice. Gaseste cele mai bune locuri de cazare in Olanesti, aici.