creta, foto Georgios Tsichlis

*Sursa foto: Georgios Tsichlis / Shuttertock.com

Heraklion este un oras situat pe insula Creta, la malul marii, si este considerat un centru urban important. Pentru turisti, Heraklion are de oferit o multime de atractii de renume mondial. Plimbandu-te prin oras, vei descoperi atat fata din trecut a acestuia, in care portul si zidurile venetiene sunt in centrul atentiei, cat si partea vibranta de azi, cu piete si alei pietonale pline cu o energie tinereasca, raki (bautura locala), ouzo, restaurante si hoteluri de lux.

Alaturi de acestea, o serie impresionanta de muzee excelente si unul dintre cele mai mari acvarii din Europa asteapta sa fie explorate. Dincolo de granitele orasului, ai ocazia de a vizita faimosul Knossos, unul dintre cele mai importante obiective turistice de pe insula Creta si din Grecia; acesta este cel mai important centru al civilizatiei minoice, palatul regelui Minos si locul in care a luat nastere mitul Minotaurului.

Ce poti sa faci in Heraklion?

Heraklion este un oras la malul marii, plin de viata si de istorie, in care nu ai cum sa te plictisesti, indiferent de pretentiile si de gusturile pe care le ai.

Denumit in trecut Candia, istoricul Heraklion cu al sau port venetian este azi o capitala moderna, cu zeci de optiuni de locuri de cazare, masa, divertisment si cultura. Este un oras in care te poti bucura de placerile de azi si de frumusetile de ieri. Recomandat ar fi sa vizitezi orasul la pas, astfel putand sa-i gasesti cel mai bine atractiile cu care se lauda, cum ar fi impresionanta biserica Agios Titos, construita initial de imparatul bizantin Nikephorus Foca in anul 961.

Admira Armeria (armuraria) de langa St. Titus si Loggia (primaria), faimoasa pentru cele 82 de metope si pentru frumoasele-i arcade. Tot aici vei gasi si animata piata Morosini (Leondaria), in care fantana arteziana cu capete de lei atrage toate privirile. Trecand mai departe la Piata Eleftherias, vei gasi o cladire impresionanta ce gazduieste Prefectura Heraklion si Judecatoria.

Venetienii de pe dig

La intrarea in portul venetian din Heraklion, Cetatea Koules (cunoscuta, de asemenea, sub numele de Castello Del Molo sau Rocca al Mare) priveste cu mandrie spre mare. Aceasta a fost construita de venetieni, fiind finisata intre anii 1523 – 1540. Cetatea a fost reparata de mai multe ori, iar in timpul dominatiei otomane a fost folosita ca inchisoare.

Zidurile orasului vechi: pragul dintre trecut si prezent

Plimbandu-te pe jos de-a lungul zidurilor, vei vedea cat de frumos se vede Heraklion din acest punct. Fa cate un popas in micile parcuri umbrite de copaci si admira geniul celebrului arhitect venetian, Michele Sanmicheli, care a proiectat zidurile si bastioanele in urma cu mai mult de 400 de ani. Aceste ziduri venetiene, ce delimiteaza azi orasul vechi de cel nou, sunt o adevarata opera inginereasca, ce a facut ca Heraklion sa fie cel mai bine fortificat oras din Marea Mediterana.

Miticul Knossos

Marele mestesugar Daedalus a construit labirintul pentru regele Minos, in scopul de a izola Minotaurul, o creatura care era jumatate om, jumatate taur. Tezeu, fiul regelui Atenei, l-a ucis si a reusit sa iasa afara din labirint cu ajutorul fiicei lui Minos, Ariadna.

Faimosul Knossos din mitologia greaca, cel mai important centru al civilizatiei minoice si unul dintre cele mai cunoscute sit-uri arheologice din Grecia, se gaseste la doar 5 kilometri de Heraklion.

Acesta a fost sediul regelui Minos si are o arhitectura complexa ce a dat nastere mitului labirintului. Multumita restaurarii efectuata de Sir Arthur Evans (arheologul care a excavat Knossos), Heraklion este acum unul dintre cele mai fascinante locuri din intreaga Grecie, loc in care poti experimenta viata din interiorul palatului, exact asa cum era ea in anii de glorie ai cetatii. In incinta palatului, vei vedea camera tronului, inima complexului palat, care este formata din curtea centrala si camera principala. De asemenea, vei putea admira Calea Procesionala decorata cu fresce si apartamentele regale.

Palatul Knossos a inflorit in timpul perioadei minoice (2000 – 1350 i. Hr.) si a fost cel mai important centru social-economic si religios din Creta.

Muzeul Arheologic: O “panorama” a Cretei Minoice

Acesta este considerat unul dintre cele mai importante muzee din Europa, asadar merita cu siguranta o vizita. In muzeu sunt expuse esantioane reprezentative din toate perioadele istoriei cretane, acoperind un interval de 5500 de ani. Aici vei admira frescele “Saritul peste Taur”, “Printul cu Crini”, “Procesiunea” si “Delfinul”. Noua aripa a muzeului a fost deschisa in luna august din anul 2013 si are afisate exponate din Epoca Geometrica, Epoca Arhaica, Perioada Clasica si din Epoca Romana.

Exploreaza minunile marii din Cretaquarium!

Rechini, caluti de mare, meduze: vei fi uimit de lumea marina mediteraneana ce defileaza in fata ochilor tai. Cretaquarium, care include 60 de tancuri cu 1,7 milioane de litri de apa de mare, este unul dintre cele mai mari acvarii din Europa. Acesta gazduieste mai mult de 4000 de organisme fascinante, colorate si misterioase. In mod cert, Creta stie cum sa te surprinda si cum sa te uimeasca!

Un festin de arome si placeri

O excursie in Heraklion este incompleta fara a incerca bucataria locala. Bucura-te de preparatele din bucataria cretana, pe care le gasesti in mai toate restaurantele si tavernele din oras. Acolo, atmosfera este intretinuta de muzica traditionala, vinuri fine si tsikoudia (o bautura spirtoasa din Creta). Apoi treci la cafenelele si barurile la moda, dar si la cluburile de dans.

Plajele din regiunea Heraklion au caracter si farmec.

Cea mai recomandata este Ammoudara, o plaja mare si frumoasa din vestul orasului, organizata cu toate tipurile de facilitati. Tobruk, la est, are o multime de restaurante, hoteluri si cafenele. Arena sau Red Hani este o plaja plina de viata, o mare atractie in randul tinerilor, deoarece are o sumedenie de hoteluri, magazine, restaurante si baruri chiar langa apa marii.

——————————————————————————————————————————

Pentru mai multe detalii, te asteptam pe site-ul Dertour, pe pagina de Facebook Dertour sau la numarul de telefon 031 438 73 21. Poti gasi ofertele Dertour pentru insula Creta la urmatorul link: http://bit.ly/2p4ewe1.

——————————————————————————————————————————