*Sursa foto: cybervelvet / Shutterstock.com

Vrei sa iti petreci vacanta pe frumoasa insula Creta din Grecia si nu stii cum sa iti petreci timpul atunci cand nu esti pe un sezlong in vreuna dintre plajele exotice ale insulei? Creta iti ofera nenumarate posibilitati de a-ti petrece timpul liber, fie ca esti pasionat de istorie, cultura, arheologie, distractie sau viata animalelor.

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pe insula Creta este sa descoperi partea salbatica a acestui loc, vizitand faimosul Aquaworld Aquarium, care afiseaza atat viata marina din zona, cat si o diversitate de reptile exotice. Fondat in 1995, acest muzeu de istorie naturala este, de fapt, o casa ce ofera conditii sigure mai multor animale ranite in salbaticie, precum si animalelor nedorite.

Giganticul Aquarium are 15 rezervoare, doua piscine si mai multe terarii care servesc ca habitate naturale recreate pentru diverse specii de serpi, broaste testoase, broaste, soparle si pesti. Interesant in acest aquarium este faptul ca aici nu numai ca poti vedea indeaproape o sumedenie de specii marine si terestre din zona mediteraneana, dar poti, de asemenea, sa te alaturi unui tur cu ghid, care sa iti ofere o perspectiva asupra eforturilor locale de protectie si ingrijire a speciilor indigene din Creta.

Excursiile ghidate sunt oferite in fiecare dimineata de la ora zece pana la ora unu dupa-amiaza, timp in care poti afla multe informatii interesante despre fauna locala. Evident, personalul va incerca sa iti raspunda la orice intrebari pe care le adresezi in cazul in care ai vreo curiozitate.

Mai mult decat atat, copiii (mari si mici) au posibilitatea de a tine in mana mai multe specii de vietati de aici, invatand astfel sa isi piarda orice eventuala teama pe care o au fata de ele.

Iata care sunt principalele specii de animale pe care le poti vedea la Aquaworld Aquarium in Creta:

Pestele scorpion (Scorpaena scrofa)

Unul dintre cei mai veninosi pesti gasiti in apele cretane, pestele scorpion nu este, in general, o problema pentru cei care se aventureaza in mare, deoarece acesta tinde sa se ascunda sub roci si pietre. Acest peste este inrudit cu renumitul peste-piatra, insa veninul pestelui scorpion este mai putin potent si, in mod normal, nu cauzeaza probleme grave fiintelor umane.

Lapina paun sau lapina bruna (Symphodus tinca)

Pestele Symphodus tinca este unul dintre cei mai colorati pesti din Marea Mediterana, acesta fiind, de fapt, unul dintre inspiratiile pentru crearea Aquaworld-ului din Creta. Masculii si femelele din aceasta specie sunt colorati si marcati in mod diferit, dar multi dintre ei isi pot schimba sexul atunci cand este necesar.

Lapina cu cinci pete (Symphodus roissali)

Lapina cu cinci pete este un peste gasit destul de frecvent in apele de mica adancime, de coasta. La fel ca si in cazul multor alti pesti din familia lapinelor (Symphodus), culorile sunt extrem de variate la pestii din specia Symphodus roissali, fiind astfel destul de dificil de stabilit specia exacta.

La Aquaworld Aquarium exista o selectie vasta a acestor “bijuterii ale marii” disponibila pentru toti turistii care doresc sa o admire.

Congerul de mare (Conger conger)

Acest peste cu aspect de sarpe poate deveni destul de masiv, lungimea maxima pe care ar putea sa o atinga fiind de 3 metri. Congerul de mare detine un set de dinti foarte ascutiti. Din fericire, acest peste este destul de bland atunci cand traieste intr-un acvariu, fiind rareori amenintator.

Murena helena (Muraena helena)

Murena helena din apele cretane nu ajunge la aceleasi proportii ca si celelalte specii din familia sa. Lungimea medie a unui astfel de peste este de 1 metru, insa exista si exemplare ce ajung la dimensiunea de 1,5 metri.

Dragonul de mare (Trachinus draco)

O alta specie otravitoare, dragonul de mare, denumit si dracul de mare sau pestele dragon, poate fi o problema pentru oameni atunci cand se afla in libertate, deoarece tinde sa se ingroape in nisip asteptandu-si prada. Cei care se aventureaza in apele cretane trebuie sa aiba grija, mai ales daca au picioarele goale, deoarece dragonul de mare poate intepa piciorul cu tepii de pe prima inotatoare dorsala. Desi intepatura acestui peste nu este, in mod normal, o problema foarte grava, aceasta este destul de dureroasa. Pestele dragon este, in mod sigur, una dintre atractiile majore din Aquaworld Aquarium din Creta.

Pisica de mare Pastinaca

Pisica de mare Pastinaca, denumita si pisica de mare comuna, poate ajunge la un diametru de 2,5 metri, avand o coada ce transporta un venin foarte puternic. Pisicile de mare nu sunt, totusi, agresive si obisnuiesc sa isi foloseasca otrava doar in scopuri defensive.

Printre zecile de specii interesante de vietati marine, la Aquarium-ul din Creta, printre cele mai admirate animale sunt, probabil, rechinii, caracatitele si broastele testoase gigantice.

Costurile de intrare sunt de 6 euro pentru adulti si de 4 euro pentru copii. Aquaworld Aquarium este deschis intre 1 aprilie si 31 octombrie, iar orele de acces sunt intre 10:00 si 18:00, ultima intrare fiind la 17:15.

Acest obiectiv turistic este situat la 50 de metri in spatele supermarketului Spar in Hersonissos, unde se poate ajunge cu autobuzul.

Pentru mai multe informatii despre ofertele noastre din Creta, va asteptam pe site-ul Dertour sau in agentiile noastre.